Автор Тема: Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място  (Прочетена 3245415 пъти)

Неактивен mito_kupona

  • Сериозен Експериментатор
  • Стабилен
  • ****
  • Публикации: 685
Много полезна информация epwpixieq-1, която още един път доказва, че правилно схващаме концепцията на Тесла.
    Екстра бобината, сама по себе си, не може да бъде усилващ елемент. В нея просто се натрупва енергия в следствие вълнов резонанс, тя се явява, като „накопител“ както казват руснаците и в даден момент, тази енергия се излива в последната бобина. Усилването става в цялата „електро-лостова“ система, благодарение на това, че в екстра бобината се натрупва енергия за части от секундата, много по-бързо, от колкото, ако се зарежда обикновен кондензатор.
    Капанадзе също говори за принципа на лоста и си мисля, че пъзела започва лека по-лека да се нарежда, също казва, колкото е по-висока честотата, толкова и мощността е по- голяма, това и Тесла го казва, но Тесла никога не е казвал, че допълнителната енергия идва от окръжаващата ни среда, а от бързото зареждане на екстра бобината за сметка на времето.  И за да се получи този ефект на усилване трябва да има поне три съвпадения на честоти в тази „електро-лостова“ система, и това Казва Тесла.
   Поздрави!

Неактивен mi68

  • Експериментатор
  • Много Напреднал
  • ***
  • Публикации: 1 779
Здравейте,
 Сега проведох експеримент съвместно тока на проводимост и тока на разместване да дават едно и също електрично поле.
 Електричното поле от тока на проводимост се получава от безиндуктивна бифилярка навита със стъпка, стъпката се получава от допълнителен проводник, който не участва в електрическата верига, на практика имам три проводника или трифилярна намотка.
 Електрично поле от тока на разместване получавам от тръбен (коаксиален) кондензатор.
Конструкцията работи като електростатичен трансформатор, първичното напрежение се подава на кондензатора, а вторичното се мери на бифилярката. Пробвано е в обратим режим като се подава първично напрежение на бифилярката, а се мери изход на кондензатора.
Макета ми е доста къс около 6 см и захранването ми е 1,5 В.
Първото нещо ако бифилярката е вход прехвърлянето не зависи от честотата, не е честотно зависимо. Трансформацията е по-добра при по-голям ток на проводимост, за това е нужен токов резонанс със съсредоточени параметри бобина, бифилярка и кондензатор. Замислям да направя по-добър макет с разпределени параметри с шест проводника или шестфилярна намотка.
 Убеден съм, че тази конструкция е по-грамотна от униполярната електростатична индукция, усилването идва от тока на разместване в диелектрика вакум. Най-големия проблем е високото напрежение и високата честота и минимум три приемника, да има усилване.     

Неактивен mi68

  • Експериментатор
  • Много Напреднал
  • ***
  • Публикации: 1 779
Здравейте,
Електростатичната индукция с безиндуктивна бифилярка е много слаба. Ако се подава 0дБ то изход около -72дБ. За това проведох опит с 50хЦ и постоянно напрежение.
При подаване на постоянно напрежение 1кВ от мегер никаква индукция в бифилярката.
При подаване на 220В/50Хц индукция около 0,2В, коефицен на трансформация около 1000 (при нова подобрена конструкция на трансформатора), но ток на късо нула микроампера.
От опита следва, че усилването или СЕ може да дойде от цетробежните сили и потенциала на гравитацията.
 За да се разбере смисъла и принципа трябва да се разгледа как работи центробежен кран или I1.w1=I.w, където  w-ъглова скорост, I - инерчен момент.
 Това може се реализира в палачинкова бобина тип Тесла (Капанадзе, я споменава като литература).
 При променлив ток в първият такт имаме центростремително движение, във втори такт центробежно, в резултат ефекта се нулира. Да имаме ефект трябва еднополярни импулси в центростремителна посока, предполагам така работи при Капанадзе. 
 Преди време правих опити с пуш-пул стапало с двойно спирална бобина. Опитът имаше сранни резултати, много широк диапазон на смущение на радио сигнала от 150кХц до 150МХц, над три порядъка. Имаше и биологичени ефекти от еуфория до скапване.
 На базата "разделяй и вледей" променливия ток трябва да се раздели с диоди и да се пусне в две палачинкови бобини центростремително.
Сега подготвям опита! 

Неактивен mi68

  • Експериментатор
  • Много Напреднал
  • ***
  • Публикации: 1 779
Здравейте,
Сега забелязвам три съществени грешки в конструкциите:
  Първо сгъстяване на магнитното поле, това го имаме когато имаме разноименни полюси (S-N), съответно имаме привличане. Щом привличане то съответно имаме отблъскване и разширение на магнитното поле, наблюдава се при едноименни полюси (N-N, S-S).
 От това условие следва отворена магнитна верига и конусни бобини. Повечето конструкции го има и не е добре отработено.

 Второ ако влиза енергия то ъгловата скорост (честота) трябва да се увеличава, подобно на ДВГ, когато се подава газ оборотите се повишават.
 От това условие следва, че установката не работи в резонанс, а има възможност да повишава честотата. В установен режим вече може се търси резонанс за максимална ефективност на преобразуването.

 Трето за да имаме центробежни - центростремителни сили, конструкцията трябва да се върти. Ако установката е статична, то трябва да се върти магнитното поле, подобно на вода в кофа, кофата е статична.
 Въртенето на магнитното поле става просто с многофазна система, най-просто с двуфазна. До тук в конструкциите това липсва, следователно СЕ липсва.
 Това трето условие трябва да се обмисли. Аз отпочвам с двуфазен ток, дефазиран на 180 градуса със средна точка на трансформаторите. Предимство лесно се получава от постоянен ток.

Темата е отворена за дискусия.
 

Неактивен mi68

  • Експериментатор
  • Много Напреднал
  • ***
  • Публикации: 1 779
Здравейте,
 Спретнах опит с трите палачинкови бифилярки.
 Средната бобина се включва генератор, през два светодиода (те са в.ч.). Идеята е тока да се движи центростремително, но имам грешка, в едната полувълна тока се движи центростремително в другата центробежно. При следващ опит ще разменя начало и край на бобината, това се получи защото центъра го споих по инерция и тогава ще имам само центростремително движение.

 От двете страни имам две еднакви бифилярни бобини, като средната, на разстояние една гайка М4, свързани зиг-заг (резонансно).
 Връзката между двете бобини е последователна като може да има две положения:
-свързване център-периферия
-свързване център с център.
 Свързванията се оказаха много важни, измериха се различни напрежения и мощности.
 Първото свързване, център-периферия, се оказа по-лошо, при +10дБ вход и 600ома вътрешно съпротивление и слабо светене на светодиодите при резонанс се получи +0,4дБ с товар 600ома, на честота 1Мхц. Високоомно над +20дБ   
 
Второ свързване, център-център, е по-добро, при вход +10дБ и 600ома вътрешно съпротивление  и слабо светене на светодиодите имам +3,89дБ с товар 600ома, при честота 1080 кХц. Високоомно +13,93дБ.
При намаляване на входното ниво на 0дБ имах -4,32дБ на 600ома, имам нелинейно спадане, най-вероятно заради светодиодите, тогава не светеха.

 Вижда се, че опита е интересен, независимо от грешката която допуснах в генераторната бобина.   

Неактивен mi68

  • Експериментатор
  • Много Напреднал
  • ***
  • Публикации: 1 779
Здравейте,
 Днес възобнових опитите с бобините и вече тока се движи само центростремително или центробежно. Оказа се, че няма значение, на практика едно и също напрежение индуктира.
 
 Друго интересно свойство е удвояването на честотата. Генераторът работи на 903кХц, приемника на 1807кХц. При двупътно изправяне на тока, честотата на първи хармоник е удвоена. При тази несиметрична система Ленц ефекта е намален при товарене на бобините, много малко се изменя яркостта на светене на светодиодите в генераторната бобина.

 При това свързване (центробежно или центростремително) на генераторната намотка по-доброто свързване на приемните намотки е разноименно, а именно център-периферия. 

Неактивен nizo

  • Стабилен
  • ****
  • Публикации: 751
  • Thoughts become things!
mi68, според мен се движиш в грешна посока и тя всъщност няма нищо общо с генератора на Капанадзе. Според мен може да се разглеждат 3 варианта:

1. Устройството е фейк (аз лично не подкрепям това твърдение по ред причини)

2. Капанадзе ползва някакъв непознат и неизследван начин на индукция. Според мен това е малко вероятно, тъй като хората са експериментирали доста с всякакви намотки и шанса да е пропуснато нещо такова е малък.

3. Устройството събира енергия от околната среда. Това за мен е най-вероятната хипотеза, като дори Капанадзе в едно интервю казва, че КПД на устройството е под 1. Атмосферното електричество е слабо изследвана територия и шанса да е пропуснато нещо важно е голям. Понастоящем се твърди, че не може да се извлече много енергия от атмосферно електричество.

В моето проучване се стига до един единствен ефект, а именно много рязък и мощен импулс в околната среда, който практически унищожава цялата входна енергия, но в последствие този импулс се улавя обратно с добавка. Вероятно този ефект разчита, че енергията заредена в кондензатор се превръща мигновенно от висок волтаж в голям ампераж (нискоомна първична), това води до възникване на мощно магнитно поле. Това поле се раздува като балон, но в този момент връзката с източника е вече прекъсната (или това е желателно), при което свиването на този "магнитен балон" индуцира ток във вторичната без да създава Ленц реакция в източника на енергията (високоволтовия кондензатор). Така получаваме безленцова индукция. Естествено, Ленц реакцията присъства, но тя вече е функция на околната среда, която се мъчи да свие и унищожи този възникнал дисбаланс. Това е огромна разлика спрямо повечето други електромагнитни устройства. Вероятно обаче историята не свършва до тук. Доколкото се вижда, Капанадзе има индуктор/антена на която има висок волтаж. Моята хипотеза е че това е слаб високоволтов източник, който служи като поляризатор на средата. Един вид тази антена привлича около себе си заредени частици от атмосферата, а мощното магнитно поле ги захваща и прибира в намотката в която се индуцира ток + определена доза привлечени заряди от въздуха.

Обобщавам:
- имаме антена закачена на слаб високоволтов източник за привличане на заряди от атмосферата ... това не е типичния индуктор на Тесла траф, макар да изглежда така
- имаме типично устройство на Тесла траф, като тук той не е задължително високоволтов и високочестотен ... напротив, той е нисковолтов и нискочестотен, но това не му пречи да изпълнява въпросната "безленцова" индукция
- важна стъпка в управлението на този безленцов траф е да се подават рязки импулси с огромна енергия, които да могат да захванат привлечените от високоволтовата антена заряди
- импулсите трябва да се подават така, че в момента на свиване на възникналото магнитно поле, източника да е "разкачен", за да не може Ленц реакцията да го натовари допълнително

Успех.

Неактивен dymelsoft

  • Administrator
  • Стабилен
  • *****
  • Публикации: 622
  • специалист, не носи на пиене
Браво, nizo. С две ръце гласувам за вариант 3. Напълно съвпада и с моето виждане по въпроса, хубаво беше някой да го напише толкова смислено, кратко и в същото време ясно и точно. Остава обаче въпроса за практическа реализация, при която да имаме повторяемост при изпълнението, а не случайни явления и нестабилност на системата и в крайна сметка нулев резултат. Според мен зарядите в околната среда трептят със собствена честота , т.е. имат определени вълнови характеристики. В този случай честотата на импулса и магнитното поле, което създава трябва да бъде в резонанс с вълната на зарядите или нещо такова, предполагам... просто размисли на прима виста. Предполагам също че честотата на свободните заряди е доста динамична и е необходима постоянна донастройка (синхронизация) на честота на импулса.

П.П. относно mi68 определено си прав.

Поздрави. 

Неактивен nizo

  • Стабилен
  • ****
  • Публикации: 751
  • Thoughts become things!
Капанадзе не веднъж казва, че това е типична схема на Тесла траф. Както писах, според мен спецификата тук е създаването на голямо магнитно поле, което е разкачено от захранването. Тук не е задължително да има резонанс. Според мен Капанадзе директно пулсира този траф на 50hz, a вторичната е разчетена за 230V да речем. Дотук доста стандартно изпълнение. Вероятно високото наистина е синхронизирано с пулсациите в следния вид. Високото удря искра, която освобождава да речем някакви си там заряди във въздуха с което те просто "висят" в тази зона и се чудят накъде да поемат. Именно тук може би става важно заземяването. Да речем, че намотката е заземена и свободните висящи заряди решават да тръгнат към земя, точно в момента в който тока от магнитното поле се движи в същата посока. Т.е. зарядите ползват намотката като антена, за да се придвижат към земя, а магнитното поле индуцира в същя момент ток. Звучи възможно, но в крайна сметка остава огромния въпрос ... как може да възникне такъв голям излишък от енергия. Ако следваме тази логика излиза, че земята трябва много здраво да дърпа тези свободни заряди.
В една от лекциите си Питър Линдеман твърди, че сам по себе си, способа с импулса е достатъчен за създаване на СЕ.

Неактивен mi68

  • Експериментатор
  • Много Напреднал
  • ***
  • Публикации: 1 779
Здравейте,
 Грешна или права посока това е относително, целта е да се посочи от къде идва енергията.
 Вчера начертах схемата на опита, която обещах да представя, с електростатична индукция.
 Първи варянт електростатичната индукция е по силови линии и е действие - съдействие и дава усилване.
 Втори варянт ползва се центробежната сила, и се повишава честотата. Пример вихрови технологии на Виктор Шаубгер. Тук нещата са прекалено магляви, да имаш центробежна сила трябва да имаш центростремителна, но тя може да има различен произход, пример гравитацията за спътник на Земята.
 Друго условие е завъртане на колело или ударна функция по камертон. Може да се създаде вълна - частица, подобно на електрон излъчваш фотон, силно затихващ радиоимпус с диоден (корпусколярен) ефект.

 При последния опит имаме трансформиране на честотата, може се търси параметричен резонанс и усилване. Не ми остана време да меря с още уреди входна мощност, но изходна е +1дВ, е много добър резултат за удвояване на честотата. Утре вечер измерването трябва да продължи! 

 Избоих варянти как се добива СЕ, атмосферата е диелектрик и може се наелектризира за катализиране на ефекта.
 Някой да каже как става усилването, сам ще направя генератора и електрониката. 
 Тъй като не е ясен физическия принцип на усилването, правя експерименти да го открия, ако някой е недоволен от експериментите, да каже как става, няма да правя експерименти!
   
     

Неактивен x_name41

  • Стабилен
  • ****
  • Публикации: 940
  • מוזיקה מאריכה את החיים
    • https://www.sanmina.com/
здравейте, споделям донякъде съдържанието на точка 3 в пост номер 82933, но има един съществен момент. Значи в поста се казва че този мощен и кратък импулс унищожава цялата входна енергия но се улавя обратно с добавка, а по натам в същото време се твърди че липсва обратна реакция спрямо входа. Възниква въпроса, липсата на обратна реакция изключва ли унищожаването на цялата входна енергия формирано от този мощен импулс?, защото след като е унищожена цялата входна енергия ние трябва наново от захранващия източник да я зареждаме в кондензатора при което се консумира енергия.
Бих искал на това място да споделя още една визия по този въпрос (която навярно съм споделял и преди с риск да се повторя). Та в случая на входа трябва да се натрупа определено количество енергия, което да превишава енергията на захранващия източник. Това количество енергия не трябва да е статично а динамично и да се намира постоянно в движение от едно място към друго като във колебателен контур. На входа тази натрупана голяма енергия трябва да циркулира свободно от индуктора към кондензатора и обратно, като при преминаването през индуктора тази енергия формира във вторичната четвъртвълнов резонанс при който се получава високо напрежение без ток в горния край на вторичната. Това напрежение от своя страна създава удар в средата или въздушното диелектрично пространство, което го поляризира в голям обем. Този удар е еквивалентен на енергията съдържаща се в индуктивноста при определената резонансна честота, при което енергията във обема на поляризираната диелектрична среда съответства на енергията запасена в индуктивноста при определената резонансна честота. Тази енергия по натам се предава към приемник при, който се преобразува обратно във нормално електричество чрез явлението електростатична индукция, като повече не може да се върне назад по предаващия тракт и да влияе върху входа.

Неактивен mito_kupona

  • Сериозен Експериментатор
  • Стабилен
  • ****
  • Публикации: 685
   По схемата от патента на Капанадзе блок номер 2 е именно накопител в, който се натрупва енергия, след това се подава на комутатора или разрядника, който захранва високочестотния генератор, блок номер 4. А, какъв е този високочестотен генератор, на който когато се подаде енергия на входа, само с един проводник, на изхода вече се получават генерации. На мен, са ми известни два типа такива генератори, може да има и други,  единият е магнетрон, а другия е бобина въведена във вълнов резонанс.
    Ако е бобина, за да се натрупа енергия в нея, тя трябва да е отделена в някакъв момент от първата бобина, номер 6, с комутатор или разрядник, която роля мисля, че изпълнява блок номер 5, за да се натрупа енергия в нея. В такъв случай тази бобина се явява като „екстра бобината“ за, която говори Тесла в записките от „Колорадо спрингс“.
    Ако е магнетрон и на него му трябва време, за да започне да генерира, докато му загрее катода и започне емисия на електрони. За това Капанадзе казва, че са необходими 1-2 секунди, за да започне работа устройството му. Не мислете, че този магнетрон работи в режима, в който работи в микровълновите печки, не се захранва с импулси с честота 50 херца, няма нужда и от 10 килограмовия траф, а с постоянно напрежение и е необходима много малко енергия, за да започнат генерации, от порядъка на 15 вата включително и с отоплението на катода, правил съм такива експерименти.
    По-нататък по схемата следва бобина номер 6 и блок номер 7, който според мен е модулатор на високата честота, която идва от високочестотния генератор, минавайки през бобина 6 и от блок 7 част от енергията се връща в накопителя, или имаме положителна обратна връзка.
   Какво представлява накопителя блок 2, може да е прав или обратен преобразувател на напрежение с транзистор и кондензатор, а може да е спирален генератор, а може да са и двете устройства. С преобразувателя на напрежение може да се захранва спиралния генератор и той да повишава напрежението до необходимите стойности, но е задължително да има още един комутатор. По принцип със спирален генератор се постигат доста високи напрежения и той е най-подходящ в случая за захранването на високочестотния генератор блок 4, без значение дали е магнетрон или „екстра бобина“ на Тесла.
   Цялата магия става в първата част на схемата, останалите блокове, са за преобразуване на енергията в удобен вид за ползване.
   Това, са само предположения от моя страна и, за да се докажат трябва много работа и време.

Неактивен mi68

  • Експериментатор
  • Много Напреднал
  • ***
  • Публикации: 1 779
Здравейте
Проведох експеримента с два нивомера. Резултатите от опита съм дал в таблица
      R-ом     U-В    I-мА      P-мВт
      250       1,5      6            9     липсва товар 6 дБ
      400        2        5           10    късо в товара 8 дБ
      310       1,7     5,5         9,4   товар 600 ома 7 дБ
      600                              1,5    данни за товара 1,75 дБ генератор 903 кХц, товар  1807 кХц.

 На светодиодите ако се подаде напрежение 1,5 от батерия светят, спада на напрежение е около 1,5В, бобината почети няма индуктивен спад, пускат се само импулси с широк спектър.

 Трансформаторът трансформира честотата. Реципрочното на честота е време и фазова разлика. Тук има разбъркване на правилния ход на времето и от тук явно се явява СЕ.

 Установката на Капанадзе също има честотно - времево преобразуване от където идва СЕ. Другите блокове са само спомагателни, за захранване на електрониката и товара.
 За мен СЕ идва от честотното преобразуване и заигравки с хода на времето. 

Неактивен coke2k

  • Експериментатор
  • Стабилен
  • ***
  • Публикации: 583
  • Пол: Мъж
mi68, според мен се движиш в грешна посока и тя всъщност няма нищо общо с генератора на Капанадзе. Според мен може да се разглеждат 3 варианта:

1. Устройството е фейк (аз лично не подкрепям това твърдение по ред причини)

2. Капанадзе ползва някакъв непознат и неизследван начин на индукция. Според мен това е малко вероятно, тъй като хората са експериментирали доста с всякакви намотки и шанса да е пропуснато нещо такова е малък.

3. Устройството събира енергия от околната среда. Това за мен е най-вероятната хипотеза, като дори Капанадзе в едно интервю казва, че КПД на устройството е под 1. Атмосферното електричество е слабо изследвана територия и шанса да е пропуснато нещо важно е голям. Понастоящем се твърди, че не може да се извлече много енергия от атмосферно електричество.

В моето проучване се стига до един единствен ефект, а именно много рязък и мощен импулс в околната среда, който практически унищожава цялата входна енергия, но в последствие този импулс се улавя обратно с добавка. Вероятно този ефект разчита, че енергията заредена в кондензатор се превръща мигновенно от висок волтаж в голям ампераж (нискоомна първична), това води до възникване на мощно магнитно поле. Това поле се раздува като балон, но в този момент връзката с източника е вече прекъсната (или това е желателно), при което свиването на този "магнитен балон" индуцира ток във вторичната без да създава Ленц реакция в източника на енергията (високоволтовия кондензатор). Така получаваме безленцова индукция. Естествено, Ленц реакцията присъства, но тя вече е функция на околната среда, която се мъчи да свие и унищожи този възникнал дисбаланс. Това е огромна разлика спрямо повечето други електромагнитни устройства. Вероятно обаче историята не свършва до тук. Доколкото се вижда, Капанадзе има индуктор/антена на която има висок волтаж. Моята хипотеза е че това е слаб високоволтов източник, който служи като поляризатор на средата. Един вид тази антена привлича около себе си заредени частици от атмосферата, а мощното магнитно поле ги захваща и прибира в намотката в която се индуцира ток + определена доза привлечени заряди от въздуха.

Обобщавам:
- имаме антена закачена на слаб високоволтов източник за привличане на заряди от атмосферата ... това не е типичния индуктор на Тесла траф, макар да изглежда така
- имаме типично устройство на Тесла траф, като тук той не е задължително високоволтов и високочестотен ... напротив, той е нисковолтов и нискочестотен, но това не му пречи да изпълнява въпросната "безленцова" индукция
- важна стъпка в управлението на този безленцов траф е да се подават рязки импулси с огромна енергия, които да могат да захванат привлечените от високоволтовата антена заряди
- импулсите трябва да се подават така, че в момента на свиване на възникналото магнитно поле, източника да е "разкачен", за да не може Ленц реакцията да го натовари допълнително

Успех.
კარგი საღამო

Nizo -  точка 1 е, да знаеш.
Само няколко елементарни пробива.
–Монофазна мощност до 5 киловата точно колкото е възможна за 1 натоварен токов кръг от битова ел. инсталация. (демек  колкото може на бушона в кухнята)
–Над 5 киловата става трифазно. Що?  След като не е проблем мощността, що не направи 50 киловата монофазно натоварена установка?
–Добре, прави го трифазно ... и как така точно по нормите на ел разпределението без инвертори - директно от бога и то 380В 50 хц баххх м..ааа му даже и асинхронни мотори върти. Ама пак без инвертори. Брейй как става това? То свободна енергия, свободна , ама че и по стандарт...
–Установка 100 квт в турция??? Нито ГРТ нито разеденители, нито мерене нищо - само някакво захвърлено метално табло, захранено от незнайно къде с 3бр  волт и ампермери и вече фрии ...ехаааааа :) Аз мога повече :P) ай на бас. То не шарани с бастун, ами направо рибен магазин.
-Какво ли пише по грузинските форуми ....... някой  трябва да си направи труда да прочете и да си преведе. Не е трудно.....
 



Неактивен владимир димитров

  • Експериментатор
  • Активен
  • ***
  • Публикации: 270
  • LZ2DMX
Магнитен Хистерезис..

https://m.youtube.com/watch?v=IFTqfKFaIJo

Усилване на Тесла вълни от магнитно поле ..
Експеримент: Dimitrov Laboratory

Към експеримента може да се приложи и теорията на колегата Иван Димов ...
Без феромагнитна сърцевина -(усилване няма)..Консумацията се запазва 11-12 w
Позрави