Справочници, схемотехника, теория > Измерителна и генераторна техника - практически схеми и софтуер

Дигитален честотен генератор (с DDS)

(1/4) > >>

Радeв:
Здравейте!
Тази схема с AD9835 я намери Пламен.
оригинална схема. (същата е и в прикачената картинка)

Недостатък на схемата беше липсата на удобно управление на честотите, за моите цели промених кода на контролера малко. Ето хекса и сорса. С тези промени в кода, бутона SET се изпозва за увеличаване с 1, а бутона INC се използва за намаляване с 1, като с превъртане на по-младши разряд по-старшия се увеличава с 1.

При мен проблем представляваше липсата на подходящ високочестотен операционен усилвател. Взаимствах операционния усилвател от схемата на цифров честотомер на неомонтана. MA3006 я намерих за 1лв в пасат електроникс, другото хубаво в схемата на неомонтана е, че е сметната с изкуствена средна точка и отпада нуждата от двуполярно захранване. Т.е. 78L09, диодите и кондензаtорите от изправителя на захранването отпадат.

П.С. ОУ-то по неомонтанската схема дава несиметрия, но не можах да го оправя. Това не е особенно съществено защото като такт в мойта схема се ползва само нарастващия фронт, който не зависи от коефициента на запълване.

vitan:
Потърси из Нета - има една много хубава цялоста схема (със всичко) на честотен синтезатор - индийски. Не съм го пробвал, но това, което съм гледал ми изглеждаше много добре.

Радeв:
Да знам я индийската схема, дори има линкове към нея в темата на "етерния вихър", тя е доста по-сложна.
Тук във Варна едни мошениция продават като готов кит за 150лв като авторска. При нея има двуредов LCD дисплей (скъпичък е) + това и някакъв ротари енкодер.

EDM electronics:
Радко, ето ти най-доброто решение за цифров синтезатор, и като цена /135 лв/ и като качество, за възможности няма да говорим ! - готов, налепен, изпробван, с гаранция 2 год.

Производител: Тераком ООД -Русе    http://www.teracom-bg.com/index.php?option=com_alberghi&func=detail&Itemid=30&id=28

Големината му е колкото на монтанския честотомер. Обхват от 1 Hz - 70 MHz. Стъпка каквато си избереш.

Радeв:
Ми аз вече имам работещо устройство, перфектно е!
Просто с тази тема искам да помогна и на други които семъчат. Всичко зависи от кваровия генератор - а той е 50.000MHz т.е. с 3 нули.
И генератора е базиран на чип на Analog Devices но от по-ново поколение, основното предимство на AD9850/51 e множителя на честота x6, добавен е и паралелен интерфейс за управление. Чипа струва 20-21$/бр и гнерира до 70мхз стабилно с добра синусуида (гарантирано от производителя). А вече конкретните схеми които се предлагат представляват интерфейс за управление на DDS синтезаторa и всичко друго е въпрос на естетика.

 AD9831 - 9$ в К1 (ако сте от софия)
 PIC 16F628 - 2.20лв в комет (пак ако сте от софия)
 ОУ - 1-3лв
 5-6лв за кварц,светодиоди, резистори, кондензатори + универсална прототипна платка
-----------
не повече от 20лв

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия