Автор Тема: Нокиа изследва безжичното електричество  (Прочетена 3443 пъти)

ppankov

  • Гост
Автор:
www.telecoms.com
Статия:
http://www.telecoms.com/11991/nokia-investigates-wireless-electricity

Научно-фантастичната идея за безжични електроенергия е повече факт, разкри тази седмица, финландския гигант Nokia, като направи телефон, използвайки  атмосферните радиовълни като източник на енергия.

"Бофинс"  изследователския център на Nokia, с помощта на електромагнитни лъчения,  излъчвани от предаватели, WiFi, мобилни телефони, антени, телевизионни кули и други подобни за улавяне на енергията 3-5 миливата, използвайки настоящи схемни прототипи  за тест в лабораторията.

Целта е да се постигне 50 миливата, което би било достатъчно, достатъчно за презареждане на батерията, на изтощен телефон.

 Изследователя на Nokia Марки Рувала каза, че концепцията се основава на идеята, стояща в основата на RFID тагове (б.р. - междинна честота) - превръщайки електромагнитни вълни в електрически сигнал. Екипът на Рувала работи за повишаване на обхвата на честотите, от където енергията може да бъде събрана от околни радиовълни. Съсредоточавайки се върху обхвата от 500 MHz до 10GHz те очакват да увеличат шансовете за получаване на достатъчно енергия.

Ако Nokia успее и това е голямо "ако" , намери своя път в технологията за мобилните устройства, ще са още една придобивка в дома ви. Въпреки това дружеството се стреми да  отбележи, че този изследователски проект е все още в ранен стадий и в крайна сметка може да бъде много трудно или невъзможно да се постигне.

В миналото, изследователите от Масачузетския технологичен институт (MIT) са фокусирали върху магнитния резонанс, като начин за осигуряване на безжична електроенергия.

През 2007 г. екип от MIT излъчващи електромагнитни лъчения, като радиовълни, които разпространяват във всички посоки, и се концентрира върху констатациите, че два резонансни обекта със същата резонансната честота са способни да обменят енергия ефективно, докато  взаимодействието с външни не - резонансни обекти е слабо.
Например, едно дете на люлка трябва да клати краката си на естествената честота на люлката, за да  се придаде значителна енергия.

Двойка електромагнитни резонатори  най-вече чрез магнитни полета и са в състояние да предават в такава система, дори когато разстоянието между тях е по-голямо от размера на резонансната обекти. По този начин, ефективната мощност в предаването е налична.

Екипът на MIT казва, че магнитните предавания са подходящи за ежедневни приложения, тъй като най-често срещаните материали само много слабо взаимодействат с магнитни полета, така че външни взаимодействията с обекти от околната среда  са подтиснати още повече.

Демонстрация от 2007 г.   се състои от дизайн на две медни бобини, едната е към източника на захранване, който излъчва в пространството около нея с не - радиационно магнитното поле, на мегахерцови честоти. Не - радиационното поле посредничи при обмен на енергия с приемната бобина, специално проектирана да резонира с полето.

Енергетичните нива са повече от достатъчни, за да захраните лаптоп може да се пренасят през стая големи, до директни-всеобхватни разстояния ефективно, без пряка видимост. В крайна сметка, това може да премахне нуждата от батерии напълно.

Преведе и редактира,
rebel

П.П.
Държа, да отбележа, че Нокиа, вече имат такъв телефон, като в статията се набляга на
мъгляви принципи.

« Последна редакция: Ноември 09, 2009, 01:39:31 am от rebel »

ppankov

  • Гост
Re: Нокиа изследва безжичното електричество
« Отговор #1 -: Ноември 09, 2009, 01:44:16 am »
П.П.
.... като в статията се набляга на
мъгляви принципи.Имам впредвид, че статията е към широката аудитория, незапозната с принципите за безжично предаване на електроенергия, като е конкретно е посочен само един принципен модел на MIT, без изобщо да се споменава, модела на Тесла.

vitan

  • Гост
Re: Нокиа изследва безжичното електричество
« Отговор #2 -: Ноември 09, 2009, 09:59:49 am »
Ако не е на Тесла принцип, а на електромагнитен - още едни мераклии да пържат мозъците на хората. И с хармоници се стига до 10 GHz, ама и директно да е, дължината на вълната вече става съизмерима с дължината на нервните клетки.

Едно от хилядите заключения ще е: купувайте акции на фармацевтични фирми за хапчета антидепресанти, а оттам и на траурни агенции (двете малко или много са вързани).