Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства

Ускорение на маховик /диск или ексцентрик/ и консумирана енергия

(1/8) > >>

miromad:
Здравейте колеги,

задачата е следната: имаме диск с определена маса /примерно 500 гр./, който се върти от постояннотоков електромотор /примерно 12 В, 5 А, 500 оборота в минута/ и ускоряваме диска до 500 оборота. След като достигнем тези обороти, с помощта на мултипликатор /от зъбни предавки/ превключваме към по-висока предавка и така увеличаваме оборотите от 500 до 5000 примерно.
Въпросът ми е дали и как ще се промени енергията, консумирана от електромотора? Какви са зависимостите между оборотите и консумацията?
Дали може да се ускори диска до 5000 оборота при една и съща консумация на електромотора?

juliang:
Диска няма много общо. В реални условия ел. мотора ще покрива загубите от триене в зъбните предаваки и във въздуха.  И поради това консумацията ще се увеличи - поради повишените загуби. Самия маховик един път завъртиш ли го повече енергия няма да иска.
В конкретния пример с 600 вата мотора и 500 грама маховик мисля че можеш да го развъртиш докат не го разпаднеш, преди да претовариш мотора. Освен ако не искаш да го ускориш за 0.1 секунда, де...

miromad:
Идеално! Точно такъв отговор очаквах!
Тогава преминавам към следващия етап - представяне на моята идея.

Имаме тяло /основа/, на която са монтирани симетрично от двете страни два ексцентрични маховика, задвижвани от два постояннотокови електромотора. Маховиците се движат синхронизирано по посока на часовниковата стрелка и положението им е винаги успоредно един спрямо друг, но с противоположна посока.

Тялото /основата/, на което са закрепени маховиците и електромоторите, се движи само по посока на часовниковата стрелка, благодарение на тресчотката /ратчета/, на която е прикрепено. От своя страна тресчотката е прикрепена към опората.

Към горната страна на тялото /опората/ е прикрепено зъбно колело, чрез което движението на тялото се предава към електромотор /който служи и като генератор/.

Та въпросът ми е възможно ли е да се снеме повече енергия, отколкото влагаме за въртенето на ексцентричните маховици?

juliang:
Не. Тресчотката води до промяна на цялата кинематика. Мотора ще се товари при всяко ускоряване на ексцентрика.

GMG:
  miromad-е, защо са ти два ексцентрични маховици в противоположна посока като може да се заместят с един?  ???

Така усложняваш идеята на ротовертера губейки голяма част от КПД-то със зъбни колела и прочее..

Пробвай с високооборотен маломощен мотор /може и бединка/ и виж има няколко теми по въпроса.  ;)

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия