Форум > Продавам/купувам, магазини за електроника, магнити, части и др.

Микроивертор за слънчеви панели

<< < (31/38) > >>

Радико:

--- Цитат на: h2motor в Декември 13, 2024, 10:43:35 am --- За съжаление го нямам линка, за измерване на нивото на пропанбутана в бутилка за газова уредба.

--- Край на цитат ---

И на мен ми е излизала тази реклама тук там. Такъв датчик не може да се ползва за котли прекалено ниска точност има.
Те на Юлиян нещата са скъпи не защото са сложни и скъпи съоръжения а защото са "надзорни"  всяко едно болтче и каквото се сетиш е преминало  няколко степени на контрол на качеството за да не стане фал и котела да гръмне. Този контрол струва пари. Хората които го извършват и те заплати взимат
Е аз постоянно монтирам LED лампи 20, 30, 50 лева цена лукс изпълнение много красиви до 150 лева. Обаче тези дни монтирах едни грозни и тежки с метален корпус лампи  800 лева бройката. Това защото са изпълнение  Ех взривозащитени.  Аналогичен случай като при Юлиян. Проверката и издаването на сертификат струват пари. 

Радико:
Ето за това говорех в предния коментар написах го и първата новина която видях беше:
 https://www.vesti.bg/bulgaria/pozhar-v-stolichna-bolnica-6215842

h2motor:
  Не знам точно каква е задачата, но като метод може да се направи да е много точно. А да се разчита на датчика със сигурност има начин да се повиши и надеждноста, може би няколко датчика да работят и да се сравняват. Такива неща може да се правят. Това дори не бяха се напънали да го правят по точно, на тях им трябва релолюция 1л. или такава са си харесали като достъчнъчна, но е лесно да се досетиш че може да се повиши. Да такива ще които трябва да са много надежни ще имат по висока цена, но и това е относително.

juliang:

--- Цитат на: h2motor в Декември 13, 2024, 01:06:10 pm ---  Не знам точно каква е задачата, но като метод може да се направи да е много точно. А да се разчита на датчика със сигурност има начин да се повиши и надеждноста, може би няколко датчика да работят и да се сравняват. Такива неща може да се правят. Това дори не бяха се напънали да го правят по точно, на тях им трябва релолюция 1л. или такава са си харесали като достъчнъчна, но е лесно да се досетиш че може да се повиши. Да такива ще които трябва да са много надежни ще имат по висока цена, но и това е относително.

--- Край на цитат ---
Специално за това за което говорех нещата изобщо не са толкоз прости.
1. Температурата. Електрониката която обработва сигнала е подложена на сериозни изпитания. В парен котел примерно 6 бара водата е нагрята до 160 градуса. За маслогрейките да не говорим - там често температурата е 250+ градуса.
2. Котела не е просто един резервоар. Не можеш да пуснеш сонда вътре в него, защото той е пълен с тръби по които вървят газовете. Нивомера е в отделно казанче отстрани на котела:

Какъв ултразвук ще се оправи в такава тясна тръба - идея си нямам.
Но реално голяма точност не е необходима. 1 см е напълно достатъчен в моя случай. А и по-голяма точност просто не може да се достигне - водата вътре ври и изобщо няма спокойно водно ниво.
3. Налягане... 6-8 бара е обикновено работното налягане... не знам тоя трансмитер на ултразвуците как хем ще излъчва сигнали с някаква мембрана, хем тия 6 бара няма да я издънят.
Във всеки котел освен тези измерители на нивото по наредба се слагат още два електрода - пръчка която като се потопи във водата почва да провежда някакъв малък ток към корпуса на котела:

Единия е за минимално допустимото, другия - за максимално допустимото ниво. Те са на практика вечни, когато котела се изпразва и почиства от котелния камък се почистват и те и продължават да работят. Но те не могат да дават точното ниво, ползват се само за аварийни сигнализации. Едно време с тях се пускаха и спираха пълначните помпи, но това вече е отживелица и навсякъде се ориентират към инверторно пълнене с помпи с променливи обороти. Този начин дава немалка икономия на гориво.

Тези нивомери които ние позлваме са с много хитра конструкция - не мерят директно ниво, а мерят тегло. Имаш една тежест, увисена на синджир. Когато е изцяло извън водата, тя тежи примерно 500 грама, когато е изцяло потопена - само 300 грама. Така реално в този сензор няма движещи се части, което намалява драстично вероятността от повреди.

h2motor:
juliang, Този скачен съд в който се мери нивото за какво е ? В него ли се измерва то ? Няма проблем мисля само самия излъчвател и приемник на ултразвук трябва да издържат на температура. Направи ги от термоустойчиви материали и готово.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия