Автор Тема: мини ПАВЕЦ  (Прочетена 8634 пъти)

Неактивен plamstav

 • Неактивен
 • Публикации: 8
 • Скайп: plamstav
мини ПАВЕЦ
« -: Май 03, 2023, 01:51:52 pm »
Здравейте. Не съм инженер и съм на 64 години така че Ви моля да ми се смеете по-малко. Идеята ми е за мини ПАВЕЦ. В България по селата и в малките градчета има много кладенци и сондажи. Да предположим че дълбочината им е средно 20 м. Помпите им са около 5 кубика на час даже и по-малко. Мощността им е около 1 киловат. КПД-то на ПАВЕЦ го пишат дори до 95% но да го приемем за 80%. По бабешки сметки ако на нощна тарифа за 8 часа вдигна 40 кубика вода после като я пусна обратно ще получа 6,4 киловата дневна. Разликата в цената на нощна и дневна без допълнителните преноси е няколко пъти. Така че до тука сме на далавера. Всеки който има кладенец си има и двор. Така че 100 кубика резервоар има къде да се направи. Идеята ми е комбинация от соларни панели през деня да пълнят резервоар и когато има нужда да се връща вода в кладенеца през турбина за ток. Фактически да се използва ПАВЕЦ-а за батерия. Ако се намери производител на цялостната система според мен ще избие рибата.

Неактивен dmitarp

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 294
 • Пол: Мъж
Re: мини ПАВЕЦ
« Отговор #1 -: Май 03, 2023, 03:00:51 pm »
Може и да можеш да набуташ 40 кубика вода в кладенеца, но после тази вода в повечето случаи няма да можеш да я изпомпиш, защото ще се е просмукала и отишла на някъде, дебита на повечето кладенци е доста по-малък. Освен това за малки мощности забрави за такава ефективност, ако постигнеш дори 40% ще е успех, а и 40 кубика вода на 20 метра са само 2.2 киловат часа. Ако имаш наклонен терен с денивелация от 20 метра, слагаш 40 тона камъни на релси, денем дърпаш нощем спускаш, ще е доста по сигурна работата, и тук за малки мощности ще може да се доближиш до 80% ефективност.

Неактивен plamstav

 • Неактивен
 • Публикации: 8
 • Скайп: plamstav
Re: мини ПАВЕЦ
« Отговор #2 -: Май 04, 2023, 08:42:29 am »
Аз говоря за действаш кладенец. Кладенеца има ниво което нито можеш да да го повишиш като го допълваш нито можеш да го пресушиш като го изчерпваш. Говоря за нормални стойности на помпата каквито са обикновено. За другите сметки не знам как ги смятате и ще Ви бъда благодарен ако ми посочите формулата по която изчислихте 2,2 киловат часа.

Неактивен krasias

 • Специалист
 • Много Напреднал
 • ***
 • Публикации: 1 238
Re: мини ПАВЕЦ
« Отговор #3 -: Май 04, 2023, 12:13:02 pm »
Аз говоря за действаш кладенец. Кладенеца има ниво което нито можеш да да го повишиш като го допълваш нито можеш да го пресушиш като го изчерпваш. Говоря за нормални стойности на помпата каквито са обикновено.
Такъв кладенец трудно можеш да намериш, защото за да се изпълнят тези условия отдолу трябва да имаш подземно езеро или подземна река. Повечето кладенци колкото и да са действащи като дръпнеш 3-4 кубика вода и после трябва да чакаш часове да се възстанови водата. Не ми се смята но за да добиеш някаква представа трябва да знаеш че на всеки 10м денивелация при водата имаш 1атм налягане. Значи при 20м денивелация имаш 2атм, което си е малко и за да получиш някаква смислена мощност ти трябва по голям дебит. Колегата ти е изчислил примерно че за да получиш 2,2kW ти трябват 11л/с, а със помпа 2,2kW можеш да качваш на 20м височина максимално около 4,5л/с.

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 949
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Re: мини ПАВЕЦ
« Отговор #4 -: Май 04, 2023, 01:07:04 pm »
По бабешки сметки ако на нощна тарифа за 8 часа вдигна 40 кубика вода после като я пусна обратно ще получа 6,4 киловата дневна.
Като не сте инжинер това не казва че трябва да не сте запознат с изчисленията, особенно когато мислите да че сте измислили "цялостната система според мен ще избие рибата" :)

Интересно как сте получили тези 6.4KW, предполагам че имате в предвид 6.4KWh, като в противен случай това което пишете няма никаква определеност за каквато и да е дискусия. Приемайки 6.4KWh, при стандартни изчисления това са 23.04MJ и за да преобразуате тази енергия от 40m3 (при ефективност 80%) ви трябва 75m деневилация! (при100м3 резервоар ще ви трябва отново не малка 30м деневилация). Не мислите ли, освени всички други проблеми при такава установка, че това е доста непостижимо за средностатиситчекия човек живеещ на село. Освен това, тези 6.4KWh са абсолютно смешни като спестяване на база на всичките разходи (не само за направа но и амортизационни) по установката. Никой, който може да направи основни изчисления, няма да си прави труда да се занимава с такова нещо. Това е сигурен начин някой да си загуби времето и средствата за такава система.

Всъщност първо и най-важното е за какво ви трябва тази енергия, в смисъл в каква форма ще я ползвате, и след това да прецените дали ще ви трябва да я пеобразувате безмислено(в електрическа) или може да я използвате в първичната и форма, като това е винаги най-оптималния вариант.

При положение че искате да складирате механична енергия която можете да ползвате през деня, когато явно селското стопанство работи, мислете за нещо без електричество, Хората са живели хиляди години без електричество и са имали механични системи за акумулиране и трансфериране на енергия без каквито и да са били електрически компоненти:
https://www.lowtechmagazine.com/2016/03/hydraulic-accumulator-power-water-networks.html
https://www.lowtechmagazine.com/2013/01/mechanical-transmission-of-power-stangenkunst.html
https://www.lowtechmagazine.com/2013/02/the-mechanical-transmission-of-power-jerker-line-systems.html
https://www.lowtechmagazine.com/2013/03/the-mechanical-transmission-of-power-3-wire-ropes.html

Относно сметките за електричеството, явно проблемни за група от хора, моя съвет е да си погледнат сметките! Нощната тарива за 1KWh е 0.026 ст. а дневната 0.11 ст (за домакинствата). Това е смешно на фона на енергията  (3.6MJ) която се предоставя от енерго-производителните (по скоро трансформиращи) дружества на тези цени. Сега въпроса е съвсем друг как тези цифри набъбват допълнително с 250%, до стойностите който се плащат от крайния потребител. Проблема не е в цената на 1KWh, а в такси за данъци и разпределение които се трупат върху тях и това е което хората трябва да разберат (като си четат сметките) а не само да се оплакват че сметките им били високи на държавата която вдига сметките !. Това е все едно да се оплакват на крадеца че им липсва покъщина  ;D Намаляване на данъците и таксите на половина намалява цената на потребителската електоенергия почти 35%. Да но тогава от къде държавната администра/бюрокра-ция ще смуче пари. (Съжелявам за отклонението от темата но е смешно хората да неразбират от къде идват високите им сметки за ток).