Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Вашите експерименти
Електролизер на mosh
mosh:
Днес постигнахме чудесен за нас резултат. 15А 15,7В 1,5лмин. газ.
Тук може да видите кратко клипче:
http://www.youtube.com/watch?v=WenVEn5G4nw
В момента в който намерим подходящи материали и успеем да зглобим нормаен бъблер и разширителен съд, ще продължим с тестовете в кола.
Плочите не са кондеционирани. Предстои да направим "аквариум", в който да го направим това :)
mzk:
Здрасти!
Предварително се извинявам, че може би ще те питам за неща, които вече си писал, но малко се обърках за точните параметри на конструкцията. В този ред на мисли възникнаха следните въпроси:
1. Стоманата 316 - плочи 150х150 - нали тези използваш?
2. Разстояние - 3 мм.
3. Какъв е общият брой на плочите в клетката (предполагам че подавате ток серийно на първа и последна).
4. В последният експеримент (15в, 15а) натриева или калиева основа използвате?
5. Водата.. предполагам е дейонизирана :) Но все пак да питам и за нея :)
Благодаря за информацията, която споделяш. За съжаление малко хора пишат резултатите си във форума.
Поздрави!
mosh:
Здравей :)
1. да
2. да; широчината на изолацията е приблизително 5-7мм от маслоустойчива гума, която би трябвало да има що годе сносни устойчиви свойства към основи
3. 8, да
4. NaOH 119гр към 1594гр дист.вода, това е приблизитено 6% по тегло. Размера на плочите е голям и като се вземе предвид 5-10см2 за 1А - спекулирам, че при 23% (както препоръчват) NaOH спокойно ще се вдигне както тока, така и производителността, което за малък двигател (до 2-2,5л. на база изчетения от мен материал) не е необходимо. Предстои всичко да се тества.
Сега търся подходящи и ефективни материали, за да осигуря определена сигурност за монтаж в колата. Захранването ще бъде осигурено от шим чрез пикче и транзисторче или поне плана е такъв за сега. Предстоят още доста тествания и снемане на различни характеристики.
Радвам се ако инфото е полезно за други, както и съм готов да споделя всеки един детайл :)
mi68:
Имам питане кой номер на оксижен горелката си използвал предполагам №1,и на кой щутцер подаваш газа,преработваш ли жигльорите на горелката.Благодаря.
mosh:
vdomov,
ширината е ~4-7
активна площ ~130x130
с уши са
mi68,
и аз предполагам, че е 1 или поне размера на изходната дупчица е 1мм. По горелката нищо не е пипано. Горелката играе ролята на голяма игла. Единият вход е затворен. Газта се подава на входа с възможност за по-голям дебит(никога не съм работил с това чудо и нямам представа кое как се казва).
Днес клетката работи над 2 часа. Стартира ~15A като се установи на ~20A(max.). T~56C, предполагам, че имам грешка от няколко градуса и във вътрешността може да е малко по топла, но не повече от 5-10C. Тези ст-сти са при околна температура 17С и циркулация на електролита. Производителността е около 90% според калкулатора.
При паленето на водорода е много важно всички връзки да са добре херметично затворени и да държат на някакво(?) налягане, т.к. иначе бъблера гърми(или нещо оплесках с новият бъблер от ф75РР тръби за канализация).
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия