Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Алтернативни горива
Това е вече много сериозна заявка.
Радико:
--- Цитат на: ppipilica в Април 19, 2022, 01:22:25 am ---Бе прав си донякъде ама на ТЕЦ-а в града ли му е мястото.
--- Край на цитат ---
Ми да в града му е мястото иначе огромна част от енергията му отива на халос.
krasias:
--- Цитат на: juliang в Април 18, 2022, 09:55:13 pm ---
Не ги ли виждате че постоянно реват от ТЕЦ-овете на въглища? Я си представете че у центъра на ССофия ТЕЦ-а още бичи на кюмур? Ще ходим сичките черни и прашни, в града няма да може да се диша.
--- Край на цитат ---
То на София само ТЕЦ и трябва, там и без това си е постояннен смог, да най голямото чудо в София е нощем да видиш звездите. Ма хората са си свикнали в тая кочина и само когато вече стане страшно зле да не може да се диша тогава ще се сетят за водорода и екологията. Начетох се по горе на разни коментари от големите "знаещи", та реших да напиша още малко по въпроса. Горивните клетки са един изключителен преобразувател на енергия, директен преобразувател, да това е един от преобразувателите на бъдещето. Имаш гориво и директно се преобразува на електричество а не както по старому, изгаряш горивото грееш вода правиш пара, въртиш турбина и след това въртиш генератор. Така че колкото и да се тръшкат някой "знаещи" тук никой не е в състояние да докаже че стария метод е по добър. Обаче всички се хванаха за горивото колко неефективно е производството на водород, е да но ако не се работи по усъвършенстването на добива и никой не влага пари няма и да има развитие и ще си останем като Пикси на "дървени батерии". Та щом има добър преобразувател ще се намери и гориво, то даже вече е намерено и друго решение.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: krasias в Април 19, 2022, 10:52:55 am ---Обаче всички се хванаха за горивото колко неефективно е производството на водород, е да но ако не се работи по усъвършенстването на добива и никой не влага пари няма и да има развитие и ще си останем като Пикси на "дървени батерии". Та щом има добър преобразувател ще се намери и гориво, то даже вече е намерено и друго решение.
--- Край на цитат ---
krasias, няма лошо в "дървените батерии", те най-малкото са дълговечни, складирам ги под навес на сухо, и след 200 години пак могат да се използват за основното им предназначение ефективно генериране на топлина :) Проблема с карбонните а и със всички "зелени" източници на енергия ( като електроволтаични и вятърни централи) е когато тяхната енегия, през електрическа трансформация, отива ( в голяма степен) за топлинни нужи (както да си захранваме ел.радиаторите на фотоволтаици). Тогава всичките технологии по трансформациите са абсолютно безмислени и директно вредни за природата.
За водорода изобщо не говорим понеже той не е първичен източник на енергия ( поне не на Земята ) а деривативен акумулаторен елемент, все едно да говорим за ефективност на акумулаторните батерии за трансформиране на химическата енергия в електрическа. При положение че има fuel cell директно на пророден газ, вижте това би било напредък (аз бих бил един от първите да си купя такъв 1KW генератор), и то само когато електричеството не се използва за отопление (!), но все пак имайте в предвид че тези кледти не са новост а процеса е известен още преди (почти) 200 години. И когато се говори за "водородна икономика/енергетика", това отново са пълни маркетингови глупости, водорода не е първично гориво а само акумулаторен елемент, тоест все едно да се каже енергията на цялат икономика (като над 75% е за отопление ) ще идва от батерията ( водорода ). Виждате колко смешно това звучи, когато се постави в правилния (енергиен) контекст.
krasias:
Пикси нямам никакво намерение да ти отговарям, не случайно те дадох като негативен пример по горе. Имам чувството че живееш в някаква фатална бедност или си уникален скъперник, някакъв ходещ калкулатор. Той и Радико се опита да ти обясни какво е изобилие с много добър пример, но за съжаление ти нищо не разбра. Мога само да ти кажа че ако имам изобилие от ток който ми е безплатен, никога няма да режа дърва и да паля печка, пускам си реотаните и въобще няма да ме интересува някаква си ефективност.
alvion:
Аз пък искам да кажа, че заради такива енергиини прахосници, като Краси, ако имаше фрее ток е добре, че няма безплатен (Капанадзе) ток, защо то все още познавам една Гинка над 80, която като си запали дървената печка и отваря вратата, че и станало топло. И слава богу, че нямате безплатен ток за всички неразумни, че ще стопите ледените пояси с вашата неразумност и ще ни издавите тея които живеем край морето.
А това което е сериозно е да отговорим на въпроса: Как практично можем да съхраняваме енергията? Въпрос за Трилиони долари е ако знаете да му отговорите, както в Стани Богат ТВ предаването. И забележете търси се именно практично решение демек вариант с високо КПД.
Енергия от ВЕИ има бол бол, въпроса е как да се съхранява, докато ни потрябва отново, или можем да направим схемата на Кулабухов, която лично той е чертал цели две години време му отнело това и днес ви я дадох в неговата тема схемата която той във видеото си на два три пъти споменава там дава малко едни 50-150 вата, но постоянни без прекъсвания както при ВЕИ източниците, които макар и много са прекъсваеми източници непостоянни във времето.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия