Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith

Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място

<< < (117/629) > >>

vitan:
mito_kupona,
ако не постигнеш стояща вълна във високоволтовата (и нямаш заземяване на единия край), поета го е казал: "надежда всяка тука остави...."

За тебе го е казал :) Поздрави

mito_kupona:
 Piramid, eто прАскам едно снимано скицленце, но схемата е само принципна . А сега към vitan. При този опит не използвам високо напрежение. При Капанадзе, високото напрежение е функция от работата на втория контур. Там, където се вижда искрата, това е силов кабел. Разрядника е поставен за защита на контура, ако това изобщо може да се нарече колебателен контур. Аз не знам принципа на Капи, това са само предположения, но нещата, с който се сблъсквам сега, започват да ми изясняват картинката. Интересното при мен е, че когато двата контура не са в резонанс, консумацията от източника е много голяма, около 6А при 15 волта, но като се получи резонанс тока от източника пада на половина и повече. При определени условия втория контур генерира енергия, много по-голяма от консумираната. Имам една молба, към теоритиците. Може ли, някой да изчисли резонансната честота на един колебателен контур. Кондензатора е 2uF а, бобината има следните параметри: брои навивки 16, диаметър 65мм, диаметър на проводника 4мм2, стъпка между навивките 1мм. Интересуваме честотата. Благодаря предварително. ПОЗДРАВИ!

vitan:
mito_kupona, нещата могат да се изчислят само приблизително, тъй като имаш паразитни капацитети и индуктивност. Всъщност може, но трябват още данни. Най-добре обаче да си ги измериш. Как? Пише го в Нета тук-таме :)

Ако нямаш високоволтова стояща вълна, седни да помислиш откъде ще дойде СЕ? Това ще ти спести време, пари и нерви. Освен, ако лутането не те кефи достатъчно де :)

Мисля си, че наблюдаваш неща, описани в моя учебник по Електроника в средното училище… Но ти си знаеш :)

Петър:

--- Цитат на: mito_kupona в Юли 26, 2011, 01:32:23 am ---  Имам една молба, към теоритиците. Може ли, някой да изчисли резонансната честота на един колебателен контур. Кондензатора е 2uF а, бобината има следните параметри: брои навивки 16, диаметър 65мм, диаметър на проводника 4мм2, стъпка между навивките 1мм. Интересуваме честотата. Благодаря предварително. ПОЗДРАВИ!

--- Край на цитат ---

По мои сметки излиза около 30 кХц, но това са теоретични сметки и са възможни големи отклонения.

tod:
mito_kupona, ако схемата, която показваш е същата като тази от клипа, според мен няма как да свалиш енергията от резонансния контур L3-C1, без да нарушиш резонанса в него. То за това хората мислят нестандартни схеми на сързване на този контур именно с цел сваляне на енергията под товар. Най вече използуват слаба индуктивна връзка, разрядник, еднопроводно свързване и др. Но според мен има разлика между схемата която показваш и опита. Не е ясно например 6-те навивки дебел проводник каде точно отиват?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия