Справочници, схемотехника, теория > Обща схемотехника

Анализ на Схеми

(1/1)

alvion:
Поредната схема фейкомет от GMG:

Съчинение по картинка:  Схемата е уж на Akula0083, а той схеми не е давал само други са чертали схеми вместо него  по неговите приказки и видеа. След като установихме произхода на схемата - автор неизвестен GMG вика  -ето СЕ ама дали?
В схемата автора се е опитал да изобрази Самозахранване, като първоначално от батерията Batt1 (12V/10A) през превключвателя бутона Power on for generator start S1 се подават +12 волта на С2 кондензатора с необозначен капацитет и работно напрежение, от това С2 се зарежда до 12 волта и от него се подават 12 волта на INVERTER 12/10A - 220 50Hz инвертора който прави 220 волта на изхода се изправя с диодния мост схема грец VDS1 30A и получават се +311 волта 100 херца които през дросел със двусекционна намотка се подават на първичната на пуш - пулл преобразувателя навит две по 12 навивки върху феритна сърцевина от главината на кинескопа на много стар Цветен Телевизор TV yoke. Транзисторите в пуш - пул генератора Gen1 12V са IGBT 50N6S2 два броя по един за всяко рамо VT1 и VT2 няма защитни и филтърни елементи около тях
така имаме батерията Батт1 която захранва С2 инвертора +311 волта и генератора Ген1 с 12 волта който управлява мощния пуш пул преобразувател на изхода на който има две изходни намотки едната 25 навивки и друга с само три навивки. От три навивковата вторична намотка през кондензатор 2,7 микрофарада 1,5 киловолта работно напрежение отива на втория трансформатор Т2 който там има L5 намотка с 7 навивки свързана с кондензатора и L3 на Т1 с три навивки образуват LC напреженов резонанс. А другата изходна намотка на Пуш-Пул преобразувателя с Трансформатора Т1 - L4 с 25 навивки взема от инвертора 220 волта 10А променливотоково напрежение и през намотката 4х43 навивки на Т2 отива на изхода към заземяване и на 86 навивки изходната необозначена намотка където са свързани последователно La1-La5 пет ел.лампи 230Wt всяка и към земя отива другия им край т.е. веригата се затваря през земята на изходния Т2 трансформатор има още една изходна намотка L6 с необозначен брой навивки която дава 12 волта променливо напрежение от нея през диодната схема на Грец VDS2 30A се токоизправя и на изхода имаме +12 волта постоянно пулсиращо напрежение което се подава обратно към C2 за Самозахранване на схемата.
Сега малко разсъждения по картинка: Ако разделим схемата на отделни части функционални блокове с цел да си обясним как работи и принципа на действие заложен в нея. То можем да кажем следното: Самозахранването е реализирано с изходната 12 волта намотка L6 от Т2 и Диодния Мост VDS2 30A +12V свързани към входния капацитет на С2 кондензатора. Освен това за първоначално запускане когато няма енергия генерирана на Т2 служи батерията Batt1 12V/10A и пусковия бутон S1 Power on for generator start.
След това Инвертора 12V10A-220АС50Хц и генератора за управление на пуш-пул схемата евентуално с мега известния чип TL494 се захранват с 12 волта 10А от С2, като не ми вдъхва доверия 12 навивки в първичната на пуш-пул преобразувателя по 2 волта на навивка трябва да работи с 24 волта а не +311В както е отбелязана след корекция схемата с инвертора и разбира се има и още куп други грешки както всяка схема сваляна някога от интернет и никой дори и аз не се главоболи да ви ги каже най малкото или да ги поправи като толкова е ербап и ако не сте знаещи и опитни ще има магически дим и фойерверки при пускането на такава схема.

alvion:
 Но да си продължа Геновееата, та в Т2 става магията СЕ то според мен, не мога да твърдя това убедително без да съм я пробвал схемата обаче цялата галимация с пуш-пула на Т1 инвертора и генератора и самозахранването е за да имаме един генератор който при 24 волта трябва да даде 24/12нав. = 2в./нав. * 3 нав. = 6 Волта на изхода на едната намотка с три навивки които 6 волта от генератора с висока честота до 200 килохерца работи този ферит от старо ТВ кинескопа отклоняващата му система но най вероятно 20-40 килохерца е работната честота на генератора на Push-Pull схемата така си го мисля щот все едно да хвърля боб и имаме генератор 6 волта не ясен ток и честота от 20 до 200 килохерца неизвестна който се подава на С1 2,7uF/1,5kV и Т2 намотката L5 с 7 навивки там мисля целта е сериен последователен резонанс вътре в Т2 има скрит друг резонансен LC кръг с необозначени елементи който работи на токов паралелелен резонанс и не е включен никъде другаде освен електромагнитната връзка с Т2 на изхода се подават 220 волта от инвертора от 12 волта дето ги прави през намотките на Т2 които ги смятам са изходни и се добавя енергия "сгенерирана" с два резонанса последователен и паралелен в Т2. И затова и писах че според мен цялата СЕ магия се прави с Т2 а другите части са само един генератор 6 волта 20-200килохерца който работи с фиксирана честота предполагам резонансна или нейни хармонични получени чреж умножение или деление на точната резонансна честота на C1 и L5 трептящия LC кръг образуван от тея двата елемента и захранен с 6 волта напрежение от L3 на Т1 генерирано.

Навигация

[0] Списък на темите

Премини на пълна версия