Животът- начин на употреба! > Политика, религии, себеосъзнаване
Това трябва да ни плаши "епизод 2"
juliang:
--- Цитат на: EDM electronics в Ноември 27, 2023, 09:10:32 am ---По отношение на лаенето ти за демографията: :)
Предполагам владееш елементарната алгебра - събиране, изваждане....
--- Край на цитат ---
Де всички да я владееха...
1944 година - около 7,03 милиона,
1985 година - около 8,95 милиона.
или 27% увеличение, а не 40. Както ти казвам вече за н-ти път - математиката не ти е силната страна.
--- Цитат на: EDM electronics в Ноември 27, 2023, 09:10:32 am ---... Преди не е имало, защото е нямало Китай. Днес има изобилие от промишлени стоки, защото можеш да си ги купиш на безценица от китайчетата, които работят, като роби.
--- Край на цитат ---
Преди точно българите работеха за без пари, и въпреки това нямаше нищо. Каквото читаво се произведеше, се изнасяше за Големия брат срещу рубли или по второ направление за смешни пари. Елементарни неща бяха безумно скъпи. Как се събираше за телевизор - знаеш ли? Не, не знаеш щот си ходел прав под масата тогава:
Айде с твоята брилянтна математика сметни колко тогавашни заплати ще ти трябват за да си купиш телевизор...
--- Цитат на: Ksurnev в Ноември 27, 2023, 10:03:00 am ---За по-ясно: Всякя втора краставица в европа и всеки трети домат бяха Български.
--- Край на цитат ---
Пълна глупост. Ето ти домашно:
Ябълки:
и домати:
И малко обобщени данни:
EDM electronics:
--- Цитат на: juliang в Ноември 27, 2023, 11:18:50 am ---1. Каквото читаво се произведеше, се изнасяше за Големия брат срещу рубли или по второ направление за смешни пари.
2. Елементарни неща бяха безумно скъпи.
3. Как се събираше за телевизор - знаеш ли? Не, не знаеш щот си ходел прав под масата тогава:
--- Край на цитат ---
Начи забелязал съм те, ти когато не ходиш да гласуваш за наследниците на БКП-олд скул и 6-ците :), обикновено в 99% от случаите говориш пълни глупости.
1. Много читаво се е произвеждало. България е имала голям износ на стоки основно от машиностроенето за запада и трети страни, не само за СССР. Примерно заводите в Сливен основно изнасяха металорежещите машини на запад. Мотокари, електрокари, селскостопанска техника - Кинтекс, оръжейна промишленост и др. Дядка - не лъжи! :) Спирам да изброявам, защото е много.
2. Елементарни нещо били твърде скъпи - ти да видиш....
"Елементарни" от сегашна гледна точка, а тогава не са били никак елементарни. Примерно един светодиод през 80 г. е струвал 1,8 лв., сега струва 2 ст. Но тогава не е бил елементарен, защото е било новооткритие и производството и иновативността му са определяли цената. Не са държали висока цена комунистите, защото и те са го купували на висока цена.
Телевизорите тогава са били скъпи, защото ти тогава освен цървул друго не си виждал. Телевизора ти се е сторвал, като летяща чиния. Е, няма как "летящата чиния" да струва 200 лв. Нидейти РИВА, що нямало тогава ОЛЕД-телевизори. Ами нямало е, защото не са били измислени. Когато бяха пуснати тия ОЛЕД на пазара струваха по 10 000 лв. Сега гледам струват по 1 000 - 2 000 лв. 10-пъти по-евтино само за 2-3 г. А през соца сме произвеждали собствени телевизори. Сега нищо не произвеждаме, България е тотален аут от технологиите.
Сега колко заплати струва един телевизор? - същата работа...
С хора, като тебе не се прави икономика. Та ти ми викаш, защо съм си играел да проектирам бутон-ключ, като ти си можел да си го купиш от Алиекспрес. Ами нали ако не правиш нищо, никога няма да си в крак с другите държави и винаги ще си от банановите републики. Освен това ако направиш нещо дето го няма или е по-добро от това дето е на пазара, защо да си песимист, като самия ти - КОЙТО НИЩО НЕ Е ПРОЕКТИРАЛ ПРЕЗ ЖИВОТА СИ!
Навремето един телевизор Рубин е струвал нов 800 лв. Това са били 3,5 заплати на баща ми, който е бил счетоводител с 220 лв. и само 1,7 заплати на Другаря Михаил Кузмов, който е получавал 450 лв. месечно да лапа големите комунистически кифтаци :D и сега да ни надува ушите, колко били кисели. :D
Шъ учи баща си, как се правят деца... :)
juliang:
--- Цитат на: EDM electronics в Ноември 27, 2023, 11:57:50 am ---1. Много читаво се е произвеждало. България е имала голям износ на стоки основно от машиностроенето за запада и трети страни, не само за СССР. Примерно заводите в Сливен основно изнасяха металорежещите машини на запад. Мотокари, електрокари, оръжейна промишленост и др. Дядка - не лъжи! :) Спирам да изброявам, защото е много.
--- Край на цитат ---
Да, извнявам се искрено. Изнасяхме за изключително перспективните и платежоспособни пазари на Куба, Сомалия, Ирак, Конго... :) Че и не ни плащаха отгоре на това... кой тук повдига на няколко пъти въпроса за опростените дългове дет са ни натискали да ги опростим?
--- Цитат на: EDM electronics в Ноември 27, 2023, 11:57:50 am ---2. Елементарни нещо били твърде скъпо. "Елементарни" от сегашна гледна точка, а тогава не са били елементарни. Примерно един светодиод през 80 г. е струвал 1,8 лв., сега струва 2 ст. Но тогава не е бил елементарен, защото е било новооткритие и производството и иновативността му са определяли цената. Не са държали висока цена комунистите, защото и те са го купували на висока цена.
--- Край на цитат ---
Можеш да видиш колко е струвал един телевизор по това време (1985 година) в нормалните държави. В никакъв случай не е 10 минимални заплати или 5 средни:)
--- Цитат на: EDM electronics в Ноември 27, 2023, 11:57:50 am ---... А през соца сме произвеждали собствени телевизори.
--- Край на цитат ---
Да, 95% от телевизора беше собствено производство. Не точно собствено, щото имаше руски и ГДР-ски компоненти, но да приемем че е бил "осбствено". Но защо е струвал 1 000 лева, като бачкатора на поточната линия получаваше 150 лева?
В същото време "оттатък" телевизора е струвал $550 (или 500 лева по официалния курс на долара :) ) като западния бачкатор едва ли е работил за $150 на месец...
--- Цитат на: EDM electronics в Ноември 27, 2023, 11:57:50 am ---С хора, като тебе не се прави икономика. Та ти ми викаш, защо съм си играел да проектирам бутон-ключ, като ти си можел да си го купиш от Алиекспрес.
--- Край на цитат ---
Защото за времето, което ще загубя да проектирам и налепя един ключ, аз мога да изкарам пари за да си купя 100 ключа. Защото това което аз правя е по-високоплатено от лепенето на ключове.
--- Цитат на: EDM electronics в Ноември 27, 2023, 11:57:50 am ---Сега колко заплати струва един телевизор? - същата работа...
Навремето един телевизор Рубин е струвал нов 800 лв. Това са били 3,5 заплати на баща ми, който е бил счетоводител с 220 лв. и само 1,7 заплати на Другаря Кезмов, който е получавал 450 лв. месечно да лапа големите комунистически кифтаци и сега да ни надува ушите, колко били кисели.
--- Край на цитат ---
Сега с моя скромен доход (защото аз заплата нямам), мога да си купя може би 10 малки телевизора или 2 големи. Всеки месец.
VITAN:
Доо всички либерасти, сороспии, ибричкии и полезни идиоти:
Скот Ритър пред Мартин Карбовски:
България не е суверенна държава. Вие се продадохте на Америка, защото преди това се продадохте на Европа
https://www.big5.bg/2023/11/27/%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82-%d1%80%d0%b8%d1%82%d1%8a%d1%80-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4-%d0%bc%d0%b0%d1%80%d1%82%d0%b8%d0%bd-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d0%b1%d0%be%d0%b2%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3/
Цитат: ... – Светът вече не се връзва на американската идеология.
– Да. Вижте, като американец, аз бих искал за своята страна, да има идеология, от която вие да се увлечете. Бих искал ние да сме добрите момчета. Бих искал да сме нацията, която решава проблемите, а не ги създава. Няма ли да бъде добре, ако САЩ е в мир с Русия? Така че българската икономика да не се чуди как да съществува без руската енергия, без руските инвестиции и т.н. Вашата икономика е болна, подобно на тази в Европа, защото на вас не ви е позволено да имате свободна икономика. Нямаше ли да бъде хубаво, ако имахте свободна икономика? Да търгувате, с когото искате вие…
– Да, искаме свободен пазар.
– Искате, но няма да имате, докато сте свързани със САЩ, защото американската политика е само санкции, санкции, санкции. Как да има свободен пазар? Ние санкционирахме вас, с глобалния закон Магнитски. България суверенна държава ли е? Отговорна ли е България като суверенна държава за собствената си корупция? Защо Америка идва в България и ви казва как да управлявате собствената си страна? Защото вие сте затворник на Америка, вие сте подчинен на Америка, вие сте подчинени на визията на Америка за контрол над света....
Путинска промоция:
https://www.youtube.com/v/xA91DcFhxkU
Вашингтон в панике: Ким Чен Ын из космоса взял под прицел секретные базы Пентагона в Азии
EDM electronics:
--- Цитат на: juliang в Ноември 27, 2023, 12:14:24 pm ---1. Да, извнявам се искрено. Изнасяхме за изключително перспективните и платежоспособни пазари на Куба, Сомалия, Ирак, Конго... :)
2. Да, 95% от телевизора беше собствено производство. Не точно собствено, щото имаше руски и ГДР-ски компоненти, но да приемем че е бил "осбствено". Но защо е струвал 1 000 лева, като бачкатора на поточната линия получаваше 150 лева?
В същото време "оттатък" телевизора е струвал $550 (или 500 лева по официалния курс на долара :) ) като западния бачкатор едва ли е работил за $150 на месец...
3. Защото за времето, което ще загубя да проектирам и налепя един ключ, аз мога да изкарам пари за да си купя 100 ключа. Защото това което аз правя е по-високоплатено от лепенето на ключове.
4. Сега с моя скромен доход (защото аз заплата нямам), мога да си купя може би 10 малки телевизора или 2 големи. Всеки месец.
--- Край на цитат ---
[/size]
1. Нали ти казах в по-предния си пост: изнасяхме металорежещите си машини за Запада, кари и т.н. Не набутвай някаква Сомалия. Но и том да е, щом е износ е приход. Дебила щеше да разбере това.
2. Не е голяма разликата в това кой колко плащал на запад и изток. Ние не можем да се сравняваме с големите държави, не можем да имаме техните възможности, сега разликата ми с тях е много по-голяма - 10-пъти по-ниски доходи. Да не забравяме и факта, че се сравняваме с колонизаторски държави, които дължат просперитета си от заграбеното. А ти нищо няма да вземеш от това, ще си останеш същия цървул със старите коли за скрап.
3. Кой те е карал ти нещо да проектираш?
Аз карах ли те да композираш музика?
Карам ли те да проектираш сгради?
Та ти не си електрончик, какво ще проектираш? Нито имаш интерес, нито знания, нито възможности. Какво ме интересуват мен твоите доводи по повод твореното въобще?
Интересно е, когато нямаш интерес към нищо, защо омаловажаваш чуждия труд?
Докато човек се учи и твори, няма как да печели и да мисли, като тебе материалистично. За да започнеш да пишеш музика, трябва да имаш първо талант, после да композираш достатъчно и чак тогава да започнеш да изкарваш пари от това. Ами нали електрониката, която си купуваш някой я е проектирал, михлюз с михлюза ти?
В едно общество няма нужда само от горелчици. Има нужда и от такива, които проектират и правят техниката, която един горелчик ще монтира. Той бил взамал нам кво си и не му трябвало да се занивама с глупости...
Ами като не ти трябва да се занимаваш с електроника, що си тръгнал да спориш без да разбираш?
Да ти натривам постоянно носа ли искаш?
4. Бях ти писал в по-предния си пост, но толкова си тъп, че не разбираш. Техниката сега е евтина, защото времената са други от технологична гледна точка, не от идеологическа. В Китай управлява комунистическа партия, но имат и правят цялата техника на света.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия