Алтернативни енергоизточници > Механични, гравитационни и хидродинамични устройства

СЕ от двойно махало

<< < (2/8) > >>

Номак:

--- Цитат на: Номак в Декември 09, 2021, 08:53:58 am ---двоино махало с серво мотор би  бил интересен експеримент
сещаш се-само-залюляване на люлка

--- Край на цитат ---
Много интересно как с полюшване на крака можете да залюлеете люлка с 100кг. товар

juliang:

--- Цитат на: Номак в Декември 10, 2021, 10:28:49 am ---Много интересно как с полюшване на крака можете да залюлеете люлка с 100кг. товар

--- Край на цитат ---
Нарича се "акумулиране на енергия".

dmitarp:

--- Цитат на: miromad в Декември 10, 2021, 02:32:03 am ---Ще се радвам, ако направиш демонстрация!

--- Край на цитат ---
Малко данни за колелото: Дължина на рамото (от ос до ос) 120 мм, диаметър на колелото 95 мм, маса на колелото с мотора 145 грама, а заедно с рамото е около 180 грама. Колелото е свързано с мотора през редуктор. Оборотите ги дават 500 за минута при 6 волта. Първоначално го направих, за да го балансирам в горната равновесна точка, като използвам различни регулатори, и след това го направих да се завърта от долната точка до горната. Но това завъртане сега не мога да го покажа демонстрация защото не съм го укрепил както трябва. В програмата се задава на какъв ъгъл искаш да ти подържа замахванията. Тук показвам една графика за 45 градуса отклонение, които не се подържат добре защото регулатора е от най- простите. В по подробната графика заедно с отклонението съм сложил и ъгловата скорост и времето и момента кога се въздейства върху мотора. За съжаление не мога да меря оборотите на колелото, и не мога да кажа колко енергия се вкарва. Но в крайна сметка енергията, която се запасява в колелото е много по-голяма от енергията за отклонение на рамото. При изключване, по-голямата част от запасената енергия в колелото се превръща в топлина в драйвера, и само малка част се предава върху рамото.

miromad:
Здравей Димитре,

установката, която си направил, е супер, но не е точно като моята хипотетична установка.
За да е точно като моята, трябва да замениш оранжевото колело с прът, на който е прикрепена тежест /в моят случай е диск/. Така ще се получи двойно махало. И този прът с диска трябва да се върти от мотора на 360 градуса /да прави пълни обороти/. При това положение може да променяш оборотите на въртене и да видиш как това ще се отразява на клатенето на горната част на махалото.

Радико:
miromad
Нали се сещаш, че горната част на махалото има константна честота на люлеене зависеща само от дължината му. Поради което въртенето с прекалено висока скорост  няма да се отрази особено на люлеенето на махалото.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия