Автор Тема: Идея за топло-ветрогенератор с подналягане  (Прочетена 26802 пъти)

Strashimir

 • Гост
Концепцията е компилация от няколко идеи.
Основният проблем при ветрогенераторите е липсата на постоянен вятър през цялото денонощие и през всички дни и сезони от годината. Класическите ветропаркове разчитат на климатичните локални особености за постоянен вятър (така наречените "ветровити места" - хълмове, речни или морски брегове). Погледнато така е рисково да се правят такива ветропаркове, защото просто не можеш да контролираш времето (а от там и продукцията на електроенергия). Т.е. каквото и да си планувал като добив спрямо ветрения одит на мястото, то всичко може да се срине в безветрена, гореща година. Само сигурни, за съжаление, са разходите по такива инсталации.

Въпросът е: Как да осигурим постоянно движение на въздушни маси, колкото се може по дълго през денонощието и годината?

Отговора, според мене, е в рисунката която прилагам.

1. Наличие на комин: Темата е разисквана, само ще повторя накратко. Идеята е, че поради разликата в наляганията в основата на комина и при върха на комина се появява постоянно движение на въздух от долу нагоре, почти без да зависи от атмосферните условия (с изключение на пониженото налягане - инверсия). От височината на комина зависи разликата в налягането. От физиката знаем, че на всеки 11 метра височина налягането пада с 1 мм живачен стълб. Т.е., колкото е по-висок комина, толкова по голям (по-силен) ще е възходящият поток въздух. Това е така наречения "коминен ефект".
 
2. Подналягане: Добавено към "коминния ефект" е и полученото подналягане при наличието на ветрове във височина. Пак от физиката знаем, че при перпендикулярно движение на въздух край отвор (тръба) в отвора (тръбата) се получава ниско налягане. Колкото е по-бърз вятъра (перпендикулярния въздушен поток), толкова по-голямо е подналягането, съотвенто и "дърпането" на комина ще е по-силно. Разбира този ефект е допълнение към идята и не е основен, т.е. не се разчита само на него за възходящия поток. При наличието на ветрове около комина ще се увеличава и скоростта на възходящия поток, от там и КПД-то.

3. Парников ефект: Нека в земята е изкопана дупка с диаметър колкото е височина на комина (въпрос на сметки е колко да е дълбока и голяма дупката). Нека тази дупка е покрита със прозрачен капак (стъкло, плесиглас - няма значение какъв е материала). По периферията на купула или направо в земята около дупката нека да има отвори за навлизане на въздух, за да се получи конвекция. Нека и дъното на дупката е черна за привличане на слънчевата енергия. В средата на прозрачния капак в най-високата му част ще е монтиран комина, споменат по-горе. Целта е в така получения парник да се нагрява въздуха от слънчевото греене. Ясно, е че нагретия въздух ще се разширява и ще иска да излезе от някъде. Единствената му възможност ще е през върха на купула и от там през комина. Това ще усили многократно "коминния ефект", особено през слънчевите дни.

4. Акумулатори на слънчева енергия: За подобряване ефективността на парниковия ефект с нагрят въздух, нека разположим по дъното на дупката тръби (черни) с вода или друг флуид поглъщащ и задържащ топлината. След нагряването на водата (флуида) през периодите на скриване на слънцето (облаци, нощен режим) водата ще отдава бавно поетата топлина, като по-този начин ще отдава натрупаната през слънцесветеното енергия под формата на топлина, каквато ни е нужна за увеличаване на възходящия поток. Тази вода не бива да се охлажда извънредно, т.е. да се ползва за други нужди (бойлери) за да може да отдаде цялата си натрупана енергия само в парника.

Разбира се, в комина са поставени няколко турбини от типа на самолетните - с малки крила (диаметър), много на брой, с ефект на турболенция.

По този начин се осигурява постоянен във времето поток от въздух, което е ценно за предвиждането на приходите и повишава КПД-то на инсталацията. Какво всъщност би се получило:

1. При обикновен студен ден без вятър системата ще работи поради разликата в наляганията (наличието на "коминен ефект"). Но дори и в студени дни, ще сработва парниковия ефект, т.е. температурата под прозранич похлупак ще е по-висока от околната и ще има ефекта на "парника"!

2. При ветровит ден ефективността на системата се повишава поради описания ефект "подналягане".

3. При слънчеви дни със вятър идеята по работила максимално поради съчетанието от всички фактори, описани по-горе.

4. През нощите особено ефективно ще бъде топлоотдаването на водата, която през деня е комулирала топлинната енергия и цяла нощ ще я отдава.

Бих искал колкото се може повече хора да се изкажат за проблемите по такава инсталация - строителни, поддръжка, ефективност. Бих искал да убедя хора за експериментално построяване на такова съоръжение.

PS. До колкото знам такива инсталции има в Австралийската пустиня, които разчитат основно на топлината там (парниковия ефект) и отчасти на коминния и подналягането от ветровете във височина.
« Последна редакция: Март 01, 2010, 05:58:16 pm от altium »

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 341
Re: Топло-ветрогенератор с подналягане
« Отговор #1 -: Юли 08, 2009, 04:17:28 pm »
Strashimir, колеги
Това са слабо ефективни огромни инсталации с много разходи, бих казал - прах в очите...  :) Не се занимавай
Виж това, достатъчно умно и добре покрито нещо, директно преписано от Шаубергер - нали си спомняте всички че преди да почине е бил в САЩ и са го прекарали да им даде без пари всичките си важни патенти, както и няколко месеца е писал и чертал да им вкара акъл в американските едикакви си /за да не съм нелюбезен/ глави. И после са го изгонили да си ходи в Австрия и да си трае под заплаха от затвор...
Вихрова система на Джеймс Йен от Груман Аероспейс, малка и много мощна. Цилиндър с диаметър около два метра, висок четири-пет дава според описания на свидетели около два мегавата ток... Намирал се е в двора на работещия в Груман А-с инженер Йен. Системата е патентована.

According to a Gruman Aerospace research paper on the subject (Tornado-Type Wind Energy System, James T. Yen, Research Department Grumman Aerospace Corporation, published in IECEC ‘75 Record)*, the increase in power of drag propulsion over lift propulsion can theoretically be thousands of times greater! If this is true, it is a little known but extremely important fact for designing wind energy technology.
* “Thus, in contrast to conventional  wind turbines that use only the wind kinetic energy V2/2, we will additionally use the wind pressure energy P/þ  which in magnitude is more than 3000 times larger than the wind kinetic energy for a wind of 15 mph (and more than 750 times larger for 30mph winds).”


http://www.freepatentsonline.com/4070131.html

А ето какво пише и Франк Германо тук:
http://www.frank.germano.com/viktorschauberger_3b.htm

The Water Tornado machine could produce a Mega watt of electricity. James Yen, working for the American company  - "Grumman Aerospace", estimates that a turbine of only six feet in diameter could produce a mega watt of electricity. The concrete silo as illustrated, has an open top and is open to one side. A electric motor could be switched on to begin the whirlwind effect,  and, once the "swirling" (vortex) action had begun the motor could be reduced in speed or taken off-line, entirely.

The air flow enters from the top of the tower and the air is forced to "whirl" because of the way the tower is constructed. When the air flow is whirling, a reduction in air pressure is caused. Air coming from the bottom is drawn into the vacuum, and, in doing so, drives an air turbine generator. Experiments with wind tunnels seem to confirm this idea will perform as expected. We may yet get to see a spiral action in generation of our power needs if the scientific establishment is ready to seriously look at it. I'm trying to convince "big business" to fund the research...it just takes time, and constant persuasion


Има още линкове по темата, но който иска - ще намери...

Поздрави
« Последна редакция: Юли 08, 2009, 05:05:48 pm от caduceus »

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 510
Re: Топло-ветрогенератор с подналягане
« Отговор #2 -: Юли 08, 2009, 10:11:00 pm »
Вихрова система на Джеймс Йен от Груман Аероспейс, малка и много мощна. Цилиндър с диаметър около два метра, висок четири-пет дава според описания на свидетели около два мегавата ток... Намирал се е в двора на работещия в Груман А-с инженер Йен. Системата е патентована.
......................................
Има още линкове по темата, но който иска - ще намери...

Поздрави

Колеги , линкове има повече от достатъчно, писаното по темата е още повече! Много време трябва да се отсее плявата от зърното, особенно ако е едно-две зрънца.  С четене на линкове само ще си развалиш зрението, особенно ако си с кофти монитор :)
Бачкане му е майката , експерименти и тестове , естествено подкрепени с теория и малко сметки. Само идеите на Шаубергер са достатъчни за един цял живот , да ги пробваш и проверяваш. Ако нямаш обаче финансова мощ и свободно време просто забрави - ще се превърнеш в поредния комарджия който излиза от казиното с празни джобове и мерак за печалба. От всичко публикувано в мрежата, за сега няма работещ двигател или генератор на каквато и да е енергия , освен на познатите и използвани источници. Това дето някой някъде бил направил ,а имало и свидетели на 2 мегавата мощност от цилиндър с определени размери - е като да слушаме рибарски или ловджийски саги. И винаги ще се намери някой за свидетел. А американците лъжат на общо основание. По едно време гледах в мрежата разни летящи чинии на въоръжение в Вермахта през 1944 - голям майтап. Ако това  беше  истина сега света щеше да говори на немски, а ние да имаме пристанища на Средиземно море.Така че като ви казват колко е часа гледайте къде е слънцето.

За Страшимир : Това което предлагаш е разумно и изпълнимо и е една комбинирана слънчева централа.Такава има построена в Испания, в някаква пустинна местност и е напълно икономически ефективна. Даже ще ти кажа къде може да се реализира като терен - в района между Балчик и Калиакра. По две причини : Там слънчевото греене е между 260 и 290 дена в годината,при 1киловат на кв.метър,за времето от 9 до 16 часа, терена е с южно изложение и позволява да се издигне тръба на денивелация от 150 метра , подпряна на стръмен скат, а на терена пред тръбата да се разположи описаната от теб система. Преди време правих проект точно по темата, но в БГ хората с пари те гледат с такова недоверие , че добрите идеи остават по прашните рафтове. Но ако някой от чужбина почне да продава убедително боклуци (както стана с вятърните мелници в Добруджа) веднага ще си развържат кесиите и ще инвестират в бита кауза.- тоест искам да кажа в прав текст за тях че са лакоми глупаци. За огромно съжаление трябва да съобщя че в БГ   НЯМА  ПРОМИШЛЕН ВЯТЪР ! За незапознатите това е вятър между 7 и 20 м/с - 360 дена в годината, без пориви и смяна на посоката за дълго време, както е по крайбрежието на Белгия,Холандия и част от Германия. И ако НЕК не бяха задължени от разни лобита да изкупуват  техния киловат на 70 евроцента- 10 пъти по-висока цена от другите източници , всички инвестирали щяха да фалират още първата година. А сега ще се мъчат още 10 години докато се амортизират съоръженията и накрая ще са на нула. Единствените спечелили ще са търговците продали съоръженията, а загубилите сме ние - всички ние които ще плащат по-скъп ток заради това безумие. В същност всичко това за пореден доказва че пазарната икономика в БГ е фикция.

Извинете за лиричното отклонение но съм пристрастен когато виждам "мениджерски решения" , а не инженерен подход.
Пожелавам успех на оптимистите.
« Последна редакция: Юли 08, 2009, 10:38:06 pm от Seeker »

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 341
Re: Топло-ветрогенератор с подналягане
« Отговор #3 -: Юли 09, 2009, 09:24:36 am »
Seeker
Тая система на Йен е реална, направена е в стар малък силоз за зърно, патентована, пробвана и т.н. Понеже е работил в Груман, те са вписани в патента, а това не е коя да е организация, произвежда аеровоенна техника и прочее. Това че не е разпространено устройството е заради същите до болка познати ни причини и сили, спирали всички фри енерджи устройства. Не отхвърляй с лека ръка нещо за което нямаш данни или познания
Относно наци дисковете - вероятно знаеш че в основата на двигателя им е пак Шаубергеровата вакуумна турбина. Да си чувал за Туле, Врил, Аненербе? Има достатъчно документи...
За промишления вятър съм съгласен напълно. Навремето се опитах да убедя един познат бизнесмен да не инвестира в такива 600 квт ветрогенератори, защото вятърът в Б-я не само е слабичък, а е и поривист, с променлива посока и докато се ориентира чудото, та си нагласи перката - опа, той пак духнал от другата страна  :) Човекът беше дал едни 10 хил. лева за проучване от един учен теоретик - само ще спомена че имаше екстраполация на данни от Дания, дето е на океана и за цялото време откак се мерят параметри на вятъра е имало само един безветрен ден...  ;D  Едни хубави "изчислени" 10-12 м/сек. за един гол баир до нашия град, дето вятър има само зимата, а лятото - хич. Дори непроверено с годишни данни от мачта... Като изключим планините и крайбрежието, в Б-я има терен само за вертикалноосеви турбини, тръгващи от 2,5-3 м/сек. и то не много големи. Като се има предвид напредъка в проектирането на лопатки за тях, а не простото ползване на Савониус профили, не е ясно защо не се внедряват масово - може би защото са твърде евтини и няма далавера в тях... Така че - в тая част на поста ти те поддържам изцяло! Айде дано и подхода ми тоя път да е по-инженерен  :)
Поздрави          
« Последна редакция: Юли 09, 2009, 09:32:28 am от caduceus »

Strashimir

 • Гост
Re: Топло-ветрогенератор с подналягане
« Отговор #4 -: Юли 09, 2009, 09:33:23 am »
Seeker, явно ти си човека за коментар :-) При този комбиниран метод каква би била скоростта на потока във тръбата-комин? И най-важното - какъв би бил генератора в комина? Дали има в БГ такива пропелери-турбини вече? И дали може да се поставят няколко в една тръба, т.е. дали няма да си пречат като спират движението на въздуха в тръбата. Ето това са интересни въпроси на които нямам отговор, защото не разбирам и не съм експериментирал изобщо с ветрови установки.

Иначе и аз съм на мнение, че сега продаваните ветрови установки са неефективни, т.е. големи вложения и поддръжка, а не генерират достатъчно ток през годината за да се изплати начинанието - това е за БГ, където няма такива ветрове, които да осигуряват необходимата постоянна генерация. И затова мисля за схема която НЕ Е ЗАВИСИМА от времето и мястото на което е поставена и би трябвало да осигурява 24 часа/7 дена в седмицата/12 месеца в годината постоянен поток от движещ се въздух който да генерира енергия с ветрогенераторите. Дори и с малка скорост този поток трябва да е постоянен за да се може да е предвидимо и ПОСТОЯННО енергопроизводството!
« Последна редакция: Юли 09, 2009, 09:40:08 am от Strashimir »

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Топло-ветрогенератор с подналягане
« Отговор #5 -: Юли 09, 2009, 09:59:57 am »
Здравейте колеги.

По отношение на ВяЕЦ-а с комина, идеята изглежд аинтересна, но си задавам въпроса каква ще е скоростта на вятъра в комина и каква турбина може да се завърти. Като тук изходжам от логиката за използане на откритието за битови нужди, а не за производствени. Също си мисля, че поне за начало може да се експериментира с движението на въздуха в тръбата без изкоп и без вода.

Ако проектът е за бизнес цели, обаче, ми се струва че по- добре е да се ипозват френелови лещи и да се грее вода. Тук трябва да се уточни изкупната цена от НЕК и дали ще одобрят подобен проект.

Когато говорим за битови нужди трябва да знаем, че ток трябва на момента. За съжаение подобна система винаги е свързана със съхранение на енергията- акумулатори, които са скъпи. Затова макар да ми допадат типичните "алтернативни енергоизточници", често се замислям и бягам от тях- защото са сложни за управление и изпозлзване, а ако е за продажба пък е свързано и с бюрокрация. Мисля, че NRG беше питал за узаконяването на фотосоларни еектроцентрали и дали е възможно за някой, който не е партиен член, на който вуйчо му да е депутат и т.н.

Поздрави!

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 510
Re: Топло-ветрогенератор с подналягане
« Отговор #6 -: Юли 09, 2009, 09:37:11 pm »
И затова мисля за схема която НЕ Е ЗАВИСИМА от времето и мястото на което е поставена и би трябвало да осигурява 24 часа/7 дена в седмицата/12 месеца в годината постоянен поток от движещ се въздух който да генерира енергия с ветрогенераторите. Дори и с малка скорост този поток трябва да е постоянен за да се може да е предвидимо и ПОСТОЯННО енергопроизводството!


Хе , хе , това е целта на повечето конструктори, за съжаление не сме Исландия където има постоянен източник на топлина (вулкан) и оттам нататък нещата са ясни. Движението на топли обеми въздух се определя от тяхната плътност (плавучест). Скороста на движение на въздуха в комина е обратнопропорционална на плътноста на въздуха, а тя е във права функция от температурата. Ако се постави турбина ( може да се изработи и в гаражни условия) + генератор получаваш агрегат за експерименти.
Мощноста на подобна слънчева система от Испания е 500кВт.
« Последна редакция: Юли 09, 2009, 09:39:20 pm от Seeker »

FreeEnergy

 • Гост
Re: Топло-ветрогенератор с подналягане
« Отговор #7 -: Юли 12, 2009, 01:06:24 am »
Caduceus, какво ще отнеме или какво се изисква, за да се направи такава турбина. Видях патента, изглежда доста интересно, особено това че е просто, вероятно поради това че е базирано на природни процеси.

Неактивен Seeker

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 510
Re: Топло-ветрогенератор с подналягане
« Отговор #8 -: Юли 12, 2009, 11:15:49 am »
Seeker
Тая система на Йен е реална, направена е в стар малък силоз за зърно, патентована, пробвана и т.н. Понеже е работил в Груман, те са вписани в патента, а това не е коя да е организация, произвежда аеровоенна техника и прочее. Това че не е разпространено устройството е заради същите до болка познати ни причини и сили, спирали всички фри енерджи устройства. Не отхвърляй с лека ръка нещо за което нямаш данни или познания

Относно познанията можем много да коментираме , Но единственото нещо което казвам в предният пост е, че "От всичко публикувано в мрежата, за сега няма работещ двигател или генератор на каквато и да е енергия , освен на познатите и използвани источници." Всички конструкции са на ниво бумаги или компютърни симулации. И защото познавам доста добре начина на работа на компании като ГРУМАН , БОИНГ , ЛОКХИИД-МАРТИН и много други  и това че някой бил работил за тях не значи абсолютно нищо. И къде Груман е приложил този агрегат в самолет или космически кораб? Или там няма кой да приложи стратегическото предимство?   Това са рекламни трикове за привличане на вниманието.   
По скоро ще ви обърна внимание към  една Япония - тази страна с огромния технически потенциал и доброто отношение към новите идеи, и да си кажем направо царе на икономическия шпионаж , строи поредната ядрена централа , а не разни патентовани конструкции дръпнати от мрежата.
ЗАЩО ???  Може би японците не са оценили възможностите на 2мегаватовите агрегати за безплатна енергия, разположени в дворовете на фабриките ? Или им е изгодно да опъват кабели, за да докарват тока до потребителите? А може би терена на който строят ядрените си централи е сеизмически много устойчив и не рискуват нищо?   Нещо не ми се връзва схемата.

А иначе поздравявам всеки убеден конструктор на нови техники и концепции за упоритоста, всеки може да харчи собствените си пари както иска.

Неактивен caduceus

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 341
Re: Топло-ветрогенератор с подналягане
« Отговор #9 -: Юли 13, 2009, 10:01:21 am »
Seeker
ОК, имаш право на мнение, както и всички ние - в свободна държава живеем... Двигатели дал господ, но не по медиите естествено - айде да споменем само Тестатика и да спрем дотук. Фактите говорят

FreeEnergy
В патента няма важни неща, навремето попаднах на снимка и инфо за генератора на Йен - не ползва вятър естествено, ама няма как да се даде патент иначе... Изглежда безумно без "Шаубергер добавките"  :) Ако гледаме написаното, имаме като ветроустановка стационарен силоз със всичките му проблеми - не може да се мести, обемен е, стои си на земята дето вятърът е слаб /поради пограничния слой/ и т.н. Истината е че долу в основата има т.нар. спирални тръби по подобие на вакуумната турбина на Шаубергер, те завихрят потока изхвърляйки го радиално, а постъпва от центъра на силоза. Засмукването на въздуха движещ се циклоидално в тръбите води до усилване на кинетичната му енергия подобно на торнадо и създава ниско налягане преобразувано чрез стандартна турбина и генератор в ел. ток. Това е принципа, оттук нататък - който може да експериментира - най-лесно е чрез празен 400 л. варел, изчукване от ламарина на камбановидния профил в основата, самоделни спирални тръби /казах вече как се правят/, турбина от стъклопласт или ламарина и генератор от кола. На мен ми е интересен предимно водния вариант защото е по компактен - 800 пъти разлика в плътността все пак... Освен това - мобилност, незабележимост и т.н. Шаубергер го е измислил и направил на практика, да не откриваме топлата вода  :)   
Поздрави

valentin

 • Гост

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 773
Re: Идея за топло-ветрогенератор с подналягане
« Отговор #11 -: Октомври 29, 2010, 12:45:05 am »
Идеята трябва да се модернизира като комина е във форма на конус с връх нагоре. Тук е проблема да се намери оптимално решение между маса (обем) и скорост на въздуха т.е. отворите на конуса. Предлагам да се вземат размерите на пресечените пирамиди в Мексико. Най-вероятно да са в златно сечение. Ще има усилване но слабо. По-добре е да се ползват цетробежните сили, които са постоянни, за увеличаване на честотата на въртене на потока, съответно и на генерираната мощност. Примера е с кънкьора, при прибиране на ръцете, преодоляване на цетробежните сили, се увеличава ъгловата честота (оборотите). Пръска се вода за светкавици и напрактика имаме тайфун. Създаденият изкуствен тайфун в конуса има много голяма скорост на вятъра и торбината ще полудее и независи от външните условия.
« Последна редакция: Октомври 29, 2010, 01:24:04 am от mi68 »

TINI

 • Гост
Re: Идея за топло-ветрогенератор с подналягане
« Отговор #12 -: Октомври 29, 2010, 02:18:46 pm »
Има интересни разработки на VORTEX турбини,можеш да ги видиш в Ю-ТЮБЕТО,

Неактивен mi68

 • Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 773
Re: Идея за топло-ветрогенератор с подналягане
« Отговор #13 -: Октомври 30, 2010, 12:03:58 pm »
Днес съм се подготвил и ще дам някой напътствия.
При намаляване на инерционния момент, моментът на импулса се запазва, но кинетичната енергия на тялото се увеличава. Колкото пъти се намалява инерционният момент, толкова пъти се увеличава кинетичната енергия. Това увеличение не идва даром. То е равно на работата, която се извършва за преодоляване на центробежните сили при намаляване на инерционния момент. Кинетичната енергия се дава със следната формула: Е=0,5*I*w^2    където   I- е инерционен момент;  w- е ъгловата честота; I= m*r^2   където m- е маса ;  r- е радиус.
Центробежната сила  е равна на центростремителната сила, но има обратна посока. Произходът на центростремителната сила може да бъде най-различен. Пример:
- гравитационна - движение на Луната
- между молекулярна - тялото не се разпада
- пневматична - тайфун
- електрическа - ще се мисли по проблема
   Друг проблем е изменението на движението на 90 градуса на въртящото се тяло. Това движение е прецесионно и върху него трябва да действа непрекъснато друго тяло, което да създава въртящ момент, перпендикулярен на вектора Iw. Съгласно третия основен закон на динамиката въртящото се тяло противодейства на тялото, което го кара да прецесира, като създава върху него същия момент, но в обратно посока. Този момент се нарича жироскопичен М= - I*w*wпр   където  wпр е скорост на прецесията.  Явно при wпр=0 жироскопичният момент е нула. Най-добре е формата на комина  да е  натурално логаритмичен конус т.е. формата да е като камбана. Обикновен конус ще свърши добра работа.
П.П. Iw се определя по правилото на дясната ръка, свитите пръсти показват посоката на въртене, а палеца показва вектора Iw по оста на въртене.
« Последна редакция: Май 28, 2013, 05:10:49 pm от Maistora52 »

swetlio30

 • Гост
Re: Идея за топло-ветрогенератор с подналягане
« Отговор #14 -: Април 18, 2014, 01:47:49 pm »
Здравейте тази идея и мен ме мъчи от няколко години видях този форум  и реших да я споделя. Аз съм от Пловдив и в моят квартал има доста блокове на по 15 - 20 етажа високи, идеята ми е такава, ако от всяка страна на блока от външната страна се построят комини със турбини в тях да кажем на по 5 метра една от друга а в мазето се инсталира системата която Strashimir предлага но не със слънчево загряване (а може и да се добави като вариант) а част от енергията произведена от генераторите ще служи за загряване на въздуха и така ще се получава постоянна разлика в температурата. В мазето ще се инсталират много дълги въздухопроводи, примерно като серпентина за да може да се забави въздухът вътре за да може да се загрява достатъчно и със Торнадо ефектът описан от другите участници в дискусията да се завихря в комина. Извинявам се но не разбирам много от тези неща, но ми изглежда логично. Моля ако някои има желание да коментира моята идея.
« Последна редакция: Април 19, 2014, 07:26:07 am от Maistora52 »