Автор Тема: Повишаващ обратен преoбразувател  (Прочетена 75061 пъти)

Неактивен emm

 • Експериментатор
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 299
Здравейте маниаци.
Искам да споделя с вас една схема на повишаващ обратен преобразувател, по която работя от доста време.


Напрежението, което се комутира от бобината, практически няма ограничения, въпроса е как да я консумираме максимално. Всеки един двигател или реле, които работят в ключов режим, са генератори на свободна енергия. Енергията, която възпроизвеждат техните бобини е за нас!

Колкото по-голяма е бобината на резонансният кръг, толкова са по-големи токовете в него.
Реално погледнато, схемата на MEG i TPU ако ги разгледате внимателно използват точно тази енергия, която е натрупана в намотката.

Разгледана от тази гледна точка, Стенли Маер използва този резонанс за водната клетка, при моите опити се получава разкъсване на молекулата при 12в/500мА, а разстоянието на електродите е 4см. съплощ 3кв.см. и напрежението върху тях е 150в.

При относително ясният ми принцип, започнах да виждам във всяка една схема възможност са консумиране на свободна енергия. Всеки един шунт на бобина или дросел, който се погасява с обратен диод е свободна енергия, която разработчиците на схемата се чудят какво да я правят..... :o
Ами дайте я на сам, ние ще си я използваме ;D
Реално схемата няма загуби за индуктивна трансформация.

Проблемът които ме мъчи е, че за момента не мога да върна напрежение обратно в захранването. Ако схемите са две и имат отделни захранвания се самозахранват до голяма степен. Енергията която се вкарва в преобразувателя е нищо в сравнение с изходните показатели.

Само си представете фенерче което работи с 1,5в, а светят 50 бр. свето диода а консумира 5мА..... :o

Погледнете нещата от друг ъгъл и ще видите колко енергия има за събиране.....
Енергията е около нас, само трябва да си я вземем.......Н. Тесла и Емм

Успех на всички ;D
« Последна редакция: Май 26, 2012, 11:56:30 am от altium »

Неактивен teofilius

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 712
 • Пол: Мъж
  • Teosfera - free energy - antigravity
Re: Повишаващ обратен преoбразувател
« Отговор #1 -: Май 22, 2009, 11:45:48 am »
Здравей Емм! Принцпа ми е пределно познат и още повече че е заложен , при двигател на Бедини, Нюман, Качера на Бровин и др. Това е и основният принцип на зарядното на Бедини- тоест , зарежддане и възстановяване на акумулатори със радиантно електричество(енергия). Можем даже да кажем че енергията на самоиндукцията е радиантна, скаларна, свободна, лъчиста... Това е електрически потенциал който е радиален(или перпендникулярен) натрупващ се в двата края на индуктивност при която имаш стръмни фронтове на протичащия ток. Абсолютно същата схема която си представил я приложих при направята на вятърен генератор на един приятел, така че дори и при много ниски постъпващи напрежения от порядъка на ~ 4-5 волта, също да има генерация на енергия която да зарежда акумулатор...
  При някои от експериментите ми с Бедини , имах режим на автогенерация и радиантен енергиен потенциал над 1000 волта, който буквално разтопи електродите в една глим-лампа и пръсна стъклото и.
  Не съм правил достатъчно опити за самозахранване на акумулатора на входа , но все пак постигнах значително допълнително намаляване на входния , консумиран ток.  Бих ти предложил захранването което отива към бобината да не го взимаш директно от батерията а от кондензатор който се захранва от батерията през две индуктивни съпротивления. Тогава захрани батерията с радиантната енергия през два диода. Това последното не съм го пробвал но е добре да се опита.  Другото! За да провериш дали наистина енергията генерираща се от устройството ти  е повече от входящата използвай два еднакви кондензатора с голям капацитет. Например около 5 000 мФ. Единия го зареди и го пусни през устройството ти. Другия нека е на изхода и да се зарежда с радиантната енергия. Виж дали ще придобие по голям потенциал от кондензатора на входа. Важно е да се с еднакакъв капацитет и двата кондензатора.

Неактивен emm

 • Експериментатор
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 299
Re: Повишаващ обратен преoбразувател
« Отговор #2 -: Май 22, 2009, 01:12:57 pm »
Здравей teofilius.
Опита с кондензаторите, единият да зареди другият, не съм го пробвал.
Проблема е че компонентите които използваме не са с такива параметри каквито ни трябват.
Ако схемата работи изцяло в кючов режим ,ще има много добри параметри демек с контакти.Естествено за малки дросели!
За големи намотки от порядъка на 6кв.мм. и на горе параметрите направо са ужасни.
Ключовите трнзистори не могът да възпроизведът такъв краткотраен импулс с максимално отпушване и въпреки това са задоволителни.
Сега използвам тиристири които са в състояние да удволетворят моите изисквания,но схемата много се утежнява заради правото напрежение с което трябва да работят тиристорите и коефициента на запълване.   
http://mazeto.net/index.php?topic=1113.0
Варянта който предлагаш за кондензаторен заряд и разряд според мен не е много ефективен защото след разряда С1 изчерпва максимална стойност от захранването въпреки дроселите ,а платката го консумира в честотен режим с максимален и кратък пик.
Генераторът на импулсите трябва да има момент на изчакване за разряда на бобината.Ако се вгледате внимателно в магнитният поток на МЕГ-а ще видите ,че след работата на бобините има празен ход за нагнитното поле на магнита.
Във този ред на мисли, генератора трябва да се допълва с резонанса на бобината .
 :)

Неактивен teofilius

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 712
 • Пол: Мъж
  • Teosfera - free energy - antigravity
Re: Повишаващ обратен преoбразувател
« Отговор #3 -: Май 22, 2009, 03:59:44 pm »
Варианта с кондензаторите е за да провериш дали вторият кондензатор ще се зареди с  по-голям потенциал от първоначалния потенциал на първия кондензатор. Естройството с кондензотори ще работи няколко секунди но е достатъчно за да се види колко енергия ще придобие зареждания кондензатор в сравнение с този на входа. разбира се  - знаеш че ще мериш само напрежението в последствие на кондензаторите защото те са с еднакъв капацитет... :)

Неактивен emm

 • Експериментатор
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 299
Re: Повишаващ обратен преoбразувател
« Отговор #4 -: Май 22, 2009, 05:11:33 pm »
Здравей teofilius! Разбрах за какво ми говориш.Ще направя опита с С1. и ще споделя какво е станало.Ще се наложи да се подбере бобина за капацитивен товар ,защото индуктивното съпротивление се променя мн.ряско.
Ето и някои други схемни решения:

http://www.ometeo.net/edu/html/1010302.htm

"Квази резонансни преобразуватели

При квазирезонансните преобразуватели напреженията и токовете са със синусоидална форма. Ако превключването се извършва в подходящ момент, резултата е липса на загуби от него и контролирана скорост на изменение на напреженията и токовете.

Квазирезонансните пребразуватели използват трептящ кръг, в който възникват затихващи трептения при подаване на скокообразно изменящисе напрежения или токове. Този кръг се свързва между мощния ключ и трансфо-рматора и/или изходния филтар. Периода на трептенията практически е неизменен, а периода на работата на мощния ключ го следва. За промяна на енргията постъпваща в товара се изменя броя на периодите.

Понастоящем преобразувателите с превключване в нулата на тока са подходящи за големи входни напрежения, но не се препоръчват за големи мощности върху товара. За тези с превключване в нулата на напрежнието обратно, за голяма изходна мощност и за по-малки входни напрежения.

На Фиг.5 е показан квазирезонансен преобразувател с превключване в нулата на тока. Схемата е с паралелен резонанс тъй като товара е свързан паралелно на кондензатора на треотящия кръг.

 

Фиг.5

Чрез промяната на броя на включванията на ключа за една секунда се изменя мощността отделяна върху товара. Това означава, че схемата трябва да работи с фиксирано време на затворения ключ и изменящо се време на отворения ключ.

От квазирезоннансните преобразуватели най-разпространени са тези с превключването при нулата на напрежението, главно поради две причини. Първата е, че при промяна на входното напрежение типичните изменения на честотата са четири пъти, докато при другия вид (превключващи в нулата на тока) те са десет пъти. Втората причина са по-добрите им параметри при голям изходен ток. На Фиг.6 е показана схемата на понижаващ квазирезонансен преобразувател с превключване в нулата на напрежението.

Мощния ключ е затворен през по-голямата част от времето и за увеличаване на изходната мощност се увеличава продължителноста на отвореното му състояние.

Фиг.6
1. 3. Избор на ключов елемент и начини за подобряване на комутационните им свойства
1. 3. 1. Избор на ключов елемент

Транзисторите са едни от  използваните ключови елементи в преобразувателната техника.

С развитието на технологиите за изработването на мощни транзистори стана възможна направата на ключови захранващи източници, работещи с напрежение, получено от директното изправяне на мрежовото напрежение. Пражилният избор на типа на транзистора и режима му на работа при голяма комутирана мощност определя основните показатели на захранващия източник – надежност, КПД, маса и обем."
« Последна редакция: Май 26, 2009, 12:11:23 am от altium »

Неактивен getca

 • Сериозен Експериментатор
 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 764
 • Пол: Мъж
 • https://t.me/BGfreeman
  • http://analogov.com
Re: Повишаващ обратен преoбразувател
« Отговор #5 -: Май 22, 2009, 09:46:03 pm »
Цитат
Напрежението което се комутира от бобината практически няма ограничения ,въпроса е как да я консумираме максимално. Всеки един двигател или реле който работят в ключов режим са генератори за свободна енергия. Енергията която възпроизвеждат техните бобини е за нас!
Колкото по голяма е бобината на резонансният кръг толкова са по голени токовете.
Реално погледнато схемата на MEG i TPU ако ги разгледате внимателно използват точно тази енергия която е натрупана във намотката.

Здрасти, емм...

Подчертаното с червено хич не ми звучи, колега. Ами, вземи се разрови в темата за МЕГ, де...за кво са тия магнити, щом се използува енергията на бобини. Друг въпрос е, че енергията се натрупва в сърцевината основно... ;)

Цитат
При относително ясният ми принцип започнах да виждам във всяка една схема възможност са консумиране на свободна енергия. Всеки един шунт на бобина или дросел който се погасява с обратен диод е свободна енергия която, разработчиците на схемата се чудят какво да я правят.....

 ???...Изобщо не се чудят юнаците, ами използуват 70-80% с изключение на загубите и...точно обратният диод служи затова. Е, има и по-сложни вериги за това...ресонансни и т.н. И на мен ми се ще да си захранвам компютъра от една батериика 4-5в, нооо...не става...засега поне... ;)

Не исках да звучи толкоз поучително, ама малко така стана, за което се извинявам...
Нищо лично, емм, нали целта е нещата да са ясни на макс... ;D

Неактивен emm

 • Експериментатор
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 299
Re: Повишаващ обратен преoбразувател
« Отговор #6 -: Май 23, 2009, 03:19:13 pm »
Колеги, балгодаря ви за отзивите и мненията които давате.Естествено че не ства въпрос за сръдни и караници,че нали сме се събрали за да постигнем нещо заедно.
Не съм се борил с МЕГ но при опитите ми с магнитни генератори не съм много очарован а и параметрите на МЕГ НЕ МЕ КЕФЯТ много..Същите и по добри ще се постигнат и със една бобина. :)
Имам въпрос за МЕГ, като гледам на магнитната диаграма има 3-ри такта ,ако е така със 494 не може да се постигне това. ;D

Неактивен emm

 • Експериментатор
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 299
Re: Повишаващ обратен преoбразувател
« Отговор #7 -: Май 23, 2009, 08:07:02 pm »
Ето малко параметри :
бобина за електрожен 4мм2

вх -   7в  0,78А  5,46W
изх -109в 0,034А 3,71W

кпд 0,67

вх. - 14в 1,5А  21W
изх.-220в 0,04А 8,8W
кпд 0,4

Неактивен emm

 • Експериментатор
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 299
Re: Повишаващ обратен преoбразувател
« Отговор #8 -: Май 25, 2009, 04:12:43 pm »
Малко теория и практика:
При наблюденията ми над преобразувателя стигнах до заключението че колкото повече са бобините толкова повече се покачва КПД-то.
При две работни бобини вързани паралелно след шотки диодите КПД-то вече е о,75%.
Честотата спадна драстично но не съм доволен от генераторите..... ???
Май ще се окаже че трябва да са по сложни.

  :)


Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Повишаващ обратен преoбразувател
« Отговор #9 -: Юни 06, 2009, 12:54:17 am »
Здравейте.

Намерих си от малко трафче бобинка с 2 намотки, ще използвам вторичната, която е около 500 ома.
Въпросът е диода, може ли да се използва 1n4007. Също намерих и Едни HER305G (дават ги 400в, 3А, ultra fast).

Има ли значение и кондензатора, т.е. задължително ли електролитен и също така идея за капацитета.

Това е сега, ще гледам и аз да пробвам, да видим какво ще излезе :)

Неактивен emm

 • Експериментатор
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 299
Re: Повишаващ обратен преoбразувател
« Отговор #10 -: Юни 06, 2009, 09:06:27 am »
Здравей mzk!
По принцип схемата работи със всеки един диод, само грее и изгаря ако не е за тази честота.
Във началото на опитите ми, се борих известно времо да разбера какво се случва. Диодите си променяха стоиностоте ,и схемата клякаше. Аз използвам   HER 307, SF 35.
Пробвал съм доста шотки диоди ,КПД-то зависи от тях. Когато се използват голями и мощни бобини, там е осоденно важно.
 
Винаги следедете напрежението на кондензаторите, да не си направите някоя БОМБА!!!!!!

Кондензатори слагаш каквито имаш повече, и по колкото си изкаш, само внимавайте след това ,защото напреженията са големи!!!

Аз ползвам вериги от кондензатори ,10бр. 4700мф.50в. този кондензатор гори тиристори по 160-200 А.........
Опитите ми ,показват ,че схемата има още по високо КПД ,но не мога за сега да го постигна.
Опит:
Взимате бобина ,генератор , включвате диод и слагате за товар последователно вързани светодиоди доста.
Пускате схемата ,диодите светват ,когато изключите захранващият кабел от бобината ако диодите присветнат значи диода не е много добър.
Със дросел от лум. лампа ,1,5в батеря ,100бр диоди ,рид ампула и въртящ магнит ,ще видите какво КПД има схемата. Ако се използва реле КПД-то е голямо ,НО за големи бобини не става.
Поздрави ;D

Неактивен mzk

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 622
 • Пол: Мъж
 • http://analogov.com
  • analogov.com
Re: Повишаващ обратен преoбразувател
« Отговор #11 -: Юни 06, 2009, 10:26:36 am »
Здрасти emm,

току що се замислих за колебанията от бобината и се чудя, че те трябва да представляват затихваща синусоида (променлив ток), и може би ще е по- разумно да се използва грец, на мястото на диода в твоята схема.

Имам един шотки 1n5819, те са 40в, 1А, но предполагам, че при запушено състояние на транзистора, напрежението от бобинката може много да се вдигне и тия диоди просто им усещам миризмата.

Аз лично искам да пробвам схемата със захранване на енергоспестяваща крушка.

До по- късно :)

Неактивен emm

 • Експериментатор
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 299
Re: Повишаващ обратен преoбразувател
« Отговор #12 -: Юни 06, 2009, 01:33:34 pm »
Замервал съм каква е разликата със един диод и грец ,почти никаква.
Ами не е синусоида а по скоро ,затихваща камбана или трионобразно ,но след диода, С1 и товар. Имаче са правоъгълни импулси със камбана.
За енерго спестяващите крушки ,няма никакъв роблем ,само ако я претовариш със 250-300в им горят грецовете. 1N4007 греят ще се скъсат, при изправено напрежение работят само 2-ва.
Ако подадеш напрежението направо на платката ,няма проблем ,но не ги гърчете много... ???

Схемата има, големи отечки по кабелите, затова като я направите на платка ,работи много добре. ;D

Arfy

 • Гост
Re: Повишаващ обратен преoбразувател
« Отговор #13 -: Юни 16, 2009, 09:36:58 am »
Браво, открихте топлата вода!

На подобен принцип имам имам направени преобразуватели от 12в към 300в и от 24 в към 300в.
Работят вече 5-6 години, като захранващи източници за DVD-та и телевизори в няколко автобуса и др. превозни средства. Освен това, изходния кондензатор след диода го слагам към маса, което ми изглежда много по разумно, слагам голям кондензатор 100-200 микрофарада 400 волта. Схемата си има обратна връзка, за да поддържа стабилно изходното напрежение и си работи доста гладко. Малките преобразуватели са по 15-20 вата а големите от порядъка на 60-80вата.

Искам да кажа, че никаква "радиантна" или каквато ви се иска там енергия няма тук защото КПД  на тези схеми е високо, но не повече от 90%, че даже и по-малко! Всичко идва от първичния източник, при мен акумулатора. Когато черпиш повече мощност от изхода, консумираната входната мощност нараства пропорционално...

Първата интегрална схема с която съм работил и има всичко вградено в себеси, даже и бърз диод за 0.5 ампера беше TL497, който му е интересно нека прочете нещо за нея. Това е поне 15-20 годишна схема, сега има и доста по-нови...

Така поне енергоспестяващите ви крушки няма да горят.

Освен това факта, че нещо по устройствата ви грее, говори за лошо оразмерена верига а не за нещо свръхестествено...

Ако продължа мисълта на getca, аз пък искам с една литиева батерика от часовника на компа да си карам колата - ако някой открие начин да ми каже!

Неактивен emm

 • Експериментатор
 • Активен
 • ***
 • Публикации: 299
Re: Повишаващ обратен преoбразувател
« Отговор #14 -: Юни 21, 2009, 09:17:13 pm »
Колеги, тази схема може да се използва за какво ли не и аз я използвам като захранващ блок, но нейните възможности са доста по големи дори над 100%
Ако вземете един трансформатор и м-у 1-та и 2-та намотка се постави щит който забавя насищането, а от 1-та на принципа на обратният преобразувател сумирате напреженията със 2-та тогава се получават чудовища...
За момента работя над тази схема, като във трансформатора има магнит със който контролирам 1-та и 2-та синусоиди. Резултата е следният, дори при късо на изхода, консумацията не се покачва. Схемата е много прицизна, на магнитните полета и преместването на магнита със милиметър променя работата.
Избрах този модел на генератор, защото няма движещи се части. Намотката ноже да работи и без феритна сърцевина.
Ако се използва обратна връзка, може само за захранване, но за генератор на енергия не става.
Ако се влага повече енергия КПД-то пада.

Успех на всички ;D