Форум > Филми, видео лекции
Самоиздържане на 'зелена' енергия
EDM electronics:
Понеже по повод спортния риболов съм се занимавал с понятие, като светлопропускливост на влакната, знам, че стъклото има най-голямата светлопропускливост около 97%, а не 70%. По спомен само кварца отива към 99%.
Флуорокарбона е един материал, който се ползва в риболова за лидер, представлява нещо, като плексиглас на влакно, той има светлопропускливост около 93-94% и тия неща аз ги меря на око, защото моето е професионално, нищо че е скромно :D, та познавам ментетата от истинския флуорокарбон по светопропускливостта от орлов поглед.
Иначе конкретно по темата: да, с фотоволтаика е много по-удобно, защото има само 2 кабела и може да се върже директно на нагревателя. Скоро наблюдавах един волтаик, вадеше при облачно време прилична енергия. По-добре е да се ползва по-голяма площ на фотоволтаик, отколкото да се монтира слънчев колектор с помпи, антифризи, тръби, поддръжки и п. му майни.
juliang:
И другото нещо е че ел. енергията е универсална - можеш да я ползваш да се топлиш, може да я ползва да си светиш, може да си заредиш колата, да влезнеш в интернет и каквото още се сетиш. А оня панел с антифриз става паметник, ако енергото ти спре тока... :)
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Bat_Vanko в Май 10, 2022, 08:58:34 pm ---Пикси, айде първо направи нещо и тогава философствай.
--- Край на цитат ---
Преди 4 години направих, даже пуснах снимки във форума (https://mazeto.net/index.php/topic,11022.msg105282.html#msg105282) но трябва да се отбележи че го експлоатирам само през топлите месеци. Моята площ е от 1.2 м2, напрвен от стар дъвен стъклопакет, и по измервания ефективността е 50%, като може да се вдигне до към 80% с определени модификации, което е всъщност е средното за добре изработен панел. Измерването на ефективността е важно и е доста лесно, при правилен подход. Замервам температурата на водата (110 литра) сутринта преди да изгрее слънцето и след като вече панела е в сянка (където съм го поставил), разлката в температурата по литрите ми дава колко Joules е акумулирала системата, и така няма грешка. Нямам никакви регулатори, помпичката се включва и спира за определено време ( very low tech, but works ). За съжаление пенела ми е все още прототип (след 4 години ::) ), и не съм направил по-голяма система, но и затова ще му дойде времето.
--- Цитат на: Bat_Vanko в Май 10, 2022, 08:58:34 pm ---При прецизно замерване преди няколко седмици се оказа че всеки панел дава по 500 W мощност при слънчево време (т.е. толкова влизат в бойлера). А по твоите сметки трябваше да дава 1500 W, къде са останалите 2/3.
--- Край на цитат ---
Ами трябва да се замислите и да си проверите системата защо (според вас) ефективността ви е само 30%. При мен, както съм написал преди 4 години, със всичките събоптимални параметри които имам, без проблем изкарвам 50% ( точно колкото бях изчислил, с определени разумни предположения, преди да направя "панела" ). Интерсно е обаче как направихте това "прецизно" замерване особенно когато давате данни като "1500 W"?
Bat_Vanko:
--- Цитат на: EDM electronics в Май 10, 2022, 10:12:48 pm ---Понеже по повод спортния риболов съм се занимавал с понятие, като светлопропускливост на влакната, знам, че стъклото има най-голямата светлопропускливост около 97%, а не 70%. По спомен само кварца отива към 99%.
--- Край на цитат ---
Да, наистина боросиликатното стъкло им а над 90% светопропускливост, но цената му обезмисля цялата далавера от по евтината изработка особено ако се използва двоен стъклопакет за работа и зимно време.
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Май 11, 2022, 05:04:50 pm ---Ами трябва да се замислите и да си проверите системата защо (според вас) ефективността ви е само 30%. При мен, както съм написал преди 4 години, със всичките събоптимални параметри които имам, без проблем изкарвам 50% ( точно колкото бях изчислил, с определени разумни предположения, преди да направя "панела" ). Интерсно е обаче как направихте това "прецизно" замерване особенно когато давате данни като "1500 W"?
--- Край на цитат ---
Пикси ако използваш единично стъкло там някъде ще се получи ефективността. Но ще може да използваш системата само лятно време както и сам си се убедил.
Радико:
Бат Ванко дали цената обезсмисля цялата далавера погледнато от тази гледна точка:
https://m.olx.bg/d/ad/zakaleni-prizmatichni-stakla-za-slanchevi-solarni-kolektori-paneli-CID262-ID45jN6.html
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия