Алтернативни енергоизточници > MEG, INKOMP, комутатори на магнитни потоци, магнитни усилватели
Ефект на "Магнитен транзистор" в устройството на трансформатор!!!
juliang:
--- Цитат на: dymelsoft в Януари 11, 2024, 04:27:36 pm ---П.С. Как се създава поле в отсъствието на материя? Чисто практичен въпрос? Да оставим алабалистиките на страна...
--- Край на цитат ---
То не се създава, то е част от пространството. Със същия успех можеш да кажеш "какво означава термина растояние в пространство в което няма материя"... и спора става теологически :)
Bat_Vanko:
Нямам снимка на опитната постановка, но набързо сглобих една. Виждат се магнитите и плочките за разпределяне на потока от тях. про добавяне на повече магнити (сечение) може да се увеличава магнитният поток от тях. Виждат се магнитните сърцевини (магнитни ключове) - 4 на брой. Тяхната форма е на затворен пръстен - така управляващото магнитно поле остава вътре и не тръгва към товарната намотка. Влиянието на управлението към товара е само 1%. Виждат се и измерителните призми в които е сложена и сондата на тесла метъра. Магнитният поток от магнитите се разделя между двете двойки сърцевини (не е задължително да е по равно). На магнитопроводите са навити управляващите намотки на които се подава ток. Качеството на комутацията се мери чрез потока между призмите. На последната табличка от файла се вижда колко незначително е увеличението на потока при наслагване на тока върху полето на магнита. Докато комутацията при насрещни потоци е значителна. Единственото нещо което може да се направи с полето на постоянните магнити е да се комутира (пренасочи) чрез промяна на параметрите на средата (магнитопровода) - параметрично регулиране а не усилване. Което означава че средата трябва да бъде такава че да може да се променя нейната магнитна проницаемост по някакув начин (механичен или електрически). И тука вече от енергията която се влага за тази комутация може да се прецени дали се комутира по голяма мощност - подобно на транзисторите.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Bat_Vanko в Януари 11, 2024, 06:15:25 pm ---Единственото нещо което може да се направи с полето на постоянните магнити е да се комутира (пренасочи) чрез промяна на параметрите на средата (магнитопровода) - параметрично регулиране а не усилване. Което означава че средата трябва да бъде такава че да може да се променя нейната магнитна проницаемост по някакув начин (механичен или електрически)
--- Край на цитат ---
Поздравления за експеримента Bat_Vanko!
Tочно така! Експеримента показва практически (за невярващите или неразбиращите) точно това което теоретично още Максуел формулира относно магнитната проницаемост на средата. Доброто теоретично разбиране е важно при такива идеини "енергиини" проекти (най-малко от спестяване на време с неработещи установки) както и добрия експеримент, който в много отношения се явява релен коректив на погрешни теории или идеи!
Runetri:
Ако преработим чертежа по такъв начин, че да онагледим магнитните полета, като използваме нелинейни (по-точно нехомогенни) магнитни потоци от една страна, взаимодействащи по между си и пренасочващи резултантното (общото) магнитно поле - от друга страна, може да се допусне огромното влияние на постоянния магнит в процеса на промяната на магнитната проницаемост! Необходимото условие е промяната на магнитното поле разбира се от вън.
На Фиг.1 се вижда магнита с въздушните междини (от двата края) между магнита и сърцевината и магнитните силови линии (магнитната индукция) на магнитното поле на магнита. Магнитната индукция на полето на магнита се "стреми" да се насочи по пътя на най-малкото "магнитно съпротивление", респективно (т.е.) най-голяма магнитна проницаемост. Магнитната индукция намалява с увеличаване на разстоянието, ето защо на Фиг.1 голяма част на силовите линии (магн.индукция) на магнита се затварят от N (северния му полюс) към S (южния), без да преминат към желязната сърцевина (магнитопровода) - когато НЕ СМЕ ПОДАЛИ електричен ток през конусните (зелени на цвят) намотки (две)!
На Фиг.2 съм акцентирал само магнитното поле на двете конусни (зелени) намотки когато ПРОТИЧА ел.ток едновременно през тях (без да съм ги онагледил допълнително магн. поле между тях) и полюсите им.
На Фиг.3 съм насложил двете фигури ВЕДНО - като една фигура - техните магнитни полета, БЕЗ ОБАЧЕ ДА СЪМ ОТБЕЛЯЗАЛ ТЯХНОТО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕ.
На Фиг.4 освен че съм насложил Фиг.1 и Фиг.2 (т.е. - Фиг.3) съм ОТЧЕЛ ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО МЕЖДУ Фиг.1 и Фиг.2.
Нарочно съм сложил една до друга Фиг.3 и Фиг.4 за да се види, че когато пропуснем ток в конусните две намотки - има ПРЕНАСОЧВАНЕ на магнитното поле, понеже магнитната проницаемост се е увеличила и така, че ЕНЕРГЕТИЧЕСКИ Е ПО-ИЗГОДНО да премине през двете конусни намотки от колкото да се "САМОЗАТВОРИ" .
Значи какво се получава? Хем имаме ПРЕНАСОЧВАНЕ на силовите линии на магн. поле и хем имаме и допълнително конусно (нехомогенно) отвън !!!!!!!!!!!!!!!!!
Runetri:
Пропуснал съм да кажа, както се досещате вторичните намотки са върху сърцевината - тях не съм ги отбелязал понеже се отнася за най-горния ми чертеж, просто тука само променям формата на магнита както и на входящите намотки които са конусни! Разбира се че трябва да се подава на двете намотки (по-точно 4 конусни намотки имайки в предвид началото на темата в чертежа най-горе) еднопосочен но импулсен ел. ток инъче няма да се генерира (индуцира) ел. ток на изходните намотки !
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия