Автор Тема: Тесла - вълни  (Прочетена 75207 пъти)

Неактивен hyparh

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 978
 • Пол: Мъж
 • As above, so below
Re: Тесла - вълни
« Отговор #30 -: Ноември 01, 2017, 09:09:46 pm »
Caduceus, аватарите ни с epwpixieq-1 са доста сходни и предполагам затова си ни объркал :)
Това последното е интересна версия на хеърпина... по тези изобилни стриймъри личи, че йонизацията (съответно и напрежението) е много силна.

Аз пък тези дни се замислям над изработката на Transverse Electrical Excitation at Atmospheric pressure (TEA) лазер с подръчни материали. Този тип лазери работи с азота от въздуха като активна среда, и възбуден с HV DC, излъчва сноп с дължина на вълната 337nm (в UV диапазона). Това, което ми хрумна спонтанно (вземайки предвид и нещата, с които се запознах напоследък), е да направя опит с полиране до огледален блясък на двете метални повърхности, между които прескачат разрядите и възниква лазерното лъчение. Мисля, че така изходящата мощност може да се засили многократно поради допълнително напомпване заради множеството отражения. Невидимият лъч може да се направи видим чрез прозрачна кювета, пълна с разтвор на мастило от маркер тип "highlighter", което ще произведе видимо с просто око лъчение.

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 341
Re: Тесла - вълни
« Отговор #31 -: Ноември 02, 2017, 10:43:13 am »
Кузмов
правил съм Тесла хеърпин и съм видял лично кое какво е. Включително ефектите на хладния ток със светене на лампа под вода, държане с ръка и измерване на енергетиката на плюсовата част от схемата, здравословните последици и прочее. Така че, щом говоря за нещо, то никога не е препратка от Гугъл, а собствен опит. Виж вече твоите приказки явно са теория - в която може да има верни неща, но със сигурност е непълна  :)
Хипарх
Точно теб имах предвид - ти нали прави у вас хеърпин навремето и от теб краднах занаят с мостовия проводник, че да го репликирам и аз  :) Имаш моето уважение и поздравления за това, че не само четеш, а и експериментираш практически! Пък който разбрал, разбрал - тука си замълчаха колегите за меките електрони, което все пак говори че започва да се получава някакъв начален респект към нещата, които не са им ясни  ;D
Това за мастилото е доста интересно, защото навремето е имало едно лилаво органично багрило пр-во на Фарбениндустри, с което са правели филтър през който се вижда аурата. Включително снимки и прочее, в началото на 20 век е било модерно да се снимат човешки излъчвания директно - никакви математически модели както сега в аурокамерите, само голата истина  :) Та ако си напипал нещо такова с този химикал, действай и виж дали намазан на стъкло прави подобна промяна на спектъра във видим.
Успехи!

Неактивен epwpixieq-1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 852
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Тесла - вълни
« Отговор #32 -: Ноември 04, 2017, 09:16:13 pm »
Tesla's "Hairpin" или "Stout Copper Bars" схема, първоначално е изобретена от Ернст Лечер, както е описано в неговата лекция "Светлина и други високочестотни феномени" през 1893 г. пред Института Франклин във Филаделфия.

Интересна информация, може ли източник за нея.

От друга страна, имайки в предвид, че тесла приблизително по същото време изнася лекция пред същия институт във Филаделфия, като година преди това изнася, подобна но по-съкратена лекция пред в Колумбииския Университет в Ню Йорк, където една от презентациите е на ефекти постигани с тази схема, с която той споменава че работи вече няколко години, и предполагаемо може да се спекулира, че подредбата на елементите може да е била усетена/еволюирала при различни изследователи, отколкото да има първоизточник. А наслояването на информация и защо тя се знае като "Tesla haripin circuit" предполагаемо идва от факта че Тесла експериментирал страшно много с тази, и разновидности на тази схема, и я инкорпорирал в много от неговите изобретения като част от енертовълновата система.  (За това по-долу.)

Разряда в искровата междина създава осцилаторни токове в прътовете и бързи колебания на потенциала в плочите. Тъй като паралелните пръти се свързват електростатично към осцилатора, устройството създава постоянни електрически вълни, които на свой ред създават възли и противовъзли на прътовете въз основа на честотата на колебанията спрямо дължината им. Това позволява на неоновата лампа да светне, когато се докосва до "възлите" на решетките, въпреки късото съединение.
Това просто, но интригуващо устройство също предлага чудесно средство за демонстриране на предаване  еднопроводно на енергия, без връщаща жица.

Успех!

Сравнително добро обяснение, но динамиката на процеса има още интересни (и може би по-дълбоки) особености, Например че диелектрическите нараствания (асоциирайте ги с вълни на напрежението) срещат висок импеданс (по думите на Тесла ) по движението си върху метал със значителна маса. Предполагаемо това създава точки на висок потенциал, които могат да бъдат само на десетина сантиметра разстояние.
Постоянните вълни ("Standing waves") не се самогенерират, те са проява на физиката на средата, периодичността на подаваните енергични импулси в тази среда, енергиината плътност на тези импулси и възможността на средата да отдава ( на заобикалящата я нея среда ) тази енергия.
Когато се затворим кръга на кондензаторите, тоест се даде на късо, този елемент от веригата започва да има допълнителна динамика, и в предишната конфигурация (не накъсо) двата отделни елемента (метални пръта/тръби) имат своя проявена динамика, понеже единия край е на кондензатора а другия въздуха, който само по себе си е кондензатор, и доколкото тези диелектрични вълни успяват да се предвижат от единия кондензатор до другия ( когато е накъсо), в предвид на това което Тесла споменава за техния импеданс, те започват да се отразяват, и така предполагаемо допълнително се създават нодални (възлови) точки на напрежение.
Интересно е обаче, че за да се допусне че това създава основните потенциални нодални характеристики, при споменатите от Тесла експерименти, трябва да се предположи, че импулсната честота с която той борави е от порядъка на 500М до 1-2Г цикъла на секунда, което да бъде постигнато с едно искрище е предполагаемо невъзможно. Тук изключвам интерференция и хармонници на вълните при тяхното отразяване, което според мен е по-малко вероятностен фактор проява на явлението. 

"Tesla hairpin" (ТHP) се оказва, че е много важна част от много от разработките на Тесла, но не като първична а като втори разряд схема ( трансформатора на Тесла), както се знае е трети разряд схема, като разряда, в смисъла на моето използване на думата, показва отдалечеността на схемата от източника на начални вибрации в ( схема от първи разряд е прикрепена директно към този източник). В допълнение трябва да се разбере, че първичните генератори които Тесла е използвал са били способни на подаване на 10-15 КВ напрежение с десетки ампери, а ние в момента използваме 220В - 20/30А, като начален такъв. Разновидности те на ТHP могат да се видят буквално във всички схеми от записките на Колорадо Спрингс а и не само там.  Ще дам един пример с много (погрешно) коментираната в Интернет кръгове ТМТ ( "Tesla Magnifying Trasmister" -  Усилващият предавател на Тесла ):

http://www.teslaradio.com/images/image016.gif (източник: http://amasci.com/tesla/wardenclyffe.html)

Изброявам индуктивността (L) от долу нагоре и то ляво надясно.  В кръга от първи разряд ( прикрепена директно към генератора ) е L(1,1) – разряд 1, намотка 1. Във втория кръг идва L(2,1) , като  L(1,1) и L(2,1) дефакто са трансформатор. След това идват ( от ляво на дясно ) L(2,2) и L(2,3). Сега забележете, че
L(2,1), L(2,2), L(2,3), двата кондензатора и искрището са дефакто  ТHP само с бобини,L(2,2), L(2,3), вместо тежък метал между кондензаторите.
Във третия кръг, който се затваря праз земята и купола, ние имаме  L(3,1), L(3,2) които са вторични  на, съответно  L(2,2) и L(2,3).  L(3,3) е Екстра намотка по дефиницията на Тесла, тази която играе ролята акумулатор-усилвател на напрежението. И така, L(2,2), L(3,1) и  L(3,3) представляват един (левия) Трансформатор на Тесла (ТТ)  и L(2,3), L(3,2) и  L(3,3) друг (десния) ТТ.
Тоест ТМТ е система която инкорпорира ТHP ( с особеност на намотки вместо  накъсо тежък метал ) и 2 ТТ, разположено симетрично един на друг.

Ако разгледате схемите в книгата от Колорадо Спрингс, ще видите много алогични схеми.  Да осъзная това препокриване ми отне дълго време и беше въпрос на случайност да осъзная колко (гениално) елементарно схемите се припокриват, както и зависимостите и необходимостта за инкорпориране на индуктивност със свободно плаващ край в схемите.

Късмет в експериментирането и генерирането на интересни идеи.

Неактивен Михаил Кузмов

 • Успешен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 493
 • Или не опитвай,или карай до край ! ОВИДИЙ
Re: Тесла - вълни
« Отговор #33 -: Ноември 04, 2017, 11:00:30 pm »
https://en.wikipedia.org/wiki/Lecher_lines
В началото на 1902 г. линията Lecher е идентична с оригиналния 1888 апарат на Ернст Лечер. Радио вълни, генерирани чрез херцов искров осцилатор (от дясна страна на чертежа), движещи по паралелните проводници. Проводниците са на късо в левия край, отразявайки вълните обратно към осцилатора, създавайки стояща вълна от напрежение по протежение на линията. Напрежението е нула при възли, локализирани на кратни на полувълната дължини от края. Възлите бяха открити чрез плъзгане на тръба на Geissler, малка светеща разрядна тръба, подобно на неонова светлина, нагоре и надолу по линията (две са показани на линията). Високото напрежение на линията възбужда тръбата да свети. Когато тръбата достигне възел, напрежението е нула и тръбата изгасва. Измереното разстояние между два последователни възела се умножава по две, за да се получи дължината на вълната λ на радиовълните. Линията е показана скъсена на чертежа; дължината на линията всъщност е 6 метра (18 фута). Радиовълните, генерирани от осцилатора, са в обхвата на UHF с дължина на вълната няколко метра. В карето са показани типове тръби Geissler, използвани с Lecher линии.
Ами това е източника, това е описанието на картинката в дясно, което намирам че обяснява всичко, и няма нищо тайнствено в явлението.
Очевидно Тесла е прозрял значимостта, за да го накара в последствие да провежда експерименти. И още по нататък, явлението да е свързано само с неговото име.

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 736
Re: Тесла - вълни
« Отговор #34 -: Ноември 05, 2017, 06:50:14 pm »
Здравейте,
Ако се погледне опита на  Херц за доказване на радиовълни с дължина 1м то честотата е 300 мХц, постигнати с искрище, т.е. затихващи свободни трептения. По този способ са генериране най-високи честоти с колебателен кръг  т.е инфрачервени лъчи. Този метод е исторически и сега е отпаднал, генерираме незатихващи трептения с електронни генератори с по-ниски честотни свойства. За инфрачервени лъчи се ползва нагряване или светодиоди, т.е. други принципи.

Ако се погледне справочник на форума и тема "Магнетизъм според Ринат Шаймуратов се вижда една картинка на разделяне на двата тока, радиално излита тока на разместване.

Ако се разгледа експеримента"филаделфия" Н.Тесла е практик, а Айщаин  теоретик, се доказва, че при съсредоточаване на енергия в една точка (електромагнитни полета) се постига дупка в пространството (портал) и преместване със синкав отенак. Тъй като Тесла е със силна интуиция и се оттегля от проекта, защото знае, че  екипажа няма да понесе енергията и през януари почива при загадъчни обстоятелства.

Квантова механика учи за вълна-частица, следователно Космоса е бъкан с вълни-частици т.е. енергията е навсякъде във вид на вълни.
 СЕ изглежда лесно но се явяват взривове и премествания (изчезване).

След анализ СЕ трябва да работи на суперхетеродинен принцип, каквито и вълни да влизат в смесителя на изхода трябва да има стабилна честота и ограничител на амплитудата. Преместването е бонус. 

Неактивен epwpixieq-1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 852
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Тесла - вълни
« Отговор #35 -: Ноември 28, 2017, 04:50:27 am »
Демонстрация на надлъжни електромагнитни вълни. Не се дават никакви данни за установката, само се демонстрира паленето на две халогенни ел. лампи в определени области от полето на бобина, навита с дебел изолиран проводник.
http://www.youtube.com/watch?v=8cppRSRHj6A


За тези които се интересуват от въпросния ефект, той се възпроизвежда сравнително лесно, стига да се следват схемите на Тесла от неговите записки от Колорадо Спрингс. Осветителното тяло е 100 вата и го свързвам на две, последователни ( в единия ) или през няколко ( в другия ) случай, намотки на вторичната, на Тесла трансформатор. Същия ефект се получава и на първичната.   Първичната всъщност е масивния метал в схемата  hair-pin на Тесла.
Обяснението за ефекта, което Тесла представя, няма нищо общо с надлъжни вълни а със свойството на метала (колкото по-масивен, толкова по-ясно е изразено това свойство)  да се противопоставя на бързата промяна високоволтова ЕДС, и по-този начин образува висока потенциална разлика на къси разстояния (до десетина сантиметра). Ефекта съм го обяснил по-подробно и в по-горе направения коментар по отношение на Тесла hair-pin схемата и "standing waves".

Неактивен KURTI

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 23
Re: Тесла - вълни
« Отговор #36 -: Декември 01, 2017, 08:04:13 am »
Здравейте epwpixieq-1, не исках да пиша в темата Ви, а само да се свържем
понеже съм бос със нещата които обяснявате, но пък попаднах на случайно видео:
https://www.videoclip.bg/watch/745326_radiant_g

  Как мислите, дали има идентичност?

Неактивен epwpixieq-1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 852
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Тесла - вълни
« Отговор #37 -: Декември 02, 2017, 12:01:43 am »
Здравейте epwpixieq-1, не исках да пиша в темата Ви, а само да се свържем
понеже съм бос със нещата които обяснявате, но пък попаднах на случайно видео:
https://www.videoclip.bg/watch/745326_radiant_g

  Как мислите, дали има идентичност?

Привет,

Темата не е моя, и всеки може да изразява мнението си, като разбира се, би било добре да дава и ако не полезна то поне интересна информация на колегите.
Това което човека показва е същия ефект. Схемата изглежда да е ZVS ( Zero Voltage Switching) драйвър осилиращ върху flyback намотка, не мога да преценя но по схема би трябвало да има кондензаторна банка разделена от двете страни на намотката към която е дадена на късо светещото тяло. Това е така наречената схема Тесла – „hairpin circuit“ - има много разновидности на нета, но препоръчвам да се следва Тесла стриктно и чак след това при осъзнаване на ефекта да се проявява фантазия.  В случая човека борави с малка мощност и даването накъсо е върху така наречената първична, при него, в показната установка, няма вторична. При мен мощността е по-висока и аз давам накъсо долните намотки на вторичната, и при нея напрежението започва да се вдига, макар че при долните намотки то е по-ниско сравнено с по-горните. Добре е преди искрището да с постави регулираща нидуктивност за регулиране на вреригата за намиране на резонанс. Това също се вижда от схемите на Тесла.
Не знам защо свързват ефекта с „радиант“, предполагам радиантна енергия, каквото и да означават с това.  Думите без да са ясно дефинирани, скриват неразбирането на явлението, което Тесла добре е обяснил в публикациите си.
Аз също не мога да кажа че знам много, но поне си МИСЛЯ, че съм започнал да осъзнавам малко по-малко нещата. Късмет с осъзнаването динамиката на процесите.
« Последна редакция: Декември 02, 2017, 12:27:04 am от epwpixieq-1 »

Неактивен KURTI

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 23
Re: Тесла - вълни
« Отговор #38 -: Декември 12, 2017, 08:37:54 am »
Направих опит да повторя показаното, но се опасявам че нещо не е наред. Липсват стабилни разряди и малка лампичка въобще не свети.

Генераторът работи има високо напрежение и чува свистене
обаче вместо банка с кондензатори сложих един високоволтов от телевизор, май там е проблема. ???

Неактивен epwpixieq-1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 852
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Тесла - вълни
« Отговор #39 -: Декември 14, 2017, 08:06:47 pm »
Направих опит да повторя показаното, но се опасявам че нещо не е наред. Липсват стабилни разряди и малка лампичка въобще не свети.

Генераторът работи има високо напрежение и чува свистене
обаче вместо банка с кондензатори сложих един високоволтов от телевизор, май там е проблема. ???

Свистенето предполагам е от искрището, поне така се проявява когато не може да достигне пробивното напрежение на диалектика ( въздуха ). Ще препоръчам, ако не разполагате в добри високоволтови кондензатори да си направите сам.  Може да се направят от стъклени бутилки или полиетиленови, има много инструкции на нета за тях. За съжаление за тях трябва място, но иначе, лесно се поддържат, страшно са евтини, всъщност работят по добре от всички други особено при високи честоти ( наравно са с маслените ), понеже няма остатъчен въздух между проводника ( солената вода ) и диелектрика и така няма силно движение на въздушни молекули които в противен случай биха удряли диелектрическата повърхност с висока честота като това повишава температурата и  допълнително повърхностно напрежение, и така се създават резонанси условия за пробив.
Източника на високото напрежение трябва да е мощен, при мен е приблизително 0.5 КВ
На вторичната, трябва да има непременно заземяване, както показва Тесла в неговите схеми от записките му от Колорадо Спрингс.  Без занемяване няма ефект, или по-точно той е много малък. Точно от заземяването, всмукване на заряди от земята, в синхронен с осцилациите на високия потенциал (което всъщност може би е проявление на силна липса на електрони, това е лично моя интерпретация) проявяващ се на завършващия капацитет на вторичната ( или екстра/третичната )  идва мощността на установката. Всъщност това е ефекта който Тесла определя в като усилващ.

Неактивен hyparh

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 978
 • Пол: Мъж
 • As above, so below
Re: Тесла - вълни
« Отговор #40 -: Декември 14, 2017, 09:13:56 pm »
Генераторът работи има високо напрежение и чува свистене
обаче вместо банка с кондензатори сложих един високоволтов от телевизор, май там е проблема. ???

Как така с един кондензатор? Схемата въобще гледате ли преди да преминете към опити?
За максимален ефект разрядите трябва да са плътни и шумни (което не е много приятно за ушите, но така работи най-добре), като ефективността се засилва с прилагане на магнитно погасяване.

Трябва да се получи ето такова нещо: https://www.youtube.com/watch?v=uyyS27GHYcU
Докосване на проводниците без да се усеща нищо (тук е с Multi spark gap): https://www.youtube.com/watch?v=OV7WIXLHJbI

Неактивен epwpixieq-1

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 852
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: Тесла - вълни
« Отговор #41 -: Декември 15, 2017, 02:13:45 am »
Как така с един кондензатор? Схемата въобще гледате ли преди да преминете към опити?

Напълно си прав си hyparh.
Аз все пак предполагам, че най-малко схемите на Тесла се следват педантично (затова и не задълбах ), и чак след това се появяват интерпретации, иначе писането ни тук губи смисъл.

Неактивен KURTI

 • Наблюдаващ
 • Публикации: 23
Re: Тесла - вълни
« Отговор #42 -: Декември 15, 2017, 10:46:27 am »
Гледах схемите, но не разполагам с такива кондензатори.
Ще се опитам да измайсторя нещо, а също и имам запитване за закупуване на самият макет. Още чакам отговор.

Към Вас обаче имам въпрос:
Каква е разликата между трите схеми при условие че се спазват пробивните напрежения?

Неактивен atos

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 941
 • Мисля, следователно...мисля!
Re: Тесла - вълни
« Отговор #43 -: Декември 15, 2017, 12:38:16 pm »
Разликата е, че при първата (оригинална схема) имаш пълно отделяне на радиантната енергия, докато при другите две се запазва еднопосочната "твърда" връзка между шината и трансформатора. Искрището не може да предизвика честотно осцилиране на единия полупериод на синусоидата и токът се връща директно във вторичната.
Все едно да очакваш добри резултати от лекоатлет, ако преди това си му ампутирал единия крак?
Втората и третата схема са напълно идентични!
Може би обясненията ми са нескопосни и примитивни (ако някой успее-да го обясни по-добре)!

П.П. Имам такава установка, но не я продавам, понеже мисля да продължа експериментите (ако ми мине периода на творчески мързел  :D  )
Добри кондензатори има тук, https://vikiwat.com/ не е нужно непременно да са "банки". Аз използвах тези:
https://vikiwat.com/kondenzator-keramichen-500pf-28kv.html

Неактивен hyparh

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 978
 • Пол: Мъж
 • As above, so below
Re: Тесла - вълни
« Отговор #44 -: Декември 15, 2017, 12:43:58 pm »
KURTI, ето това е един доста добър метод за направа на домашни HV кондензатори, които издържат сериозни импулсни натоварвания: http://4hv.org/e107_plugins/forum/forum_viewtopic.php?31873
Прозрачни листи за лазерен принтер, малко фолио и топъл силикон (накрая аз лично ги пристягам и с тиксо). Кондензаторите се виждат на второто видео, което пуснах по-горе.
При повече изолиращи листи между двата алуминиеви, капацитетът пада, но пък издържат на много високи напрежения. 1-1,5nF за кондензатор са напълно достатъчни.
Също така е важно с какво захранваш схемата. При мен се получаваше отлично със запалителен траф за пещи 15kV/20mA/50Hz, но става и с ТХО, стига да дава достатъчна плътност на тока за качествено зареждане на кондензаторите и получаване на силни разряди. С един ZVS driver ще се получат нещата, както спомена epwpixieq-1. Те "наливат" повече мощност в ТХО-то, като резултатът на изхода е плътна и сочна дъга.
Със ZVS може успешно да се подкарат също малки теслови тр-ри.

Във вариантите на схемата, които си дал, има разлика, понеже активната област (медния мост) трябва да се намира между двата кондензатора, т.е. той да бъде електрически отделен от разрядника. В този случай имаме влияние от тока на разместване (ток през диелектрик), осцилиращ между кондензаторите.

ПП. Писали сме едновременно с atos :)
« Последна редакция: Декември 15, 2017, 01:09:52 pm от hyparh »