Алтернативни енергоизточници > Nikola Tesla
Тесла - вълни
hyparh:
Аз напоследък съм фен на отрицателните йони. Един йонизатор 40-50kV е способен да пресече настинки и разни грипоподобни симптоми точно за 30 мин. и това съм го изпитвал не само аз, а и други практици в областта. Купешките йонизатори с техните 1-2kV просто са несериозни.
Вчера от китайчетата ми пристигнаха 40бр ВН диоди (20kV/20mA/100ns) с част от които започнах изработката на мощен и компактен умножител за отрицателно напрежение, който ще дава 150-200kV - идеални за експресно йонизиране чрез тлеещ разряд, както и за кинетични експерименти, изискващи HV DC.
Отнодно разрядниците, наскоро попаднах на информация, че най-добрият вариант е искренето да бъде кохерентно и почти безшумно. Може да бъде направено сравнение със светлината - обикновеният разрядник е, да речем, като една крушка с нажежаема жичка (хаотично многоспектърно излъчване)... докато кохерентният е като лазерната светлина (високоефективно насочено и организирано излъчване). Вторият тип вероятно представлява среда със силно изразени нелинейни характеристики и предоставя възможност за енергийно напомпване чрез фазово свързване. Предполагам, че честотата на един такъв разрядник е много висока и почти излиза от чуваемия диапазон.
Аtos:
Най- много да побъркаш кучето си, или на всички съседи наоколо :D
hyparh:
Единия често се изхлузва от каишката, че вратът му е дебел колкото главата, и обича да стои около мен и да ме наблюдава какво правя в гаража, ама почнат ли пукотевици (светкавици) и много смешно започва бавно да отстъпва заднишком към изхода :D
Относно кохерентния разрядник, най-близкото нещо, за което се сещам в момента, са разрядите в рид ампулата при онзи опит с бобината и двата пръстеновидни магнита от магнетрон (видеото стана обект на дискусия в някоя от темите). Ампулата започва да цвърчи и между електродите ѝ възниква нещо средно между тлеещ и обикновен разряд.
KURTI:
Получих си накрая днес макета, много съм доволен и сега започват истинските опити.
На схемата присъства един диод който е вграден в трансформатора от телевизор, а във оригиналите няма такъв.
Преди малко говорих с човека, каза ми че няма значение. ::)
hyparh благодаря за линка и да те питам, по този начин на изработка кондензаторът проявява ли индуктивност или това няма общо?
Защото доколкото зная тесловите банки нямат или е нищожна.
hyparh:
Вероятно проявяват някаква, но тя не пречи. Купешките кондензатори за теслови трафове (т.е. за големи импулсни натоварвания) за съжаление са доста скъпи, иначе те са с най-добрата опция. Аз се занимавам с ВН от 10-тина години и още не съм прежалил пари за такива :) (с изключение на една поръчка от 5-6 бр. от подобен вид по-нискокачествени). Но като се замисли човек, не е и съвсем наложително, понеже има достатъчно добри достъпни варианти (примерно MMC capacitor bank или самоделки като ролковите).
Имал съм си работа и със значително по-големи ролкови кондензатори – изработени с намотаване на ленти алуминиево фолио и полиетилентерефталат с ширина около 50см и дължина 3-4 метра, навити на PVC тръба. Така полученият кондензатор има капацитет около 250-300nF и като се свържат два такива в паралел, произвеждат изключително силни и опасни разряди (все едно гърми пиратка в помещението). Тогава тествах поведението на разрядите във водна среда с определена цел, като пластмасови и стъклени съдове често се разрушаваха от ударната вълна.
С какво ще захранваш ТХО-то? Ето един вариант, който не изисква изработка на схеми: https://www.youtube.com/watch?v=7HwwqGyKkpk
Да, вградения диод няма значение, а пък и те често си заминават при подаване повече пауър на ТХО-то.
Аз снощи тествах новият ми 14-степенен умножител (накиснат в тр-рно масло в кутия от сладолед) с едно от старите видове ТХО-та, захранено с електронен траф за халогенки, и от воле праска 100kV, като дори не е на максимална мощност, понеже има още какво да се пипне по разположението на изводите и утечките от коронарен разряд от тях.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия