Форум > Филми, видео лекции
Самоиздържане на 'зелена' енергия
krasias:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Юли 01, 2022, 09:04:00 am --- Все пак соларните панели не дишат или складират енергия в почвата, и всичко което попада върху тях като енергия, по един или друг начин, завършва като топлина. Замислете се върху това.
--- Край на цитат ---
Пикси ти си известен със "твойте си замисляния" върху разни елементарни неща. А всъщност всичко е мнооооого по просто и няма нужда от каквито и да било дискусии. Топлината не е проблем, проблем е връщането и обратно в космоса затова и се нарича парников ефект. А не забравяй че пречки за връщането на топлината обратно в космоса създава именно работата на "Дървените батерии".
Радико:
--- Цитат --- Радико, не мисля че това е "глупост", но всяко изказване без логически обоснована информация, която винаги подлежи на интелиентна дискусия, е само лозунг с цел подвеждане на мисленето в една или друга насока
--- Край на цитат ---
Как да го наречем това твърдение щом като не е "глупост" ???
Може би да го наречем Лъжа ли? По правилно ще е но ще е малко грубо. Заради това използвах "глупост" защото допускам, че някой от разпространяващите това твърдение може и да си вярват. Като тия в клиповете дето посочваш. между другото спести си труда да даваш линкове към клипове когато се обръщаш към мен. Въобще не ги гледам освен разбира се ако не е направена подходяща рецензия та по темата:
Вече има клон от земеделието наречен доларно земеделие при който панелите се използват да осигурят по прохладно място за отглеждане на по деликатни култури в сянката на панелите. Мога да ти дам още много доказателства и да ти обясня поне няколко механизъма по които панелите имат охлаждащ ефект върху прилежащата територия.
Сега относно твърдението ти за зелените покриви:
Може и да са екологични и намаляващи въглеродния отпечатък, но от твоя гледна точка в която обаче не си включил всички фактори. Примерно ти за себе си не включваш какви въглеродни емисии емитираш чрез прихода си на пари "до колкото съм разбрал взимаш някаква не лоша пенсия от чужбина и тя ти осигурява висок комфорт на живот. Някой обаче е изработил парите за тази пенсия нали работейки този някой е емитирал доста голямо количество СО2. Това се пише на твоя сметка не на негова сещаш ли се. Защото ако въпросния не го облагаха с данъци за да ти осигурят пенсията той нямаше да работи толкова много и щеше да емитира по малко количество СО2. Ще се сетиш ли сам за останалите зависимости между панелите на покрива и въпросния човек и как те му помагат той да емитира по малко СО2 за твоя сметка.
Номак:
Радико -грешиш!имам панел 450 вата -като го напече слънцето загрява много.утре ще ти снимам с безконтактния термометър да видиш за какво става въпрос!
Радико:
--- Цитат на: Номак в Юли 01, 2022, 02:54:44 pm ---Радико -грешиш!имам панел 450 вата -като го напече слънцето загрява много.утре ще ти снимам с безконтактния термометър да видиш за какво става въпрос!
--- Край на цитат ---
Няма смисъл да ми го снимаш наясно съм колко загрява грешката ти е, че гледаш съвсем тясно. За пример един абсорбционен хладилник. Вътре в него има нагревател пък той студи вместо да грее. Аналигичен е случая и със панелите, но на малко по различен принцип. Иначе ефекта е еднакъв. Значи при равномерен пейзаж имаме равномерно нагряване и сравнително влажен въздух който е и по тежък заради водата от въздуха във височина който е по сух. Заради това топлият въздух остава долу. Когато обаче имаме нещо подобно на соларен парк или голяма южна фасада или вертикална хеле пък с подходящ наклон южна скала там въздуха се нагрява рязко и в повече от околният въздух. Нарушава се равновесието и тръгва вертикален въздушен поток "известен още като термика" отстрани пък слиза надолу студен въздух от висините и охлажда всичко наоколо. Резултатс е доста чувствително охлаждане на района. Това е и една от причините в планините да е доста по хладно от колкото в равнините. В смисъл ако се издигнеш на 1000 метра над Плевен температурата няма да е толкова ниска колкото ако се изкачиш на 1000 метра в Стара Планина.
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Радико в Юли 01, 2022, 01:32:44 pm --- защото допускам, че някой от разпространяващите това твърдение може и да си вярват. Като тия в клиповете дето посочваш. между другото спести си труда да даваш линкове към клипове когато се обръщаш към мен. Въобще не ги гледам освен разбира се ако не е направена подходяща рецензия
--- Край на цитат ---
Радико, защо изобщо тогава коментирате при положение че не сте погледнали и осмислили гледната точка която се представя в посочените видеа? Или може би, както е присъщо на определени колеги във форума, вие си коментирате това което си "знаете" без да анализирате (потенциално) нова информация. Интелигентия човек, винаги анализира новата информация, точно за да разбере дали трябва да я интегрира в, и евентуално промени мисления си модел, или да я отхвърли но на база на смислени контра аргументи. Това е принципно интелигентността, а не говорене само това което си "знаем" или сме прочели по (смешните) таблоиди. При положение че бяхте погледнали клиповете, и осъзбнали информацията която се показва, най-малко щяхте да разберте представенто там няма нищо общо (директно) със соларните панели, а представя много по-генерален проблем.
--- Цитат на: Радико в Юли 01, 2022, 01:32:44 pm ---Примерно ти за себе си не включваш какви въглеродни емисии емитираш чрез прихода си на пари "до колкото съм разбрал взимаш някаква не лоша пенсия от чужбина и тя ти осигурява висок комфорт на живот. Някой обаче е изработил парите за тази пенсия нали работейки този някой е емитирал доста голямо количество СО2.
--- Край на цитат ---
Тук много сериозно ме разсмятхте, очевадно това което разбирате е доста грешно ;D, понеже най-малкото имам още поне 20-тина години до (официална) пенсия, при положение че реша изобщо да се пенсионрам разбира се :), основно защото професиналните ми познания и умения, концентрини в масирани разпръснати софтуврни системи (дефакто бъдещето на софтуерната индустрия), са доста търсени на международните пазари и при положение че реша няма да ми е проблем да продължа да работя поне в следващите 30-40 години( само Бог здраве да дава ).
--- Цитат на: krasias в Юли 01, 2022, 09:34:42 am ---Топлината не е проблем, проблем е връщането и обратно в космоса затова и се нарича парников ефект. А не забравяй че пречки за връщането на топлината обратно в космоса създава именно работата на "Дървените батерии".
--- Край на цитат ---
krasias, при положение че бяхте погледнали и евентуално осмислили предоставената информация, която в някаква степен засяга точно "парниковия ефект", щяхте да имате съвсем друго виждане, а не че дървените батерии са проблем (особенно когато се използват ефективно, както винаги не само споменвам, но и работя в тази насока), най-малкото понже огромна част от горсиките масиви се разчистват не за "дървени батерии", а точно за "стандартния" тъи наричано индустриален вид земеделие, което всъщност и огромния проблем.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия