Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място
mito_kupona:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Февруари 04, 2017, 06:50:28 pm ---Въпроса които натурално идва е дали така създаденото магнитно поле се върти с бобината. Един от не толкова известните, индуктринирани в ел. техникумите и МЕИ-тата, експерименти на Фарадей показва, че полето не се върти с въртене на обекта който го генерира, и така натурално достигаме до униполарният генератор на Фарадей.
--- Край на цитат ---
Ако е необходимо да се развърти магнитното поле, това се постига, като то се постави под въздействието на високоволтово електростатично поле под определен ъгъл. В случая при Капанадзе с дисковете, ако предположим, че магнитното поле, което създава бобината, която е между дисковете, е неподвижно, въпреки, че тя се върти заедно с дисковете, е логично дисковете да се завъртят от силата на това поле, което ги пресича под определен ъгъл.
Ето тук - цък https://www.youtube.com/watch?v=Ep0X_UctqjA има едно интересно предложение, което не съм пробвал, но ще пробвам, на един високочестотен униполярен генератор, който е с един диск и външен кондензатор.
Почти съм го спретнал, остава да навия електромагнита и трансформатора и да видя, как ще ги монтирам. За всеки случай, ако има нужда от първоначално развъртане на диска, съм го монтирал на едно моторче от твърд диск, което се захранва от съответен драйвер.
epwpixieq-1:
Мито, благодаря за клипа на Капанадзе който си "изкопал".
Аз също, както и ти, незнам как, съм го пропуснал. За мен, тази установка е много показателна и нямам съмнение, че той използва хомополарнен генератор/двигател ефект в системата.
За тези които не са запознати експериментално с хомополараният генератор ето една добре направена опитна установка:
https://www.youtube.com/watch?v=gduYoT9sMaE
забележете 3-тия опит, където магнита се върти а скопа не отчита нарпежение, това (заедно с другите опити) е показателно, че магнитното поле въпреки, че е присъщо на магнитоемкия материал, геометрично не се движи с движенито на масата на този материал ( преди години ми тябваше време за да си визуализирам тази динамика), а се приплъзгва по и през нея.
За установката на Капанадзе е интерсно, че има два диска, като предполагамено единият има двигателен ефет а другият генераторен. Ето тук едно клипче, което може да ви покаже съшността на установката в друга светлина, откъдето динамиката става по-ясна:
https://www.youtube.com/watch?v=SOZlAejTMYk&t=15s
Капанадзе е заменил постоянния магнит с въртяща се около остта си намотка (и това по себеси е най-интесното), тъи като, както вече видяхте от третия експеримент при първата демострация, нейното пространстенно въртене (около оста и на симетрия) не върти магнитното поле. Това което има значение е движението на двата диска, спрямо това B-поле (как би ми се искало някой да беше доближил магнит или параматнитен материал до тази установка за да се усети динамиката на B-полето).
В тази система текат сериозни токове с малки волтажи ( спомнете си, че съпротивленитео зависи както от геометричната решетка на материала, така и от сеченитето му).
Как тези дискове са свързани във затворена верига през бобината е загадка. Единия край на бобината се вижда да пробива диска, и (мисля) вече беше споменато от колегите, най-вероятно преминава в спираловидна намотка, която е прикрепена (и изолирана) от другата страна на същия диск, и предолагаемно е свързана към него в периферията му. Как, тази централна бобина, е свързана към другия диск за сега ми убягва, но нямам съмнение, че веригата трябва да е затврена, и на такава база тази структура, при подадени начални магнитини осилации (преполагам през металната ос), през допълнитено поставения тороиден, B-поле генериращт елемент, излиза от баланс и чрез релативното движение на дисковете спрямо "статичното" осово ориентирано магнитно поле набира мошност, проявявена в амперажи и релативна скорост. Така, колкото по-висока е релативната им сокорост (между дисковете и B-полето, забележете че това е право-пропорционална зависимост), толкова по-високи са амперажите, и в един момент може да се дърпа достатъчно енергия от системата, като така се "убива" допълнителното ускорение, и се подържа в динамичен баланс, без да се получи толкова натоварване, че процеса да се обърне и да се премине към затихване.
Описаното по-горе може да е само плод ма моята фантазия, разбира се, но някак си нещтата се стиковат доста добре, и най-малкото ми се струва, че това е насока за изследване която може даде добри плодове.
Ковърдейл:
Здравейте!. Днес се регистрирах във форума.Гледам , че няма разискване скоро по темата. Искам да запитам-стигнали сте до работен образец или нещата са зациклили?
Ковърдейл:
2 дена никой не е влизал в темата, явно сте направили генератора и сте се покрили.
Радико:
По-скоро всички опити за репликция на това неработещо устройство са завършили с резултат, потвърждаващ мнението ми за неговата неработоспособност.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия