Начало > Новини от света на технологиите
Технологични старости
h2motor:
Не е само горивото, а и за него нямат технология да го преработват..нея кога ? Самите части трябва да преминават изпитания при които изненадите не са рядкост, затова времето между първите реактори и първите реактори за ядрени централи е толкова десетилетия. Не може да спре охлаждащ контур на реактор - това е авария при която се заразява много територия, и съоръжението е скъпо но това може да не е толкова важно.
Ето отговор на ИИ. Четвърт от територията на България, е силно замърсена и забранена за обитаване.
След Чернобилската авария е създадена забранена зона с радиус 30 км, обхващаща над 2600 кв. км, която е неизползваема за живеене и земеделие
. Въпреки това, значителни територии извън тази зона (хиляди кв. км в Украйна и Беларус) също са замърсени и силно ограничени за земеделска употреба, правейки общата площ с ограничения много по-голяма.
Зона на отчуждение (30-километрова зона): Приблизително 2600 км² са извадени от редовна употреба.
Замърсени територии: Допълнителни площи в Беларус, Украйна и Русия са с ограничения.
Bat_Vanko:
--- Цитат на: h2motor в Януари 26, 2026, 10:33:12 pm ---Ето отговор на ИИ. Четвърт от територията на България, е силно замърсена и забранена за обитаване.
След Чернобилската авария е създадена забранена зона с радиус 30 км, обхващаща над 2600 кв. км, която е неизползваема за живеене и земеделие
--- Край на цитат ---
Моторчо, пак си попаднал на някоя от халюцинациите на ИИ-то.
По време на чернобилската авария аз бях в казармата и всеки ден ми се налагаше да меря радиационното замърсяване. Е за твоя информация увеличение не беше отчетено! Носеха се някакви слухове че в Родопите имало замърсяване, но като се вземе в предвид че облака трябваше да мине над мен за да стигне дотам, ми е много странно как така ме е пропуснал...
valex:
И аз мерих всеки наряд по 2 пъти радиация. Но не беше нищо фатално.
Става дума за Асеноград. Точно покрай 1 май и след това.
Ksurnev:
Точно тогава и аз мерех в Смолян. На втория ден ни докатаха австрийски уред, мерехме с него. Руските уреди мереха в рентгени.
Най високата стойност беше 8 милизиверта само един ден, другите дни беше 5-6.
В Лъки имаше и там 8, но нямаше частици
Гадоста беше, че имаше горещи частици и от една такава още имам нещо като струпей, който беше колкото 1 лев. Мажа гос едим мехлен от котешка стъпка и намаля до 1 стотинка. Имах и на лявото ухо доста голя израстък, махнах хо с едхо турско нещо, което го ползват бръснарите в Турция.
Тогава бях в Венното окпъжие, занимавах се с оповестяването.
h2motor:
Bat_Vanko, и аз бях..при дежурния по поделение имаше уред , няколко пъти като духне вятъра стрелката не само влизаше в червената зона, а я свършваше и се чуваше как удря. Не само че е замърсена огромна територия, която много дълго ще бъде неизползваема, но 90% от случаите на рак в България нямаше да ги има.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия