Автор Тема: Ускорение на маховик /диск или ексцентрик/ и консумирана енергия  (Прочетена 4671 пъти)

Активен miromad

 • Експериментатор
 • Сериозно Активен
 • ***
 • Публикации: 389
Зададох няколко въпроса на ChatGPT по моята теза и ето какво ми отговори:
Цитат
Миро:
Каква ще е вложената енергия за въртене, центробежната и центростремителната сила на диск с маса 2 кг, който се върти със скорост от 2 метра в секунда, на разстояние 1 метър от центъра на въртене?
ChatGPT:
За да изчислим вложената енергия за въртене на диска, можем да използваме следната формула:

E = (1/2) * I * w^2

където:

I е моментът на инерция на диска;
w е ъгловата скорост на диска.
Моментът на инерция на диска може да се изчисли с формулата:

I = (1/2) * m * r^2

където:

m е масата на диска;
r е разстоянието от центъра на въртене до края на диска.
В нашия случай, масата на диска е 2 кг, а разстоянието от центъра на въртене до края на диска е 1 метър. Следователно:

I = (1/2) * 2 кг * (1 м)^2 = 1 кг*м^2

Сега можем да изчислим вложената енергия за въртене на диска, като заместим I и w в горната формула:

E = (1/2) * I * w^2 = (1/2) * 1 кг*м^2 * (2 м/сек)^2 = 2 Дж

Центробежната сила (F<sub>c</sub>) на диска може да се изчисли с формулата:

F<sub>c</sub> = m * v^2 / r

След заместване на стойностите, получаваме:

F<sub>c</sub> = 2 кг * (2 м/сек)^2 / 1 м = 8 Н

Центростремителната сила (F<sub>s</sub>) на диска може да се изчисли като умножим масата на диска по центростремителното ускорение (a<sub>c</sub>) на диска:

F<sub>s</sub> = m * a<sub>c</sub> = m * v^2 / r

След заместване на стойностите, получаваме:

F<sub>s</sub> = 2 кг * (2 м/сек)^2 / 1 м = 8 Н

Така че центробежната сила и центростремителната сила на диска са равни на 8 Н, а вложената енергия за въртене е 2 Дж.

Миро:
Каква е кинетичната енергия на диска?
ChatGPT:
Кинетичната енергия (K) на диска може да се изчисли с помощта на следната формула:

K = (1/2) * m * v^2

където:

m е масата на диска;
v е скоростта на диска.
В нашия случай, масата на диска е 2 кг, а скоростта на диска е 2 м/сек. Следователно:

K = (1/2) * 2 кг * (2 м/сек)^2 = 4 Дж

Отговорът е, че кинетичната енергия на диска е 4 Дж.
Въпросът ми е дали отговорите са правилни или грешни?

Неактивен alvion

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 524
 • Пол: Мъж
 • Dum spiros ,spero
dir.bg 5 пъти, в които изкуственият интелект се оказва "армия от скрити хора"
ВисокоТехнологичните компании разчитат на армии от нископлатени работници хора работещи за 2 долара, като представят работата им пред интернет обществото за изкуствен "изкуствен интелект"
« Последна редакция: Февруари 27, 2023, 09:14:28 am от alvion »

Неактивен juliang

 • Заинтригуван
 • Много Напреднал
 • *
 • Публикации: 5 252
Пробвай да решиш тая задачка за 10 секунди... еле па намери некой кениец да го направи :)
Иначе отчасти си прав - някой трябва да "учи" AI-то, захранвайки го със знания, точно както всеки човек се учи в първите години от живота си на практика на всичко.

Неактивен juliang

 • Заинтригуван
 • Много Напреднал
 • *
 • Публикации: 5 252
Точно това правиш - детето се учи и от теб, и от учителите, и от хората с които говори на улицата, и от съучениците и приятелчетата с които си играе в пясъчника. Също така се учи и от паданията докато тича, от допира с горещ котлон, от порязването на остър предмет...
Колкото и да си майстор в правенето на деца, детето ти няма да се роди с диплом за висше от утробата на майката.

Неактивен dmitarp

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 1 283
 • Пол: Мъж
Зададох няколко въпроса на ChatGPT по моята теза и ето какво ми отговори:Въпросът ми е дали отговорите са правилни или грешни?

Изкуственият интелект не е никакъв интелект, машината не разбира значението на думите, камо ли значението на фрази и изрази, и колкото и да се учи няма пак да разбира значението на думите, затова не е и интелект.

В отговорите на машината има вярно, но всичко е една мешавица, от ъглова скорост изведнъж преминава към тангенциална, и затова не се доверявай на отговри от ботове, било то и дамгосвани като ИИ, макар по същество отговорът да е верен, то е много объркан. Ако в отговора използваш само ъглова скорост (радиани за секунда) и смяташ по първата формула, без да преминаваш към тангенциална всичко ще изглежда по-гладко.

Грубо казано, работата на бота е да подрежда думите по-най вероятният начин, без да разбира по същество какво пише, понякога може да е объркано както в случая, друг път може да е тотално грешно, или грешно при опредлени предположения. Всички тези не способности на ИИ ще доведат и до неговата смърт. Първо в интернет масово започва да се затрупва с текстове генерирани от ИИ, със съмнително качество без никаква радакция както в случая. Второ, когато ИИ започне да чете и интернет, ще чете в по-гляма вероятност собствените си глупости и така ще ги мултиплицира и изкривява с още по-голяма вероятност, и след някоя и друга година никой няма да има доверие.


Неактивен EDM electronics

 • Global Moderator
 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 3 941
Питам го тоя ИИ да ми пише елементарен код за банални неща и той греши. Почвам да му задавам допълнителни въпроси сам да стигне до извода, понякога се осъзнава, но понякога не. Казвам му къде греши и чак тогава дава верен отговор. Общо взето помага за банални неща. Дума да не става, да ти напише нещо по-сериозно - поне тази фри версия. Поне при мен в 70% греши. Помага примерно за да намериш нещо бързо, вместо сам да се ровиш из нета.

Но има данни, да мисли. Води диалог добре. При кратки въпроси улавя контекста и въпреки неопределеността, на база контекста от предните коментари, отговаря добре.

Пише кадърно на български език с пунктуация, това Гугал-преводача не го може. Прави идеални преводи, каквито Гугал-преводача не може.

Неактивен juliang

 • Заинтригуван
 • Много Напреднал
 • *
 • Публикации: 5 252
С'я... аз долавям едно нерабиране що е то "изкуствен интелект" и какво да очакваме от него.
Това към което се стремят създателите на ИИ В МОМЕНТА е този софтуер първо да може да комуникира на човешки език, за да не се налага програмисти да задават задачата. Ще се съгласите че когато зададете въпрос в Гугъл, то той връща само връзки към сайтове, а не нещо което той самия е "навързал" като донякъде смислен текст.
Второто е че той няма задача и все още няма мощност да е творец. Той е инструмент. А когато ползвате неправилен инструмент, то и резултата не е такъв какъвто сте се надявали да получите. Все едно сега да спорим процесор Интел или АМД имат по-хубави пинове, с които да рендосваме дъски... Процесорите са много добри в полето на дейност за което са произведени, но не са правени да дялкат талпи. Да, ще има някаквъ резултат, но...
Представете си че този ИИ има достъп до всички съдебни решения в в дадена държава. Той за секунди може да "напише" някаква обвинителна или защитна реч въз основа на вече въведените милиони такива. Или да има достъп до всички симптоми на всички болести и до показанията и противпопоказанията на всички лекарствени средства които се произвеждат.  Колкото и добър адвокат или лекар да си, просто всичката тая информация не може да влеезе в главата ти. А в този случаи ИИ може да поднесе информацията в достатъчно "смилаем" формат, разбираем на лекаря, адвоката или дори обвиняемния или пациента.

П.С. ЕДМ-е... ако искаш отдели тия постове в отделна тема, че тук са съвсем не на място.