Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място
teofilius:
Поздравления за експеримента! На прав път. Интересува ме само защо когато подаваш искрата и тока на входа пада, пада също и напрежението. По принцип знаем че при голям товар обикновено напрежението пада а като намалява консумацията, то напрежението се покачва. Другият ми въпрос е , присъствието на заземяване или не, какво влияние оказва?
Единия вид тороиди които взех от Прамиз се оказва че са си от почти плътно желязо и все едно са намотка на късо. Тези които са за дросели при компютърните захранвания също са намотка на късо. Мисля че трябва да са черни ферити - които са смес от феритен прах и смоли. Така съпротивлението е много голямо и няма да загрява материала. Изключително се радвам за успеха ти и знам че е голям пробив в насока на създаване на напълно автономен генератор на свободна енергия...
mito_kupona:
Благодаря за подкрепата teofilius! Захранбащия ми блок е някакво китайско изпълнение и неможе да му се вярва много, затова бях подвързал и друг уред. Напоследък винаги работя със заземяване, така че и тук то присъства. Ефекта се получава и без земя, но е по - слабо изразен. Феритите, които ползвам в случая, са черни, но не им знам параметрите. И аз поръчах по нета ферити ф44мм външен диаметър и там на снимката в каталога бяха черни, но като ми ги доставиха се оказаха сини на някаква чешка фирма, сигурно ще ги върна. Важно е изпълнението на бобината. Две срещуположни намотки за синуса по цялата дължина със среден извод, една по цялата дължина за високото, но навита бифилярно с двоен проводник и се свързва н.к. Товарната намотка също се навива бифилярно 5 - 6 слоя един върху друг с двоен проводник и трябва да се синхронизират фазите на намотките, иначе не се получава нищо. Според мен с високото напрежение се разхлабват домените във ферита и после те се ориентират по магнитното поле, което създава синуса на 50Hz, а то е доста силно - това е принципа на работа на устройството. В момента с тези опити установявам насищането на магнитопроводите - желязо, ферити и т.н. , а за самозахранването имам други идей. ПОЗДРАВИ!!!
mito_kupona:
Благодаря за подкрепата vdomov! Сега правя генератор на синус със ICL8083 по схема подобна на тази, която ти си качил по - горе в темата и да видим, какво ще се получи. По отношение на това, че когато пада тока пада и напрежението по показанията на захранващия източник се оказа, че източника не показва вярно. Подвързах волтметър на захранването и показа 9,36в и при подаването на искрата тока пада с 600маа, а волметъра отчита 9,44в - нормално. Но SR казва и друго, че синуса се формира от двата мощни транзистори, така че и това трябва да се пробва. Запознат съм с патентите на Тесла и съм съгласен с теб, че с ферити е по-добре да се работи. ПОЗДРАВИ!!!
madsatbg:
Здравей Митьо,
имам няколко питания във връзка с последното ти видео:
Збелязах че лампата ти свети слабо преди да си включил високото.
Колко е напрежението преди и след включване на високото и с 50 херца ли е?
Каква е честотата на високото ти - имам пред вид на тхо-то?
С каква стойност са кондензаторите на противотактното стъпало?
Според теб защо първият път не тръгна с феритите а сега се получи?
Променя ли честотата на генераторите или смени феритите?
Описваш 50 херцовата намотка със среден извод, а двете половинки противопосочно ли са?
Навиваш до средата в една посока - извод и продължаваш навиването в посока обратно
на първата?
поздрави за успеха мадсатбг
п.с. @vdomov по повод 50 херца - СР в едно изказване твърди че "честотата може да е 50 херца а може и 400 херца" а дали е така... ;)
varvarin:
Здравейте,
Не искам да прозвучи скептично, но няма да е зле ако колегата mito_kupona погледне какво става със таймера 555 след като се включи високото напрежение. Твърде е вероятно разрядите да рестартират таймера като по този начин честотата на 50 херцовия генератор става няколко килохерца (долу горе честотата на разрядите) и изходния трансформатор става високочестотен. Графиката на осцилоскопа много прилича на това явление. Дано да не съм прав... Според мен греенето на феритите може да се дължи и на факта че те се насищат при по ниски индукции отколкото желязото.
Успехи!
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия