Справочници, схемотехника, теория > Обща схемотехника

Соларно УКВ радио :)

(1/1)

alvion:

--- Цитат на: kolev ---Здравейте, имам едно слънчево панелче 115х90, не съм го мерил, но го дават 12 волта, 125 милиампера, 1,5 вата. Ще ми се да мога да го ползвам за нещо и ми се въртят разни идеи в главата.

При огряване с нормална слънчева светлина, радиото ми с TDA 7000 си свири нормално: УКВ Радиоприемник /88-108 MHz/ ЦЕНА 21,00 лв. Радиото при нормално усилен звук гълта около 50 - 70 милиампера от 9 волтов адаптер. При усилване докрай консумацията отива над 120 ма.

Ако се скрие слънцето обаче не му стига енергията.

Върти ми се в главата да направя в кутия от тонмайстор радио с двойно захранване с въпросното китче.

Или другото което е да сложа панелчето в някаква кутия и да го монтирам на осветено място и пак да използвам тока за някое радио да свири.

Има места вкъщи, които лятото грее около 5 часа слънце, което значи 5 часа да свири радиото.

Мисля си дали ще има ефект ако свържа паралелно двайсетина електролитни кондензатора към панела.

За зареждане на акумулаторна батерия също си мислих, но се опасявам че няма да може да се зарежда напълно въпросната и ще има периоди в които ще се изисква дозареждане, без да се консумира от нея.

Мисля си да оставя варианта да може.да се захранва от адаптора 9V, точно когато няма слънце, точно защото не съм сигурен дали ще успява да зареди батерия ако сложа например. Търкаля ми се една външна батерийка за телефон на която дават входно напрежение 5 волта, 1 ампер.

Така излиза, че ако сложа нея и ако слънчевата батерия дава средно по 100 ма ще трябва да я зареждам 10 - 12 часа, което е много.

Мен по скоро ми се ще да оползотворя наличната слънчева енергия за времето когато грее слънце - да си посвири на аванта 3 - 4  часа радиото пък после ако ми се слуша още да мога да си включа адаптора.

Тук ми изниква въпроса как да направя така че адаптора да не подава напрежение към панела, а само към радиото. С диоди дали ще стане?

Другият ми въпрос все още е дали ще има смисъл от свързани паралелно големи електролити за да обират пикови консумации?

Точно както си го мислех. Ще го направя така, без батерии.

А радиото си свири с 5 волтовата батерия. На TDA 7000 и трябват 5 волта. На платката си има 7805.

Захранването за усилвателя идва малко, но явно не му е проблем на LM386.

Няма да го ползвам едновременно и на адаптор и на слънчева батерия. Само като е на слънце тогава ще свири от слънцето.

Това радио по принцип си го ползвам в кухнята. Сложил съм го в една малка кутийка и е много компактно и удобно.и понеже лятото го пече слънцето ще може да си посвирва така да го кажа без да го включвам в тока.

Освен това мога и да го взема на плажа да речем, където пак ще  работи от слънцето.

В същото време пак си остава радио за кухнята и мога да си го включа в тока и да си слушам.

Абе... ще ви покажа снимки като го направя. :D

Аз пак да питам за кондензаторите има ли смисъл да вържа 4 -5 електролита от по 2000 микрофарада да речем. Нещо като ако някой мине пред радиото за секунда да кажем и го засенчи да не спира, или ако е повече усилено да няма голям пад на напрежението.

Значи смятайте 0.6В върху диода. При 120мА това са 72 миливата загуби връз диода. Харно.  :drinks:

Аз пък ще предложа SF.R 135, при този ток, който се коментира, пада ще е под 0.1 V

благодаря ви за ценните съвети.

Днес купих 1N5819. Само такива имаха. Имаха и 5822 но ми се сториха ненужно мощни. Утре ако имам време ще се позанимавам. То повечето е механична работа.

Да, добре е станало, и не казвам сега да сменяш диода но трябваше да купиш по-мощния. Да, не ти го препоръчах защото е 3 ампера - естествено в случая и 1n4148 ще издържи по ток, а именно ти го препоръчах защото при ТВОЯТ ток ще има по-малък пад на напрежение от 1 амперовия вариант. Така или иначе е важното да стане конструкцията и да си доволен.

Ами реших така защото не са такива каквито ме посъветвахте да взема.

Даже почнах да си мисля да им правя байпас и да са един вид като защита, а самия източник - соларно или адаптор да се избира с ключе. :D

До магазина няма да ходя скоро пак и то специално за два диода. Едно отиване и връщане е по скъпо от диодите - тези са по 10 ст.

Ето и малко снимки на радиото и панела.

Хубавото, че панела е толкова широк и дълъг колкото е кутийката.

Мисля панела да е там където е говорителчето, а самото говорителче да преместя вътре в кутията.

Говорителчето е от монитор и е доста мъничко, но свири прекрасно.

Позанимавах се малко тази сутрин.

Уцелих и слънчево време.

Радвам се като малко дете.

Много е готино как си свири от слънцето.

Преместих говорителят отзаде и отвътре в кутията.

Залепих панела отгоре със силикон. Бял имах, но не е чак такъв проблем. На снимките не е добре изсъхнал и за това е омазан. Като изсъхне хубаво ще почистя излишния.

Сложих и един жак към който ще се включва адаптора. Даже си мисля че в мазето някъде имах женски жак със прекъсвач. Така ще реша проблема и с диодите, които ще отпаднат в случая.

Какви наблюдения успях да направя върху работата на радиото със слънчевия панел.

Първо, че при недостатъчно огряване и леко усилен звук, радиото не може да запали като хората. Пиковата консумация превишава тази която осигурява панела, захранването кляка, радиото угасва, в следващия момент отново се включва, отново кляка захранването...... И от цялата тази работа се появяват едни осцилации и радиото започва да вие като линейка. :D Ако в този случай намаля звука, радиото започва да работи нормално.

Второто което забелязах е точно по моя въпрос с кондензаторите. Ако премина пред радиото и го засенча то угасва за една десета секунда да речем (не съм засичал времето, много кратко угасва) и пак се включва. С вързан електролит 2200 микрофарада, това изгасване се свежда само до припукване. Мисля че няколко електролита няма да са излишни.

Трето е нагряването на панела. Черен е и поглъща добре слънцето. Сигурно се нагря до педесетина градуса. Лятото може и яйце да пържиш на него. :rofl:

Какво ми остава да направя. Значи трябва да завърша всички електрически връзки. Следобяд ако имам време ще слезна в мазето да потърся жака с изключвател. Че има един плъх там дано да не ми е нагризал нещо. :o Ако не намеря жака се връщам на диодите.

Трябва да намеря и един два електролита с по голям капацитет, но и с малки размери, защото след преместването на говорителят вътре не остана много място.

Другото което мисля да направя е някаква планка за потенциометрите защото сега само са прекарани през дупките и се държат единствено на платката, което не е добре.

Ами това е за сега. Ето и две три снимки. :)

Радиото е готово, сложих метална планка да държи потенциометрите, сложих жак със изключвател с който когато е пъхната буксата на адаптора се изключва слънчевия панел.

Наредих и 4 кондензатора, които вършат много добра работа според мен.

Ако пекне слънце ще видим как ще е. Дано да успяват да се заредят и радиото да тръгне.

Чудих се как да затворя кутията, но накрая и налепах ръбовете с топъл силикон и я притиснах.

Днес пекна малко слънце и го пробвах.

По трудно успява да запали радиото, но тръгне ли работи много стабилно.

Явно кондензаторите ,,изяждат” част от тока на панела. При директно огряване си работи стабилно. Лятото на открито и на директно слънце мисля, че няма да има проблеми. Както се казва пълно щастие няма. Освен това кратковременно засенчване не изгася радиото. Кондензаторите осигуряват някакъв буфер.

Ако го слушам с адаптора и ако изключа адаптора от контакта радиото свири още 5 секунди след това.  :)


--- Край на цитат ---
Източник : https://www.sandacite.com/forum/index.php?topic=8739.0
Автор Тема: Съвет за слънчево панелче  (Прочетена 6227 пъти)

EDM electronics:
Ами пробвай и да му добавиш геотермално захранване и ще стане комбинирано.  :D
Като угасне слънцето превключваш на земно и така ще е вечно.
Ако го туриш и в една Жигула, ще заспи.  :D
Тогава на Бате Джул БМВ-то ряпа ще яде.  ;D

juliang:
Вместо да се правиш на ехиден, обясни на Алвион че е безмислено да копипейства буквално други сайтове.

EDM electronics:
Колко да му обяснявам. Такъв си е човека. Не може да си намери смислена работа.

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия