Справочници, схемотехника, теория > Измерителна и генераторна техника - практически схеми и софтуер

Трифазен синусоидален генератор

(1/1)

mzk:
Здравейте.

Търся трифазен синусоидален генератор. Ще съм благодарен, ако може да ме насочите към нещо :)

jantar:
Отиваш в някоя автоморга и си вземаш един алтернатор и си готов :D

ppg:
mzk, понеже не уточняваш какъв генератор ти трябва погледни и тези варианти: http://cm001.narod.ru/index/publik/generator.html 

mzk:
Става дума за електроника. Въпросът е да се използва трифазен синусоидален генератор за управление на намотките на ТПУ-то. Аз в общи линии искам да постигна въртящо се магнитно поле, което да може да завърти стрелката на компас. Далче съм от идеята да започвам да правя ТПУ.

Другата ми идея е да подкарам трифазен ел. мотор, като всяка от намотките ще бъде в последователен трептящ кръг, съобразен кондензатор ще отговаря за всяка намотка по отделно, а не да се подбира кондензатор последователно на входа на ел. мотора.

Не съм наясно със схемите на свързване "звезда" и "триъгълник", ще се радвам ако можете да напишете по 1 ред или да ме насочите към съответното ръководство. А може би имам и тук под ръка, ще погледна по- късно.

Благодаря предварително!

jantar:

--- Цитат ---Другата ми идея е да подкарам трифазен ел. мотор, като всяка от намотките ще бъде в последователен трептящ кръг, съобразен кондензатор ще отговаря за всяка намотка по отделно, а не да се подбира кондензатор последователно на входа на ел. мотора.

--- Край на цитат ---
Никой не използва синусоидален генератор за управление (електроника имам в предвид), защото има страшно много загуби в драйверите, а и няма смисъл, защото когато управляваш индуктивност - сигнала става синосуида искаш или не искаш, а като добавиш и кондензатор - става идеална (резонансния кръг работи с чиста синосуида) :)
За звезда - триъгълник виж тук www.sonel.ru/.../chapter-2/2.23/, а може и да потърсиш с Google :)

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия