Автор Тема: TPU MEG на Гундерсон - репликация на Страшимир  (Прочетена 19799 пъти)

Strashimir

 • Гост
Време е да започна и аз да докладвам :-)

Започнал съм да правя репиклация на торидален МЕГ на Гундерсон. Идeята съм я взел от PJКbook.pdf, стр. 98.


Кратко описание на постановката:

Имаме тороид (или друга затворена фигура - квадрат, правоъгълник, триъгълник) от феритен материал. На равни разстояни по плоскостта на екватора на фигурата се пробиват четен брой отвори, пенпердикулярно на стената на фигурата, т.е. насочени към геометричния център, ако е кръг. През отворите по екватора се намотава жица зигзагообразно, като целта е през отворите да минава жица която на четните отвори е в една посока, на нечетните в обратната посока (на 180 градуса). След свършването на жицата (когато се изпълнят отворите и повече не може да се прекарва през тях) двата края който остават се усукват. Това което е навито е смъкващата намотка в която трябва да се индуцира тока.

Навиват се минимум една управляваща (а може и повече) намотка като за нормален тороидален трансформатор - през стената на тороида (затворената фигура). Намотката е ПЕРПЕНДИКУЛЯРНА на смъкващата, която е навита по екватора, но е УСПОРЕДНА на каналните отсеци от смъкващата намотка. Над всека четен канал се поставя магнит (залепен) за тороида, примерно със северния полюс към ферита, а под всеки нечетен канал се поставя магнит (залепен) с южния полюс към ферита. В резултат се образуват постоянни магнитни потоци в самия ферит от северните към южните полюси на магнитите (които са шахматно-диагонално разположени). Тези потоци пресичат перпендикулярно жиците минаващи през отворите.

През управлящата намотка (намотки) се пускат правоъгълни импулси, който генерират магнитно поле в тороида. Тъй като тороида е затворена фигура, магнитните линии от управляващата намотка се "изстрелват" от "северния" полюс на управляващата намотка, минават през целия периметър и влизат през "южния" полюс. Това същото се повтаря и в обратна посока. Движещото се магнитно поле от управляващата намотка е перпендикулярно на магнитите полета от постоянните магнити. По този начин полето на постоянните магнити се "клати" от магнитното поле на управляващата намотка. От своя страна осцилирането на полето на постоянните магнити предизвиква генерация на ток в жиците разположение в каналите, тъй като това поле ги пресича пенпердикулярно.

Подробно описание има в патента, публикуван в PJKbook.pdf...

За управлението на този МЕГ е необходим генератор на правоъгълни импулси с двупериодни пулсации, т.е. трябва да се сменя посоката на магните полета вътре в тороида.

С помощта на Гецата и Алтиум съм направил съответните захранвания и генератори с които ще експериментирам.

Изработени са два тороида - единия от обикновенно меко желязо и един от руски тороидален трансформатор с навита на спирала тънка ламарина (около 0.2 мм). Разпробити са по 8 радиални отвора.

Големия проблем с който се сблъсквам е чисто механичен - как да навия екваториалната смъкваща намотка! Проблема идва от там, че се борави с дълго парче кабел - около 10-15 метра и всичкия кабел трябва малко по-малко да се прекарва през отворите за да се получи желаното навиване.

На фигурата съм показал една идея която ми хрумна за "плетене". 10 макари на показаните позиции осигуряват движението на жицата. Жицата се изтегля докато се "затегне" поредната витка около екватора. И това се повтаря постоянно, като началото се прокарва през първия отвор, минава зигзагообразно през макарите и отворите и излиза през последния отвор.

Лошото е в частта "В" - ако е нахвърляна на пода постоянно се оплита и не може да се изтегля равномерно (или изобщо не може, ако се завърже на възел). Разбира се купчкинката от "В" се прехвърля в "А" след изтеглянето, където има огромното желание отново да се заплете...

Приемам всякакви идеи КАК да се изтегля/съхранява/навива жицата така, че да не се оплита и да може отново и отново да я "плета" през макарите, оборот след оборот!!!
« Последна редакция: Април 06, 2009, 09:40:28 pm от Strashimir »

varvarin

 • Гост
Re: TPU MEG на Гундерсон - репликация на Страшимир
« Отговор #1 -: Април 06, 2009, 10:00:42 pm »
Здравей Strashimir,

Направи мотовилка от по дебела медна тел около 1мм. Прецени долу горе колко жица е нужна за намотката и я намотай на мотовилката (виж снимката). После остава да имаш търпение да мотаеш. По скоро е като шиене на гоблен :)

Strashimir

 • Гост
Re: TPU MEG на Гундерсон - репликация на Страшимир
« Отговор #2 -: Април 06, 2009, 10:42:31 pm »
Това не ми решава проблема (или аз не мога да разбера какво искап да кажеш, Варварин. Да навивам жицата при изтеглянето в точка "А" ли? Но така края на жицата ще остане ПОД навитата отгоре жица и няма да мога да започна поредното навиване (плетене)!

Ако пък имаш предвид самата мотовилка да я прокарвам през отворите за да "плета" пак не става, защото отоворите са малки (Фи 7 мм), и освен това като започне да се понапълват с вече изплетена жица няма да мога изобщо да прокарвам мотовилката!

Трябва ми само да прокарвам края на проводника - друго няма да мога да прокарам!

По скоро трябва да се мисли как да се събира изтеглената през точка "А" жица, така че ХЕМ да не е оплетена после, ХЕМ да мога от края й да започна новото плетене. Това което ми хрумва е подреждане като спасителните въжета по плажовете - успоредни линии, като един голям зиг-заг. Така като се дърпа единия край на въжето и няма съпротивление, нито оплитане. Но телта не е въже (не е нито гъвкава, нито тежка за да си седи на мястото) - постоянно иска да се усуче и да се "надигне". Затова ми трябва метод (механизъм) който да може да събира/навива телта И ПОСЛЕ да я "подава" за новия цикъл.

Nicolov

 • Гост
Re: TPU MEG на Гундерсон - репликация на Страшимир
« Отговор #3 -: Април 06, 2009, 11:31:33 pm »
А защо не разделиш тороида на две или повече части, за да направиш намотките и след това да го сглобиш отново?

varvarin

 • Гост
Re: TPU MEG на Гундерсон - репликация на Страшимир
« Отговор #4 -: Април 07, 2009, 12:54:16 am »
Strashimir,

Проводника се навива на мотовилката и прекарваш нея през отворите. Мотовилката се прави така че да минава през отворите - 7мм не е толкова малко. Хубавото е че колкото повече навиваш толкова мотовилката отънява. Естественно няма да може да напълниш плътно с мотовилката но като остане малко накрая може да продължиш на ръка без мотовилка. Ако и така не те устройва май ще трябва да приемеш идеята на колегата Николов и да разрежеш тороида през отворите по екватора, после да си наковеш гвоздеи на една дъска така че да направят формата на намотката, навиваш я поставяш я на едната половина и затваряш с другата. Лично на мене втория вариант ми се вижда по труден, защото нямам подходящи металорежещи машини под ръка...

Успех

Nicolov

 • Гост
Re: TPU MEG на Гундерсон - репликация на Страшимир
« Отговор #5 -: Април 07, 2009, 10:08:23 pm »
Strashimir до къде стигна, че ми стана интересно с проблема ти и въобще намери ли решение?

Strashimir

 • Гост
Re: TPU MEG на Гундерсон - репликация на Страшимир
« Отговор #6 -: Април 07, 2009, 10:26:23 pm »
За съжаление, метода с рязането е неприложим. Диаметъра е 12 см., а дебелината на стената е 1 см. Не виждам уред с който може да се разреже "поничакта" по екватора достатъчно симетрично, че после да се сглоби отново. А и се притеснявам, че след срязването, после, при долепването на двете части ще се гъби от магнитната проводимост. Един вид ще се получи въздужна междина...

Метода с мотовилката също е неприложим (макар и интересен), защото всичкия навит проводник на мотовилката ще е по дебел от колкото диаметъра на отворите през които трябва да мине. А и както казах, свободното пространство в тези отвори постоянно ще намалява с всяка витка, така, че не става и с мотовилката....

Това което ми хрумва е втори човек оператор. Докато аз изтеглям през макарите проводника, то втория чоек го събира така, че да не с оплита. Кто свърша с тегленето ми подава края и аз го нареждам пак през макарите, като втория човек пък запова да ми "подава" проводника катопак внимава за усуквания и заплитания.... Лошото на този метод е досадността за втория човек, както и тоталната липса на такъв :-)


varvarin

 • Гост
Re: TPU MEG на Гундерсон - репликация на Страшимир
« Отговор #7 -: Април 07, 2009, 11:31:16 pm »
Strashimir,
Щом нямаш металорежещи машини единствения шанс е с мотовилката. Ако използваш макари като изтеглиш всичкия проводник как ще убереш аванса за да легне плътно по магнитопровода? Или на всяка витка ще откачаш от макарите? Направи по дълга мотовилка така тя ще стане по тънка. Медната тел е мека огъва се лесно и така ще минава през отворите независимо от това че е дълга. Освен това може да махнеш проводника от мотовилката като останат по малко навивки и да го прекарваш както е намотан по няма да се оплита.

Поздрави!

Неактивен jantar

 • Подготвен
 • **
 • Публикации: 166
Re: TPU MEG на Гундерсон - репликация на Страшимир
« Отговор #8 -: Април 08, 2009, 09:03:12 am »
Използвай дебел проводник и вместо по 20 намотки (примерно) направи по 2 :)

Strashimir

 • Гост
Re: TPU MEG на Гундерсон - репликация на Страшимир
« Отговор #9 -: Април 08, 2009, 09:36:19 am »
Използвай дебел проводник и вместо по 20 намотки (примерно) направи по 2 :)

И нищо няма да смъкна като индукция. С 12 пробвах и едвааааам усеща нещо :-) Трябват поне 40-50! Ако не и повече....