Алтернативни енергоизточници > Генератори на Tariel Kapanadze и Donald Smith
Генераторът на Капанадзе - всички мнения и конструкции на едно място
nizo:
x_name41, за мен е странно да вързвам нисковолтов кондензатор на високоволтов източник. Нали идеята е в това, че може да гръмне. Всъщност той най-вероятно ще гръмне ако му позволя да се зареди над 450V. Интересното за мен е в това, че не пробива диелектрика, а се зарежда. Нормално ли е?
Що се отнася за бобината и аз се изненадах, че започна да искри. Адаптера е 3/9/12V, като аз ползвах 9V, които реално бяха около 11V. Адаптера е надписан за 1000mА. Според мен става точно това ... идва DC-то през първичната, зарежда и вторичната и тъй като тя е отворена, се връща обратен импулс който надделява над захранването и го прекъсва за момент и след това всичко това се повтаря. Така DC-то започва да пулсира, благодарение на BEMF на вторичната. Вторичната нали е по-голяма и пази повече енергия от първичната ...т.е. ако вторичната дава мощен обратен импулс, който е по-голям от мощността на захранването, то е нормално да го надвие/спре. Така си го обяснявам аз, като определено нямам опит в електротехниката и може да греша.
xakep:
Подобен експеримент...
http://www.youtube.com/watch?v=utzstNyO7F4
Ctah:
--- Цитат на: vsl в Октомври 10, 2013, 10:57:24 pm --- Аз не мисля че Кападзето е нещо прекалено сложно. Може би е по просто от колкото си мислим.
--- Край на цитат ---
Това трябва да е логото на темата ;D
Иначе си направи лентов самоделен кондензатор и пак пробвай
Успех!
Михаил Кузмов:
Колеги аз не пиша в тази тема, но преди време правих нещо за едни хора, и така си остана в суров вид ! Ако представлява интерес за експериментиращите, ще пусна принципа и подробности ! Има какво да се оправи, за да се пригоди към определени нужди ! Вижте видеото и пишете, ако върши работа ! Направил съм няколко варианта за получаване на HV ! Директно от мрежата 220 в. и от акумулатор 12 в. ! Схемата е базирана на автомобилна бобина ! Може би ще помогне на напредналите !
Радико:
--- Цитат на: nizo в Октомври 10, 2013, 10:57:40 pm ---x_name41, за мен е странно да вързвам нисковолтов кондензатор на високоволтов източник. Нали идеята е в това, че може да гръмне. Всъщност той най-вероятно ще гръмне ако му позволя да се зареди над 450V. Интересното за мен е в това, че не пробива диелектрика, а се зарежда. Нормално ли е?
Що се отнася за бобината и аз се изненадах, че започна да искри. Адаптера е 3/9/12V, като аз ползвах 9V, които реално бяха около 11V. Адаптера е надписан за 1000mА. Според мен става точно това ... идва DC-то през първичната, зарежда и вторичната и тъй като тя е отворена, се връща обратен импулс който надделява над захранването и го прекъсва за момент и след това всичко това се повтаря. Така DC-то започва да пулсира, благодарение на BEMF на вторичната. Вторичната нали е по-голяма и пази повече енергия от първичната ...т.е. ако вторичната дава мощен обратен импулс, който е по-голям от мощността на захранването, то е нормално да го надвие/спре. Така си го обяснявам аз, като определено нямам опит в електротехниката и може да греша.
--- Край на цитат ---
Определено грешиш щом една намотка е отворена през нея не може да протече ток. Щом няма ток тя не индуктира нищо, все едно я няма. това е така защото магнитното поле е в пряка връзка с тока не с напрежението, с напрежението е косвено свързана доколкото има пряка връзка ток-напрежение. Но, ако не протече ток няма реакция, все едно няма и намотка. Сега ако между краищата на вторичната намотка има някаква паразитна утечка това е вече ток, но струва ми се, че е друга тема "за преодоляване на непредвидени загуби"
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия