Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място
epwpixieq-1:
--- Цитат на: BZN в Август 31, 2023, 04:08:43 am ---Сглобих една схема на Тесла но не зная как да я затействам... две лайденски стъкленици като малката е с медна бобина.
--- Край на цитат ---
Привет BZN, няколко отметки по върпроса ви.
Езика на който е публикувана статията ( предполагам Испански ) не ми е познат и затова смо по картинката мога да съдя за смехата. Спред мен това е стандартна демонстраницонна установка на намотката на Тесла. В установката имате първична (ще я обознача с N1), с дебелия проводник ( която е видгната до средата на височината на вторичната - N2 ) и дължината на която (по рпинцип) би трябвало да се регулира (като така се намира най-ленсно резонасната честота). Кондензатора - C1 и искрището ( много хубави топики сте намерили ) са вързани в кръга на първичната последователно. Има последващи вярианти на тази схема където има два кондензатора от двата края на първичната и между тях има искрище.
Схемата е демонстративана понеже на снимката ( рисунката) виждате още металния кръг с крушка както и U-образната метална устанвока обърната надолу отново с шунтирната крушка към единия край. Тези крушки се нагряват, при определени вибрационни честоти на установката
Тази схема на първичната може да се изпълни по-доста начини, единия от който е тъй наречения Тесла haripin схема https://waveguide.blog/brief-history-tesla-hairpin-circuit-stout-copper-bars/ ( като вашата N1 e в този вариант на схемата се състои само от една навивка ). Както вижате ви трябва източник на виско напрежение които се подава към вригата на кондензаторите. Това може да постигнете сравнително лесно с неонов високоволтов трансформатор или да си направите сам такъв като каскадирате напрежението от трансформатор на микровълнова ( но трябва да внимавате понеже мощността е голяма и при не винимание можете да преминете към други светове ).
Според мен е по-добре да пускате тези си коментари в темите за Тесла.
BZN:
Благодаря за съветите и обясненията.
BZN:
https://twitter.com/MAVERIC68078049/status/1700171378870174132?t=9ouyxvsyX_SrAc6Bk1l9jg&s=19
suliko:
Всичко е толкова просто, че когато го направите, ще се смеете. (C) Капа
цялата работа в три думи - нелинейните свойства на ферита при големи B водят до неговото "изключване" и рязко намаляване на индуктивността на проводника. И после правете с това каквото искате.
две вълшебни свойства на ферита...
първо...и второ
mi68:
Здравейте,
Вече съм в заключителен етап за реализация на идеята. Кръстил съм го ШВ (шум и време) или ВШ (време и шум). Отказах се от наименованието Х-2 (хронос и хаос), не е българско, но е много близко до американските безшумни самолети Б-2, ефект "Браун - Бефлайт" второто име е по памет и най-вероятно е грешно.
Ползвам два вида напречен (кръстосан) резонанс:
- параметричен (потенциален),
- аргументиран (кинетичен).
Кинетичният резонанс не ми се отдава, но с последната схема очаквам да го овладея и да се напиша домашното. Застраховам се ако нещо се провали продължавам с нов хъс ШВ-1.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия