Автор Тема: Учени "нарушиха" закона за запазване на енергията!  (Прочетена 3553 пъти)

ppg

  • Гост
 
Учени получиха плазма с температура 2 милиарда градуса и нарушиха закона за запазване на енергията

  Американски учени успяха да получат плазма с рекордно висока при земни условия температура, превишаваща 2 милиарда градуса по Целзий. Откритието е направено в Националната лаборатория Сандиа (Sandia National Laboratories), разположена близо до град Албукърке, щата Ню Мексико, съобщи Live Science.
Рекордното постижение е постигнато със специална лабораторна установка наречена Z-машина. Тя представлява особен ускорител на елементарни частици и най-мощния в света генератор на рентгеново излъчване, който е бил създаден за моделиране на условията на ядрен взрив. Авторите на експеримента за момента не могат да обяснят как са успели да достигнат този уникален резултат.
  "Отначало не повярвахме! Повторихме експеримента много пъти, за да се уверим, че разултата не е случаен.", - споделя ръководителят на проекта Крис Диней(Chris Deeney).
За сравнение, температурата във вътрешността на Слънцето е около 15 милиона градуса, а температурата, която до момента бе достигната при експерименти свързани с термоядрен синтез е не повече от 500 милиона градуса.
  Обикновено за получаване на високотемпературна плазма в установката се пропускат свръхкратки импулси от електрически ток с големина 20 милиона ампера през много тънки нишки от волфрам. В проведения експеримент вместо волфрам е използвана стомана и именно с тази разлика изследователите свързват получения резултат.
  Удивителен е и факта, че по време на експеримента се е отделила повече енергия, отколкото е подадена т.е. нарушен е закона за запазване на енергията. Това води до предположението, че са започнали да действат неизвестни до сега процеси за генериране на енергия.

Източник: http://bglog.net/Ecology/5499

« Последна редакция: Октомври 29, 2009, 01:59:47 pm от ppg »

Неактивен vlindos

  • Подготвен
  • **
  • Публикации: 192
  • In the chaos I order
Re: Учени "нарушиха" закона за запазване на енергията!
« Отговор #1 -: Октомври 29, 2009, 06:07:19 pm »
Поредното вече открито и пре-открито.И най-вече това не е новина (повечето енергия) - става на въпрос за Ядрен синтез (в случая за Термоядрен синтез).
Учените (в това лице българи) участват в изграждането атомна централа за ядрен синтез, но тук става въпрос за термоядрен синтез и най-вече постигнате на тези огромни температури на земята. Това обаче е било вече отдавно открито от Фарнсуърт. Неговият Фузор реактор му измислен преди повече от 50 години. Става въпрос за ядрен синтез при изключително голяма температура. Вижте също главата посветена му (Термоядрен синтез) в "Изгубените окрития". Откритието му е под опеката На Бел Технологии (той работи за тях по това време), които отказват бъдещето развитие (Фузора 3 е бил готов за пазар-а) и в същото отказват да го продадат обратно на Фарнсуорт вследствие.
Бива запомнен като изобретателя на телевизора, а и в днешно време и това му откритие му се оспорва, а той е откривателя на практична машина за Термоядрен синтез
« Последна редакция: Октомври 29, 2009, 11:42:09 pm от vlindos »