Алтернативни енергоизточници > Nikola Tesla
Тесла - вълни
epwpixieq-1:
--- Цитат на: MTM в Януари 03, 2020, 07:47:27 pm --- ТТ е с 2 бубини. Първична и вторична. Първичната е свързана към кондензатор, който се зарежда (от генератор) и разрежда в нея. На вторичната началото(долния край) е заземен. А горният край свободен.
Взема се лампа 220в 100вт с нажежаема жичка и без никакъв провод, се поднася към ТТ... това имах в предвид.
--- Край на цитат ---
Не мисля че някой ще спори че пренасяне с помощта на електромагнитни вибрации през въздуха (диелектрик) е ефективно. разбира се че не е. Точно това си и мислех че си представяте, понеже 99% от хората си преставят така "предаването" на енергия с Теслов трансофрматор. Въпроса е че това виждане е грешно. Ако се задълбаете в това което съм писал на страниците на този форум относно "безжичното" ( отест безкабелно или по земната кора ) предаване на енергия, ще разберете защо.
--- Цитат на: MTM в Януари 03, 2020, 07:47:27 pm ---ако беше здравословно, технически и икономически изпълнимо. Отдавна
щяхме да ползваме тази система.
--- Край на цитат ---
Това изобщо не е издържан аргумент. По тази логика то тогава трябваше да имаме "брийдър" ториеви реактори от 50 години, понеже те са по "здравословни" ( неимоверно по-безопасни ), технически по-лесно изпълними и многократно икономически по-изгодни, 20x-30x пъти по-икономични, когато се вземат под внимание всички фактори. Добре но ги няма, хайде сега си помислете малко по-сериозно върху това противоречие.
Bat_Vanko:
Ееееех че стана интересно.
Значи искаш да кажеш че когато говориш за "динамика на система" става въпрос за системата "крушка". Е добре, аз виждам в това само един съпротивителен проводник, но щом ти виждаш система покажи я! Дай да видим кои са нейните компоненти! Как се определят нейните параметри? И как точно се дефинира понятието "импеданс" на крушка?
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Bat_Vanko в Януари 04, 2020, 09:33:46 am ---Ееееех че стана интересно.
Значи искаш да кажеш че когато говориш за "динамика на система" става въпрос за системата "крушка". Е добре, аз виждам в това само един съпротивителен проводник, но щом ти виждаш система покажи я! Дай да видим кои са нейните компоненти! Как се определят нейните параметри? И как точно се дефинира понятието "импеданс" на крушка?
--- Край на цитат ---
"Куршката" с нажежаем проводник (всъщност много малка бобина) е система, която се състои от диелектрик ( стъклото ), дълбоко разреден въздух или инертен газ и бобина (https://en.wikipedia.org/wiki/File:Tungsten_filament.JPG). Надявам се виждате как тази бобина си има стандартните характеристики като (разпръсната) капацитивност и индуктивност. Сега малко мисловен скок е необходим за да си представите как една бобина, поставена в определена среда (тип вакум или инертен газ), ще има различно поведение в зависимост от характеристиките на подаваните към нея електрически вибрации. При 50 Цс имаме едно поведение точно на база на динамиката която се създава от електрическите вибрации и как те "преминават" през тази бобина и така и влияят и променят нейната активност, както и някой характеристики на средата около нея, при 30-40 КЦс (тук даже игнорирам скоростта на нарастване на фронта и падане на вибрациите) имаме друго поведение точно поради причината че сме променили една от характеристиките, която влияе върху проявяването на индуктивността и капацитивността, и така върху движението на енергия през системата.
Предполагам че вече осъзнавате че това не е "само един съпротивителен проводник". А относно импеданса за сега ще си позволя да не ви отговоря, понеже ми е по-интересно да разбера какво вие разбирате под импеданс, като само ще отбележа че термина е неимоверно много по-обширен отколкото използването му в електромагнитните системи. В допълнение резонанс в една система, не само електромагнитна, а също така и механична (та даже и друг тип), може съвсем спокойно да се дефинира на база на импедансните и характеристики (кова е като джокер).
Михаил Кузмов:
https://www.google.com/search?q=система&oq=система&aqs=chrome..69i57j69i59j69i65l2j69i61.20478j1j7&client=ms-android-huawei-rev1&sourceid=chrome-mobile&ie=UTF-8
Аз пък си мислех че система е нещо такова, като описанието в уики, а то било крушка!
Bat_Vanko:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Януари 07, 2020, 06:45:31 pm ---"Куршката" с нажежаем проводник (всъщност много малка бобина) е система, която се състои от диелектрик ( стъклото ), дълбоко разреден въздух или инертен газ и бобина (https://en.wikipedia.org/wiki/File:Tungsten_filament.JPG). Надявам се виждате как тази бобина си има стандартните характеристики като (разпръсната) капацитивност и индуктивност. Сега малко мисловен скок е необходим за да си представите как една бобина, поставена в определена среда (тип вакум или инертен газ), ще има различно поведение в зависимост от характеристиките на подаваните към нея електрически вибрации. При 50 Цс имаме едно поведение точно на база на динамиката която се създава от електрическите вибрации и как те "преминават" през тази бобина и така и влияят и променят нейната активност, както и някой характеристики на средата около нея, при 30-40 КЦс (тук даже игнорирам скоростта на нарастване на фронта и падане на вибрациите) имаме друго поведение точно поради причината че сме променили една от характеристиките, която влияе върху проявяването на индуктивността и капацитивността, и така върху движението на енергия през системата.
--- Край на цитат ---
Драги ми Смехурко, нещо май мисленето не Ви е силната страна. Направих си труда да измеря прословутата индуктивност на една 100 W крушка - 4.7 uH. За Ваша информация полувълнов дипол от телевизионна антена настроена на резонансна честота на 11 ТВ канал ( 214 MHz ) има индуктивност 1.7 uH. Предполагам че мерната единица за индуктивност - микро хенри (uH) не Ви е позната, но аз и не мисля да се заемам с тази невъзможна мисия да Ви я обяснявам. Както може би забелязахте значим ефект се получава на честоти над СЕДЕМ ХИЛЯДИ ПЪТИ по високи. Не че тази индуктивност не оказва някакво влияние, но то може да бъде засечено само с високоточна техника, която притежават само специализираните лаборатории. Подобно влияние би оказало и завъртането на нагревателната спирала от посока изток-запад към посока север-юг.
Подобна е и ситуацията с капацитета. Може би не знаете но влияние върху капацитета оказва само онзи диелектрик, който е между електродите. В противен случай дори стъклените прозорци на комшията трябва да се вземат предвид. Площта на така полученият кондензатор е еквивалентен на повърхността на нагревателната жичка. От пръв поглед се вижда че тази площ е няколко хиляди пъти по малка от площта на дисковете използвани за виртуална маса. Трябва ли да обяснявам че дела на влиянието на нагревателната жичка върху капацитета е по малко дори от влиянието на направените към нея спойки.
И така драги ми Смехурко, мисловният скок, който трябва да направя за да видя влиянието на капацитета и индуктивността на нагревателната спирала върху динамиката на крушката, трябва да бъде не голям, а направо огромен.
А относно импеданса, аз попитах Вас, но като гледам как тече мисловният Ви процес, по добре не отговаряйте!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия