Алтернативни енергоизточници > NEG, импулсни, трансформаторни и резонансни генератори, скаларни вълни
Повишаващ обратен преoбразувател
emm:
Може и на по-високо напрежение ако нямате такова реле за 1,5в тогава с 5в или 12в
GMG:
Колега Емм!
И при мен консумацията пада при товар или
късо съединение. Няма никакво значение, товарните бобини дали
ще са на магнитопровода (сил. ламарина) или около него.
И магнитът, както съм казал по-горе, е стационарен!
Мисля, че двете схеми на пръв поглед си приличат, ама...
emm:
Ето още една схема с магнит и обратен преобразовател.
Схемата работи на 12в консумира от 50мА до 230мА. Ролята на магнита е да променя работната точка на бобината. При 50мА консумация на лампата, напрежението е 270в право, 15в променливо и лампата свети слабо.
При 180мА лампата свети силно 15в право и 45в променливо.
Тези аномалии се получават само когато магнита е върху бобината.
Бобината е навита на феритна сърцевина Ф8 а проводника е 3м2 многожилен усукан по възможност с по тънки кабели.
Успех ;D
to6o-2101:
Колеги извинявам се, че няма да съм много по темата, но ме интересува схемичката от 1-вия пост, с която колегата захранва една енергоспестяваща лампа. Молбата ми е някой знае ли подробна схемичка с конкретни стойности на елементите и с входящо напрежение от 6V.
Трябва ми за следното, имам едно слънчево панелче, което ми зарежда акумулаторче от 6v. 4,5ah и искам с него, като се мръкне на село, да светва една енергоспестяваща лампа 15W. все едно има хора за около 2 часа и това е. Понеже имам вече всички останали неща които ми трябват само това ми остана, а ровя в нета и не мога да намеря.
Радeв:
to6o-2101: Доколкото знам за да светнат луминесцентните лампи с добра ефективност трябва да им загрееш катодите. Освен ако не ползваш студена луминесценция, там лампите са по-различни - с какво не съм запознат. Таймерът е лесен - 555, с брояч е разширен до 24ч, като го настройваш в кой интервал от време да запуска инвертора.
Ако питаш мен, зарежи тези луминесценции. Със светодиоди и импулсен токов генератор ще е с пъти по-ефективно.
Схеми:
инвертора: http://www.electronicecircuits.com/electronic-circuits/fluorescent-tube-light-circuit
таймера: http://www.reuk.co.uk/Repeat-Timer-Circuit.htm
А сега по основната тема.
MZK, е тръгнал в правилната посока според мен. Ще експериментирам нещо подобно, само че по подобие на МЕГ и Бедини:
1. Разполага се магнит в конструкцията или магнитопровода е в напрегнато магнитно после.
2. Проигравам вариантите със затворен/отворен магнитопровод.
3. Задължително ферит, а не железни и ламелни сърцевини.
4. Много добро настройване на резонанса. И максимално светене на глимката/заряд на акумулаторите! ;)
Първоначално без ООВ със сравнително прецизен честотен генератор се задава честота, а с чакащ мултивибратор продължителността на импулса.
Задължително транзистор без обратен диод в структурата! /това смятам, че ми беше основната грешка при експериментите с ТПУ/
Според мен, ако съществува въобще "Солид Стейт Бедини" то би било именно нещо такова.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия