Алтернативни енергоизточници > Други генератори на електрическа енергия
Може ли електричество да се генерира от въртенето на Земята ?
epwpixieq-1:
--- Цитат на: krasias в Април 05, 2025, 12:21:11 am --- Пикси, за пръв път през живота си чувам че е възможно да замериш ток при отворена верига,
--- Край на цитат ---
Явно не сте разбрали изобщо несъответствието което представих че съществува в експеримента на Белецки. Прочетете отново и може да разберете. Но всъщност това показва нещо много основно. Такава напръв поглед елементарна статична промяна в един експеримент не можем да се съгласим, та какъв е въпроса относно нещо по отношение на динамиката на експеримента. Не случайно хората пишат повече формули откилкото думи.
--- Цитат на: krasias в Април 05, 2025, 12:21:11 am ---Значи Пикси Белецки не е авторитет, че то по същата логика и аз не съм авторитет. Може ли да ми обясниш защо въобще водим тая дискусия, след като според теб само авторитети са способни да знаят истината.
--- Край на цитат ---
В действителност нито Белецки нито вие нито аз сме някакви авторитети. Ние само може логически да дискутраме и нищо повече. Автоитетите във случая са тези които са написали статията но явно няма кой да и обърне внимание. Много математика са сложили хората. Да бяха написали една страничка без формулки а и по възможност на Бъгларски най-добре щеше да бъде. ;D
--- Цитат на: krasias в Април 05, 2025, 12:21:11 am ---Направо ме разсмиваш, за един диск, един магнит и две четки да тръгнеш да търсиш авторитети и да не знаеш къде е парадокса, това направо си е смешно.
--- Край на цитат ---
Явно не е много до смях понеже тези които са написали статията 16 страници с теория и формули изписват само за една тръба със връзки към амперметър но никой преди тях не е успял да го направи, или го е направил но не е могъл да обясни процеса. Така че виждате ли krasias и в най-елементарното на пръв поглед нещо, една тръба без абсолютно никакви движещи се части, поставена в определено положение към линиите на земното магнитно поле имa огромна комплексност. Но както и да е следете си Белецки при положение че той ви е авторитета.
juliang:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Април 05, 2025, 09:13:08 pm ---... Така че виждате ли krasias и в най-елементарното на пръв поглед нещо, една тръба без абсолютно никакви движещи се части, поставена в определено положение към линиите на земното магнитно поле имa огромна комплексност. Но както и да е следете си Белецки при положение че той ви е авторитета.
--- Край на цитат ---
Аз като лаик само ще напомня, че по света има вероятно милиони километри тръби - със всякакъв диаметър, от какви ли не материали и със сигурност поставени във всички възможни положения спрямо земното магнитно поле, и въпреки това не се наблюдава нещо което да заслужава внимание. И не говоря само за тръби за вода, ами и такива по които вървят запалими и взривоопасни материали, където една искра би причинила забележими резултати Толкова забележими, че ще пишат в новините за тях.
Change my mind ... :)
Радико:
Юлияне нещата са съвсем малко по сложни от колкото са представени във този експеримент. Във положените под и над земята тръби няма как да протече ток защото за да стане това трябва да свържеш с проводник в който не се индуцира нищо две отдалечени на някакво разстояние точки. Да ама този проводник като се движи във магнитното поле със същата скорост като тръбата и в него се индуктира абсолютно същото напрежение. И ефекта е все едно си свързал в паралел две еднакви батериики "примерно ААА" при експеримента който обсъждаме, или по скоро се опитваме да обсъждаме ефекта идва от факта че единия проводник е магнитно екраниран от въпросният феритен цилиндър. Не зная защо в старията нещата са написани така, че изглежда сякаш като проводник се използва самият феритен цилиндър което е невъзможно. Споменатия в статията материал от който е направен цилиндъра е електрически изолатор.
krasias:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Април 05, 2025, 09:13:08 pm ---Явно не сте разбрали изобщо несъответствието което представих че съществува в експеримента на Белецки. Прочетете отново и може да разберете. Но всъщност това показва нещо много основно. Такава напръв поглед елементарна статична промяна в един експеримент не можем да се съгласим, та какъв е въпроса относно нещо по отношение на динамиката на експеримента. Не случайно хората пишат повече формули откилкото думи.
--- Край на цитат ---
Пикси, явно не си изгледал и двете видеа, на едното е с два проводника от диска към едната четка на другото е с един проводник към едната четка има ги и двата варианта но към микроамперметъра винаги са си два проводника. Човека прави всичко за да избегне паразитната индукция която се дължи на неподвижните четки спрямо подвижния магнит. За съжаление дали ще бъде отведен тока от диска до четката с един или два проводника ефекта е един и същ, ако четките са далече от магнита няма никакъв ток.
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Април 05, 2025, 09:13:08 pm --- Автоитетите във случая са тези които са написали статията но явно няма кой да и обърне внимание. Много математика са сложили хората. Да бяха написали една страничка без формулки а и по възможност на Бъгларски най-добре щеше да бъде.
--- Край на цитат ---
Пикси, математиката и формулите са последното нещо. Ти ми покажи върху какъв теоретичен модел работят за да може да разберем правилни ли са сметките. Щот тия там твоите "авторитети" много лесно се опитват да се измъкнат. Ми то виждаш ли нямало никакъв парадокс, я ние да си го сметнем както си знаеме, що да му мислиме. И какво толкова страшно и нечувано смятат "авторитетие", ами стандартна електромагнитна индукция, то щото нали така за по лесно.
А за другото въобще и не ми се споменава, три кофи мастило срещу 17 миливолта, което пък не е съвсем ясно дали не е някакъв термоелектрически ефект. Щот на няколко пъти и в статията споменаваха за ефекта на Зеебек.
Bat_Vanko:
Да се опитам да изтеоретизирам върху механизма на работа на динамото на Фарадей:
Според мен то се дължи на два различни принципа. Първият е избиването на електроните от медният диск. Това става като виртуалните проводници пресичат силовите линии на магнитите. Казам "виртуалните проводници" като има предвид онези мислени линии във вътрешността на медният диск които свързват централният проводник с четките по периферията на диска. Тези виртуални проводници са неподвижни но се движат силовите линии.
И вторият принцип е: градиента на магнитното поле. Тука нямам предвид градиента като интензитет а като насоченост на силовите линии. В един магнит с формата на диск с отвор в средата, много повече силови линии са насочени към външната пероферия от колкото към вътрешната. Така вече избитите електрони се насочват към външната периферия подобно на йонизираните частици от слънчевият вятър към полюсите.
Тука логично е при по големи обороти да се избиват повече електрони. При по силен магнит да се увеличава скоростта на движение на електроните към периферията. И съответно използването на магнит чиито силови линии не излизат перпендикулярно на повърхността а насочени повече към външната периферия.
П.п. Това е само моето мнение за процесите които протичат на база това което съм научил до момента за магнитното поле.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия