Справочници, схемотехника, теория > Практически опит

Водно плазмено заваряване и рязане

<< < (3/3)

gaco:

--- Цитат на: Seeker в Ноември 16, 2009, 07:20:38 pm ---Към dedofire:
 Но цялата хитрина е в единия електрод който е направен от хафний! Е там става нещо, което го няма в теорията.

--- Край на цитат ---

Хафният се използва още в газонапълнените лампи и в тези с нажежаема жичка, като ефикасен газопоглъщател при продухване с кислород и азот, както и в плазменото рязане, поради способността му да отделя електрони във въздуха. През последните години той се използва при разработването на по-нови ядрени оръжия. Учените твърдят, че той може да се използва за направата на мощни експлозиви или "мръсни бомби".

Според репортаж във Уошингтън поуст от март миналата година едно 31-грамово късче от изомер 178 на хафний съдържа достатъчно енергия за "възвирането" на 120 тона вода. Един резервоар от него би могъл да снабди с гориво кола за 520 обиколки на Земята, а един грам от веществото може да има взривна мощ, която е 50000 пъти по-голяма от тази на грам тротил.

Seeker:
Hf 178 е най-разпространения и устойчив изотоп, но чак толкова екстри да има - нещо странно ми изглежда.

Seeker:
към vdomov:
това са рекламни материали на "Мультиплаз-2500" , всъщност работил ли си с този апарат? Голяма част от написаното не е вярно особенно в часта че заменя много инструменти. Ако ти се наложи с него да заваряваш алуминий голям зор ще видиш :)
Инструмента е най-добър за рязане, но не по-добър от лазера.
Има си определени предимства, но не е "панацея" .
Всъщност около Москва има поне три завода, които произвеждат различни собствени модели ръчни плазмени апарати.

dedofire:
Seeker бил е изведен от секретност 20-25 години преди годината която си посочил. По секретно е било точно къде и за какво е използвана плазмата и метода. Още когато учих в един техникум, процеса ни го обесняваха и демонстрираха на една голяма машина за рязане на сложни форми. Така че не ми давай исторически факти знам ги по добре от теб. Ако се бе загледал в картинката която съм публикувал ще видиш че е доста старичка. От къде съм е взел не е интерсно. Между другото плазмата се използва за повърхностно закаляване и нанасяне на тънки метални и неметални слоеве. По този метод например се правят селективни оптични покрития, възстановяват се и автомобилни детайли. Поради това че сме нискотехнологична държава за по младото поколение това е супер технология, обвита в мъгла. И най-напред е проектиран за заваряване на корпусите на ракети, космическите апарати и друга военна техника. А забравил си да посочиш при какви температурни режими на околната среда работи устройството.
А между другото ако не знаеш горе в космоса поради липса на гравитация водата приема сферична форма и трудно се формира в струя.

Seeker:
към vdomov :
можеш да си направиш , но газов , с помоща на два волфрамови електрода и компресор за 3-5 атмосфери. електрожен няма да ти трябва, захранващия блок е инвертор но характеристиката е по-сложна и нелинейна, трябва процесорен контрол.
За воден ти трябва специален меден електрод с хафниева вложка.

Навигация

[0] Списък на темите

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия