Справочници, схемотехника, теория > Обща схемотехника
Мощен електронен ключ /енергонезависим/ с микробутон
dymelsoft:
Юлиане в грешка си. Просто трябва MOSFET с много малко съпротивление на прехода DS и поне 250V пробивно DS . Примерно IRF250P225 който е 18mΩ . Печка 2KW при 200V консумира 10А . При този транзистор ще се наложи да разсейва само едни 2W max, което даже и без радиатор транзистора няма да вдигне повече от 50о. IGBT в повечето случаи е 1.3V-1.8V в отпушено състояние, при което при 10А ток през прехода ще трябва да разсейва 13W-18W което си иска сериозно охлаждане на същия, за това не върши работа в случая. Друг е въпросът в цента. Посочения е 15лв. бройката. Има и по добър транзистор, като този IRF300P226, N Channel, 300 V, 100 A,
16mΩ, цена около 20лв. Ако се търси схема, същата е простичка, а последния транзистор ще "клати" даже и бойлер 3KW без радиатор.
juliang:
--- Цитат на: dymelsoft в Ноември 06, 2023, 02:35:59 pm ---Юлиане в грешка си.
--- Край на цитат ---
Както каза Витко, аз тия неща не ги разбирам, не съм ги и виждал... :) Ама явно създателите на тоя МОСФЕТ знаят малко повече от нас всичките, взети заедно, нали?
Гледам графиката, дет я дава производителия, проследявам линията на която пише DC и при 200 волта максималния ток е направо мижав. А ако разгледаш и другите графики о документацията, ще видиш че и съпротивлението става голямо, оттам съответно и разсейваната мощност... и нещата стават много зле.
Да, знам че може да се направи с МОСФЕТ-и. Но не и с тия де се продават в Елимекс. Има си специални индустриални МОСФЕТ-и - ей такива: https://www.mouser.bg/ProductDetail/Vishay-Semiconductors/VS-FA40SA50LC?qs=ZB8tH5z5N7bEoLu5Fp6yTQ%3D%3D
EDM electronics:
--- Цитат на: juliang в Ноември 06, 2023, 02:58:24 pm ---Както каза Витко, аз тия неща не ги разбирам, не съм ги и виждал... :) Ама явно създателите на тоя МОСФЕТ знаят малко повече от нас всичките, взети заедно, нали?
Гледам графиката, дет я дава производителия, проследявам линията на която пише DC и при 200 волта максималния ток е направо мижав. А ако разгледаш и другите графики о документацията, ще видиш че и съпротивлението става голямо, оттам съответно и разсейваната мощност... и нещата стават много зле.
Да, знам че може да се направи с МОСФЕТ-и. Но не и с тия де се продават в Елимекс. Има си специални индустриални МОСФЕТ-и - ей такива: https://www.mouser.bg/ProductDetail/Vishay-Semiconductors/VS-FA40SA50LC?qs=ZB8tH5z5N7bEoLu5Fp6yTQ%3D%3D
--- Край на цитат ---
juliang,
този твой пост ясно показва, че хал хабер си нямаш от електроника.
Тази характеристика показва друго, не това което си мислиш ти.
Но ще ти погледам още малко излагациите преди да ти разясня.
Ти нямаш практика, а се вреш да обясняваш на хора, които цял един живот са врели и кипели.
За китайските транзистори също не си прав и отново, защото нямаш РЕАЛНА практика, а само какво си чул и чул. Имам едно чувалче на склад - не се оплаквам. :D
Освен това китайците имат своя фабрика само за мосфети с тяхна марка, които по нищо не отстъпват та IRF-ите, и по цена се доближават до тях.
juliang:
--- Цитат на: EDM electronics в Ноември 06, 2023, 03:04:14 pm ---
juliang,
този твой пост ясно показва, че хал хабер си нямаш от електроника.
Тази характеристика показва друго, не това което си мислиш ти.
--- Край на цитат ---
То си пише съвсем ясно какво показва, ама явно е на неразбираем за теб език... :)
П.С. С'я чакам да ме обвиниш, че осирам темата ...
П.С.С. За вас не знам, аз лично като изобщо не разбиращ от силвоа електроника по краката на МОСФЕТ-а с тази дебелина няма да си оставя бойлера 2 киловата да бачка цяла нощ:
VITAN:
--- Цитат на: juliang в Ноември 06, 2023, 03:14:40 pm ---То си пише съвсем ясно какво показва, ама явно е на неразбираем за теб език... :)
П.С. С'я чакам да ме обвиниш, че осирам темата ...
--- Край на цитат ---
Жужи.и..и, Жужи.
Изпървом се научи да разчиташ графики. После скачай. Аве казаха ти го.
Не си навирай гагата постоянно в неща, които не разбираш.
Елементарно е.
Ако сам не го схванеш - и да ти се обясни - все тая...
--- Цитат на: juliang в Ноември 06, 2023, 03:14:40 pm ---П.С.С. За вас не знам, аз лично като изобщо не разбиращ от силвоа електроника по краката на МОСФЕТ-а с тази дебелина няма да си оставя бойлера 2 киловата да бачка цяла нощ
--- Край на цитат ---
Така е. Затова има и MOSFET-и в друг корпус.
А 2 kW за цяла нощ, ти какво, взвод войници ли ще къпеш?
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия