Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Соларни източници - фотоволтаици, нагревателни и др.

Соларен MPPT контролер с два транзистора.

(1/10) > >>

alvion:
Здравейте всички, въпреки, че отдавна отминаха времената когато, само с един-два до няколко транзистора схеми се правеха, чудеса в стремежа си радиолюбителите да икономисат някой друг скъп чарк. От две три години насам се завърнаха дефицит на чипове и високи цени и трудни доставки на радиочасти. Върна се старото време когато нямаше всякакви радио-части първо защото бяха дефицитни и второ доста скъпи от друга страна. До преди три години всеки можеше да вземе едно ARDUINO от онея с по-бързия ARM процесор и с готови или полуготови скечове да си го програмира с лаптопа - в резултат да се получи желания MPPT контролер в случая, при това с цветен тъч дисплей и Wi-Fi управление през интернет и настройки през мобилния умен телефон, ако пожелае.

Не че няма готови, обаче аз, като един чукча изобретател се питам как може да стане прост, но мощен MPPT контролер, само с два транзистора и няколко съпротивления, дет се вика схема с 5 чарка на кръст, без чипове.

Няколко думи за принципа на действие. MPPT контролерите с китайски произход съм забелязал, че ползват PWM управление, като вход следят напрежението на соларните панели и регулират тока през товара с ШИМ-модулация.

krasias:
Христо я първо обясни какво е това МРРТ контрол и като разбереш какво е ще ти стане ясно дали става с два транзистора.

dmitarp:
Ако имаш подходящ товар може и без MPPT.

juliang:
MRRT и PWM са два съвсем различни класа контролери.

Радико:

--- Цитат на: juliang в Април 24, 2022, 10:14:59 pm ---MRRT и PWM са два съвсем различни класа контролери.

--- Край на цитат ---
Ами не са. На практика към днешна дата всички контролери или други по име устройства за регулиране на постоянно напрежение "на входа"  на изхода може да е ксквото се сетиш. Та всички такива устройства имат в себе си "PWM" модул.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия