Автор Тема: Увеличаване на Пробега, Батерията Основният проблем на Електромобила.  (Прочетена 3163 пъти)

Неактивен alvion

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 524
 • Пол: Мъж
 • Dum spiros ,spero
Преглеждам си стари теми и обработих малко информация и бързам да я изкажа преди да я забравя.

1.Увеличаване на Пробега на Електромобила - има два пътя:

а) Увеличаване енергията Wh на батерията. С това се и увеличава Теглото на акумулаторите, например ако удвоим капацитета Wh на батерията пробега ще се увеличи само с 1,5 пъти, а не два пъти защото се увеличава безполезното тегло на електромобила, което само разнасяме с нас това е все едно винаги когато шофираме да возим багажник пълен с торби цимент на автомобил с ДВГ.

б) Намаляване на Wh/km консумацията на енергия от електромобила за изминаване на 1000 метра. Например Тесла Model 3 в зависимост от начина на шофиране и включените допълнителни консуматори (отопление, охлаждане и др.): може да хаби от 110 - 129 до 212 Wh/km енергия за изминаване на 1км или 1000 метра. Сега имаме около 100-120 Wh/km при малките Електромобили Дачия. А ако се намали наполовина до 50-60 Wh/km изразходвана енергия за километър пробег. Пробега ще се увеличи двойно, а може да стане и повече, ако успеем да намалим консумацията на енергия до 40Wh/km за километър. Е  вече до 20Wh/km едва ли ще може практичеки, заради физиката на която не можем да и нарушаваме законите за разлика от законите в правото.

Живота на батерията е Основният проблем на Електромобила. - Оказва се живота на Електромобила зависи главно от времето за нормална експлоатация (живота) на основния акумулатор (батерията) вграден в него.

 Трябва да се отбележи, че дори с отречените стари тип Оловни Акумулатори Батерия да използва живота им, като брой цикли заряд-разряд се съкращава реално до по-малко от една година експлоатация на Електромобила и след това трябва замяна на всички акумулатори и/или периодично замяна на дефектирали акумулатори, ако има в батерията също. В тоя ред на мисли е по-удачно използването на малки 6 волтови корабни тягови акумулатори с цел по-лесна замяна и само на един от тях.

От инж.гледна точка високите пускови токове на Тяговия Постояннотоков Сериен Ел.Мотор при съпротивление от 0,01 до 0,1 ом на намотките му и напрежение на акумулаторната батерия от 60-120-144 волта с 5-6-10-12 бр. тягови 12 волтови акумулатори последователно свързани, създават над 1000-2000А пусков ток и съкращават значително живота на тяговите акумулатори, те просто не са предвидени от производителя да отдават над 300А и такива големи пускови токове до 2000А пък макар и кратковременни, но пък чести - при всяко потегляне, бързо ги съсипват. Примери може да се запознаете с електромобила на ELPUNTO или на zach_82.

За намаляване на пусковите токове предлагам мое решение да се използва мощен Buck step-down converter, вместо ШИМ контролер за управление на Двигателя. Това инж.решение ще намали стреса на батерията от огромния пусков ток при всяко потегляне на електромобила.

За проба беше предвидена следната схема: Батерия - Дросел (мощен 1000А) - Суперкондензаторна Батерия - Контролер с ШИМ регулация - Ел.Мотор. За целта вместо батерията да отива директно към контролера се прекарва през мощен дросел, който издържа до 1000 А ток, като се смята - може да се увеличи плътността на тока в проводниците до 5-6А на кв.мм. спрямо стандартната сметка от 2-3 2,5А на кв.мм. защото тези високи токове са кратковременни и няма да предизвикат значително загряване и прегряване на дросела мисля. Трябва да е с отворен магнитопровод за да не може да се пренасити и да се направи с много но тънки проводници вместо един дебел за да се улеснява навиването. След дросела от батерията свързан към '+' се подава на суперкодензаторна батерия най-добрите са MAXWELL 3000F/2,7 V трябва да се свържат последователно за да отговаря на работното напрежение на батерията на електромобила и даже с запас свързани с медна или алум. шини последователно формират суперкондензаторната батерия към която вече се свързва стандатния ШИМ контролер, който може да е фабричен и да управлява ел.Двигателя. По този начин Тока се взема от суперкондензатора а ток през дросела се зарежда от батерията. За проба търсех стар електромобил (конверсия) с оловна батерия, но не намерих без пари.

В новите електромобили се слагат Литиеви Акумулаторни Батерии, които имат живот около 10-тина години с уговорката - само при щадяща (правилна) експлоатация обаче, без хронично недозареждане или презареждане, като за пусковия ток те са по пригодени могат няколкократно по-висок от капацитета си пусков ток да отдадат.
« Последна редакция: Март 19, 2022, 11:33:25 am от alvion »

Неактивен alvion

 • Стабилен
 • ****
 • Публикации: 524
 • Пол: Мъж
 • Dum spiros ,spero
Разбира се има и други алтернативни пътища:

1. Слънчеви батерии панели фотоволтаици на покрива - зареждат батерията с допълнитела енергия от Слънцето и при престой и при движение - ако е хубаво ясно и слънчево времето в 12 часа на обяд се добавя допълнителен пробег на електромобила.

2. Ремарке с Дизел/Газ/Бензин - ел.Генератор и Зарядно устройство, което се прикача към електромобила и зарежда акумулаторната батерия при престой и в движение, като може да дава до 150 киловата зарядна сила на тока.

3. Ако вие се сещате и допълнете моля..

Неактивен juliang

 • Заинтригуван
 • Много Напреднал
 • *
 • Публикации: 5 954
Има една характеристика на акумулаторите - това е киловатчаса енергия събираща се в килограм тегло. Мисля че е ясно защо това число е определящо за избор на тип акумулатор. Оттам всички оловни акумулатори отиват на кино.
Разхода на енегия от автомобила зависи от много фактори. В града зависи от трафика и начина на каране. Извън града определеяща е скоростта и челното съпротивление. Но тъй като идеята е да се създаде поне малко универсален автомобил, който да е и за града и извън него, се првят компромиси. На практика в града не ти трябва голяма батерия поради сравнително кратките дневни пробези. Така можеш да спестиш и тегло и цена. Но автомобил с малка батерия има огромен проблем извън града. Той прото не може да излезе до съседния град и да се прибере без презареждане.
За автомобил който да си влачи дизел генератор няма да отварям дума - идеята е реализирана от години с хибридните. Има всякакъв вид. Показват добри резултати, но все пак отделят вредни емисии, харчат фосилни горива и искат поддръжка на ДВГ. Те не би трявало да с включват в графата "електромобили".
1 квадрат фотоволтаик дава към 150-200 вата енергия. Това при ясно небе, силно слънце и т.н. Отгоре на това чисто дизайнерски сковава много визията на колата. А си представи колко коли паркират в подземни (или закрити) гаражи,   на колко улици има дървета които пазят сянка... За извън града... 200 вата на час не решават проблема с пробега на батериите, и отново ставаш зависим от времето (метереологично и астрономическо).

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Юлияне всички изброени от теб проблеми имат някакво решение къде по добро къде по лошо но има решения. Има обаче един проблем който е буквално нерешим при електромобилите. Стратегически проблем. Това е, че при форсмажорни обстоятелства електрическата система се срине. Една страна която вече е преминала изключително на електромобили.... Пиши я парализирана демек направо я отпиши.

Неактивен juliang

 • Заинтригуван
 • Много Напреднал
 • *
 • Публикации: 5 954
Чи каква е разликата с бензина?
Да, ако всичко се срине, ще се стигне до зареждане на електромобили с дизел генератори, с фотоволтични панели, но... вече сме толкова зависими от всякакви джаджи че което и да се срине се връщаме 100 години назад. Представи си какво ще се случи ако интернета се срине. Или се сринат мобилните комуникации.
Да, има пощи, тук-там има и жични телефони. Но удара ще е убийствен.

Неактивен Радико

 • Много Напреднал
 • *****
 • Публикации: 7 263
 • Пол: Мъж
 • Потребителя не съществува
  • http://martinov-radiko.blogspot.com/
 • Скайп: radiko1a
Чи каква е разликата с бензина?
Да, ако всичко се срине, ще се стигне до зареждане на електромобили с дизел генератори, с фотоволтични панели, но... вече сме толкова зависими от всякакви джаджи че което и да се срине се връщаме 100 години назад. Представи си какво ще се случи ако интернета се срине. Или се сринат мобилните комуникации.
Да, има пощи, тук-там има и жични телефони. Но удара ще е убийствен.
Да така е удара ще е убииствен особенно като се прибави към комуникациите и транспорта. Имам чувството, че някой съвсем целенасочено и упорито подготвя въпросният удар.

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 876
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Това е, че при форсмажорни обстоятелства електрическата система се срине. Една страна която вече е преминала изключително на електромобили.... Пиши я парализирана демек направо я отпиши.
Една електрическа система може да се срине и при несъразмерно натоварване също, не само при "форсмажорни обстоятелства" . Типичен пример е падането на източния грид в САЩ през 2003: https://www.youtube.com/watch?v=KciAzYfXNwU

Принципно обаче това,  което вие засягате, е проблем с централизираните или семи-централизраните системи, където има няколко големи снабдителя. Елмобилите, или по-скоро техните огромни батерии, не са проблема, въпреки че много ги критикувам, те са по-скоро признак на проблема, а той е силна кратко-времева зависимост от силно централизирана електродинамична разпределителна система. Това обаче може, и ще се, коригира, с времето, когато някои се усети да произвежда сериино малък термодинамичен трансформатор за ефективно трансформиране на топллина в механична енергия, който лесно би се добавил към всеки елмобил и така да се трансформира топлинната енергия, какъвто и да е нейният източник, в електродинамична. И разбирасе тази промяна ще наложи премахнето на 70% от батериината маса. Като разбира се това няма да реши само проблема с батериите на елмобилите, а както вече се досещате, а и доста други технически проблеми, като някои от тях даже не се осъзнават, произлизащи от централизацията на енергоснабдяващите учасници в системата.

Неактивен juliang

 • Заинтригуван
 • Много Напреднал
 • *
 • Публикации: 5 954
... когато някои се усети да произвежда сериино малък термодинамичен трансформатор за ефективно трансформиране на топллина в механична енергия, който лесно би се добавил към всеки елмобил...
Малък термодинамичен трансформатор за трансформиране на топлинна в механична енергия:


Мисля че е ясно къде е проблема... :)

Неактивен epwpixieq-1

 • Сериозен Експериментатор
 • Много Напреднал
 • ****
 • Публикации: 1 876
 • Пол: Мъж
 • e^(π*ι)+1=0
Малък термодинамичен трансформатор за трансформиране на топлинна в механична енергия:

Мисля че е ясно къде е проблема... :)
така така, точно там е проблема ... :)


<a href="https://www.youtube.com/v/ioOivnmlRUI" target="_blank" class="new_win">https://www.youtube.com/v/ioOivnmlRUI</a>