Форум > Филми, видео лекции
Мистерията на Брауновия газ, създаден от българина Юл Браун - Филм на БТВ.
caduceus:
1. Не е теория. Прототипи и тестове за хиляди км. Прочетете бе хора, намерете патентите, вижте. Дрънкането е най-лесно нали.
2. НЯМА АЗОТНИ ОКИСИ!!!
Край, приключих. Дадох инфото, съвестта ми е чиста - оправяйте се.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: juliang в Май 23, 2022, 11:42:27 am ---Пикси, в твоите разсъждения не фигурира цената. Пределно ми е ясно че пропан-бутана има по-малка енергийна плътност на кубичен метър от бензина, и губя и обем и тегло когато слагам газова уредба на колата си, но това не значи че не ми е по-евтино на пропан-бутан.
--- Край на цитат ---
може би нещо не реазбирам коментара ви но как сравнявате кубичен метър пропан-бутан с литър бенизн. В газово състояние, разбира се но, така не мисля че е удачно да се прави сравнението. А когато се направи на литър ( вече втечнен ) то тогава мисля че ще се съгласите кое гориво има по-висока енергиина концентрация:
https://transportgeography.org/contents/chapter4/transportation-and-energy/combustibles-energy-content/
--- Цитат на: juliang в Май 23, 2022, 11:42:27 am ---Инфраструктурата е еднократно вложение което може да се избие с последващата й експлоатация.
--- Край на цитат ---
няма спор тук, но сравнението с пропан-бутана (срешу бензина) е неудачно, понеже и газта се извлича от определени високо концентирани находища, както и петрола, точно и затова икономически е изгодно да се използва (понеже има ниска себестойност на извличане) а самата му компресия е просто течна енергиина батериина система :) ( като например моята 60 литорва бутилка, която събира толкова енергия колкото 150 от Мъсковите "Power Walls") Мислите ли че някой щеше да се занимава с газ, за отопление и транспорт, при положение че не е концентрирана в находища а, трябваше да я извличаме разпръснато на големи площи, от разлагащата се биомаса която ни е на разположение ::)
Проблема е че хората идея си нямат от енергиина концентрация ( даже и вие сте един от не многото колеги във форума които си имат понятие от това ), и точно затова се правят крупни и скъпи грешки. Които, при положение че се изпълнят, за съжаление ще доведат до драстично поскъпване на ел. енергията и няма да решат никакъв проблем а ще го направят още по-голям.
Единствения зелен начин, който е икономически изгоден и едновременно може задържи цените на ел. енергията, та даже и да ги намали, са ядрените реактори (и най-вече новите типове малки такива и в частност LFTR) и/или геотермални, всичко друго като електросоларни панели и вятърни генератори, да осигурят нашите енергиини нужди, са както "поетично" може да се каже "pipe dreams". Добре че поне на ЕС бюрократчици пследно им дойде малко мозък в главите и обявиха Атомната енергия като зелена ::) Не че на атома му пука как ще класифицират енергията му но на много "зелени" щерифи живеят с тези класификации.
juliang:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Май 23, 2022, 06:36:26 pm ---може би нещо не реазбирам коментара ви но как сравнявате кубичен метър пропан-бутан с литър бенизн. В газово състояние, разбира се но, така не мисля че е удачно да се прави сравнението. А когато се направи на литър ( вече втечнен ) то тогава мисля че ще се съгласите кое гориво има по-висока енергиина концентрация:
https://transportgeography.org/contents/chapter4/transportation-and-energy/combustibles-energy-content/
--- Край на цитат ---
Моя грешка, сметката съм я правил в килограми...
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Май 23, 2022, 06:36:26 pm ---... но сравнението с пропан-бутана (срешу бензина) е неудачно, понеже и газта се извлича от определени високо концентирани находища, както и петрола, точно и затова икономически е изгодно да се използва (понеже има ниска себестойност на извличане) а самата му компресия е просто течна енергиина батериина система :)
--- Край на цитат ---
Специално пропан-бутана се извлича пак от същия нефт, и до преди 60-70 ходини просто се гореше на факел щот нямаше никакво търсене. Но в свъременните ралност се изцежда всяка капка енергия от нефта.
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Май 23, 2022, 06:36:26 pm ---Мислите ли че някой щеше да се занимава с газ, за отопление и транспорт, при положение че не е концентрирана в находища а, трябваше да я извличаме разпръснато на големи площи, от разлагащата се биомаса която ни е на разположение ::)
--- Край на цитат ---
Интересно, как се добива шистовия газ... а известно ли ти е че добива на нефт също не е "дай да пробием една дупка и той сам ще потече"? Вече дори мият нефтоносните пясъци със сапун (образно казано) за да изкарат още малко нефт от находището...
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Май 23, 2022, 06:36:26 pm ---Единствения зелен начин, който е икономически изгоден и едновременно може задържи цените на ел. енергията, та даже и да ги намали, са ядрените реактори (и най-вече новите типове малки такива и в частност LFTR) и/или геотермални, всичко друго като електросоларни панели и вятърни генератори, да осигурят нашите енергиини нужди, са както "поетично" може да се каже "pipe dreams". Добре че поне на ЕС бюрократчици пследно им дойде малко мозък в главите и обявиха Атомната енергия като зелена ::) Не че на атома му пука как ще класифицират енергията му но на много "зелени" щерифи живеят с тези класификации.
--- Край на цитат ---
Всичко зависи от текущите цени на отделните източници. Ако се направи някакъв пробив в батериите и стане възможно да се изграждат складове от батерии на цена от 500 долара за тон батерии (съвсем примерно) тогава никой няма да се занимава с фосилни горива за добив на електроенергия. Ще накачулят всичко с фотоволтаици и перки, ще напостроят още ядрени мощности и всичко ще е ОК.
Затова и казвам, че това което се случва в момента на енергийните пазари дава сериозен тласък на всякаквите възобновяеми източници.
А за разпръснатите по повърхността на големи площи източници на енергия от разлагаща се биомаса - сещам се за едно такова близо до Пловдив:
https://www.google.bg/maps/@42.3745403,24.7772628,389m/data=!3m1!1e3?hl=bg
Далеч от идеалното е, но явно е икономически изгодно щом съществува.
Радико:
Юлияне и аз знам едно такова място. Зверски изгодно е до колкото знам:
Küstenkraftwerk
https://maps.app.goo.gl/SbaHcwdMHMgx1pJ79
Нещо не се отваря обаче през браузъра не знам защо.
Михаил Кузмов:
https://www.banker.bg/upravlenie-i-biznes/read/instalaciia-na-braunov-gaz-e-djakpot-za-predpriemachite
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия