Форум > Продавам/купувам, магазини за електроника, магнити, части и др.
Микроивертор за слънчеви панели
Номак:
Многоуважаеми Пичанги,
Многоуважаеми администратор
Многоуважаема публика,
Загряването на панела разбира се че води до драстично понижаване на мощността ,като най доброто решение в момента за това е да се ползва филтър на IR вълните ,представлява стъкло което филтрира лъчите отговорни за загряването ,това ще рече че в най голямата жега по обяд юли месец под това стъкло ще бъдете силно осветени от слънцето ,но е възможно да изстинете ако има лек ветрец ...!
Като добри решения за ефективно получаване на енергия от слънцето са посочени още през 1978г в книгата "слънчева енергетика"примери за това са -слънчеви кутии улавящи и задържащи инфра лъчите като с това се достигат темп. От над 300 гр. По Целзий,с такава темп. е лесно да се завърти парна турбина която да доставя енергия освен топлина от "кутията"
Разбира се в книгата са посочени още много интересни способи за генериране на електричество за което няма да обсъждаме в настоящата тема!
Тя,темата има съвсем друга насоченост ,касае ефективно използване на микроинвертор !
Въпреки това има интересни разсъждения ,затова няма да докладвам на уважаемия администратор!
Но все пак е добре освен странични съждения да се обърне и внимание на същността на темата!
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Bat_Vanko в Декември 04, 2024, 06:55:39 pm ---...
И точно поради тези специфични изисквания панелите отново ще бъдат в пъти по скъпи.
--- Край на цитат ---
Съгласен съм че всичко по-специфично винаги ще се продава по-скъпо. Сега колко по-скъпо това е дргу въпрос. Когато започнах това отколнение то темата обаче нямах в предвдвид хората да си ги купуват тези (много) по-скъпи продукти, за да получат повече енергия от единица площ, а по-скоро, че с малко повече обмисляне, сръчни ръце и ентусиазъм, веки който си играе (да извлича енергия) с тези фотоволтаици може да пробва да увеличи ефективността им. Все пак 3-4х увеличаване на енегията от единица площ въобще не е за пренебрегване.
--- Цитат на: Bat_Vanko в Декември 04, 2024, 06:55:39 pm ---Кажете ми сега какъв е смисъла от цялата тази врътка - свърши се неплодородната земя или слънцето не грее другаде. Така или иначе след 10 год явлението дифузия ще скапе панела и ще се наложи неговата смяна
--- Край на цитат ---
Смисъла на врътката е да се използва ефективно това което ни е дала природата, а това е енергията на ЕМ вълните, които достигат до земната поърхност, на 1м2. В допълнение, отново казвам това е точно за ентусиасти които искат и най-важното пропагандират колко са "зелени". Понеже нищо по-лошо няма когато пропагандираш за "зеленост", а всъщност ефективността на използване на природните ресурси не минава 15%. И точно понеже след 10-тина години трябва да се прави смяна, не е ли по-добре да се прави смяна на 3-4 м2 панели а не на 10-12 м2, да не говорим че през това време е била усвоена 3-4х (и предполагаемо ефективно използвана) повече енегия. Това според вас не е ли всъщост най-важното за една добра инвестиция, а не само "зелено" мечтаене.
h2motor:
epwpixieq-1, ако не се нагряват до високи температури няма да деградират за 10 години, ако са изолирани от въздуха между две стъкла клетките също няма да деградират терминалите предполагам.
krasias:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Декември 05, 2024, 01:04:00 pm ---В допълнение, отново казвам това е точно за ентусиасти които искат и най-важното пропагандират колко са "зелени". Понеже нищо по-лошо няма когато пропагандираш за "зеленост", а всъщност ефективността на използване на природните ресурси не минава 15%. И точно понеже след 10-тина години трябва да се прави смяна, не е ли по-добре да се прави смяна на 3-4 м2 панели а не на 10 -12 м2, да не говорим че през това време е била усвоена 3-4х (и предполагаемо ефективно използвана) повече енегия. Това според вас не е ли всъщост най-важното за една добра инвестиция, а не само "зелено" мечтаене.
--- Край на цитат ---
Пикси ти откога взе да позеленяваш, нали мразеше зелените. То аз мога и да харесвам зелените технологии ама не съм мазохист че да изпадам в такива откачени абсурди като теб. Щото аз обичам и комфорта и не искам да си създавам излишни проблеми, а и място имам твърде много. И престани да лъжеш хората в абсурдните си напъни да доказваш колко лоши са ФВ панелите, те не се изхвърлят след 10 години. Просто след десет години ще произвеждат с 15-20% по малко ток а издържат до 25 - 30 години, все пак ако си за науката бъди обективен, изхвърли злобата и ненавистта от себе си.
h2motor:
krasias, има панели които се изхвърлят вече и никакви 30 години не са изкарали, гаранцията им е 5 години и на някои които са по скъпи 7. :)
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия