Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място
PyroVeso:
Колега Nedd13, твърдиш че си получил пълно самозахранване ли?
Операционен усилвател може да се направи и от дискретни елементи... примерно 3 транзистора, ценер за офсет и 6-7 резистора + кондензатори против самовъзбуждане. А транзистори могат да се намерят всякакви - и мощни, и с високо напрежение, и по честота... На тебе по какво ти гърми ОУ-то - по мощност, напрежението го пробива или честотата го опича?
Сложи схема да погледнем.
nedd13:
Ето схемата, по точно работещата част от нея.След всеки полупериод има обратен импулс, който трябва да се изглади. Точно ОУ-то, което ползвам за него изгаря при определени честоти.При захранване 12V , синуса на управлението е 24V. На другото рамо се подава инвертиран синус, става с ОУ и четири резистора 10К.
Но схемата е без значение. Принципът е важен. А принципът е това.
Не съм стигнал до самозахранване, но за захранване ползвам 120 W траф , а на изхода е печка Елва, и 260 V приблизително.Ама всичко е толкова нестабилно,сам не става, но заедно можем всичко.
Ако ни оставят де!
Нека всеки, който е сигурен в нещо на 99% , да го сподели.
От мен:
С правоъгълни импулси не става, само синус или нещо приблизително.
Резонанс има,ама не е между бобина и кондензатор ,но за това по късно
Високото напрежение е следствие, електрониката по-далече от генератора, иначе нищо не работи.
Вторичната трябва да издържа на използваната мощност.Енергията влиза направо в нея.
То и човека (Капанадзе) ни казваше " держите резонанс и все получится ", ама докато го разберем.
За сега толкова, че да не прекалим с информацията.
Успех.
Velektra:
Здравей, nedd13!
98% съм сигурен, че ОУ ти изгаря, защото напрежението 12В с което го захранваш се вдига доста от бобината, когато транзистора се затвори. Сложи един диод и пробвай пак.
valex:
Трябва и електролитен и неелектролитен кондезатори на 12V захранването. И защита от високо напрежение (+- може да е) на + входа на ОУ.
nedd13:
Захранването съм го направил през стабилизатор с IRFP 2907 и два електролита по 10 000 мF, мисля че е добре.Вчера ми дадоха идея за защитата на + входа на ОУ и днес се заемам.Само ми остава проблема с обратният импулс.Него не трябва да го има.Този ОУ държи сигнала да не пада под определено ниво, а трябва още един, сигналът да не надвишава нивото.Тук се включва насрещният мосфет.Получава се нещо като канал между две синусоиди.Вярно тук има загуби, но ползите след това са много.
Знам че е сложно, затова търся помощ.
Така и не разбрах SR как го е направил с емитерен повторител, много лесно се управлява синуса, ама като почнеш да търсиш честотата и стигнеш работната, транзисторите заминават.Имам изгорели с шепите :D .Явно мосфетите са по издържливи.
И така - продължаваме.
С уважение - N
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия