Животът- начин на употреба! > Политика, религии, себеосъзнаване
Това трябва да ни плаши "епизод 2"
juliang:
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Ноември 16, 2023, 11:23:20 am ---juliang, нещо не ви разбирам урока, но виждам как мисловиния ви процес е замъглен от едностранната ви (пристрастна) гледна точка. За разлика от вас аз гелдам нещата без пристрастия и следвам аналитична (свободно) пазарна гледна точка която винаги (с течение на времето) е икономически най-ефектвина.
--- Край на цитат ---
Не мога да се съглася с това твърдение, особено след спора ни за реакторите със соли.
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Ноември 16, 2023, 11:23:20 am ---За разлика от цената на петрола, която вече обясних е исторически силово наложена да е в долари, Руските енергиини продукти не са наложени на никой. Всеки има право да не ги купува, или поне да не ги купува от Русия. Защо тогава почти целия свят ги купува ? (реторичен) Просто защото имат ниска цена с определено качество.
--- Край на цитат ---
Руските енергийни продукти са наложени на цяла Източна Европа абсолютно насилствено. Или ще ми кажеш че соц. държавите имаха избор от кой да купуват нефт и газ? Или ще ми кажеш че чисто икономически не се строят газопроводи от Близкия Изток и Северна Африка към Европа? Или чисто е икономически твърдението дет преди малко слушам по радиото че Нефтохима можел да работи само с руски нефт? Това е все едно да ми кажеш че казана за ракия можел да вари само гроздова ракия, но не и сливова...
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Ноември 16, 2023, 11:23:20 am ---Интерсно, знаете ли че САЩ са абсолютно зависими от Русия относно голяма част от горивото за тяхните ядрени централи и това е единствения тип енергиен внос които няма никакви санкции в САЩ. Защо исторически се е получило така е мноооого дълга тема, но основното е понеже САЩ за били заложили на обогатяване на уран с абсолютна неефективна технология, позната като газова дефюзия, докато Руските разработват и неимоверно усъвърщенстват технолгоия поризлизаща от (нациска) Германия, която в момента се наименова като центруфигираща. Едната е 30-60 ПЪТИ енергиино по-ефективна от другата (ще се досетите коя). Точно и затова сега САЩ практически нямат ефективни процеси за обогатяване на уран и купуват обогатен такъв (основно) от Русия и така са абсолютно зависими от тях. (повече за това тук, въпреки че не мисля че ще го разберете: https://www.youtube.com/watch?v=FrQVGbNk2dE)
--- Край на цитат ---
Не е проблем да се произведат N на брой центрофуги от икономика с размера на американската. А американците купуват уран от СССР (и Русия след това) просто защото им е по-евтино. Или както ти казваш - икономически по-ефективно. Сумата която получава Русия на година за това гориво е смешна и просто е нецелесъобразно да се включва в санкциите, но може и да се стигне и до там. А има и един страничен ефект - добре е да прибереш камъните от ръцете на психически нестабилния си съсед, докато това е все още възможно... :)
--- Цитат на: epwpixieq-1 в Ноември 16, 2023, 11:23:20 am ---Та по вашата гледна точка. Не мислите ли че САЩ, при условие че решат политически, не могат да разработят центруфугиращи обогатяващи централи. Могат разбира се, но ще е мооооого скъпо, и затова (поне за сега, и въпреки всички войни и санкции) продължава (тихомълком) да си купуват това което им трябва на ниски цени. А Европа ( под тяхния натиск ) да купува скъпи (и обикновенно отново руски) енергиини продукти, само минали през 2-ри и 3-ти продавач.
--- Край на цитат ---
Отново ще го кажа - не е толкова скъпо. Не и колкото САЩ влага във войната в Украйна примерно.
И не мога да се съглася че Европа купува толкова много енергийни ресурси в последните 2 години. Да, не е нула, но покупките от Русия са паднали В ПЪТИ. И дори нещо да минава - то е през посредници, което означава че за Русия остават по-малко пари за да води война, което и целта на санкциите.
--- Цитат на: VITAN в Ноември 16, 2023, 12:14:51 pm ---2. САЩ построиха завод за обогатяване на уран с центрофуги. Ефекта? Голям пожар и заразаха всичко!!
--- Край на цитат ---
Давай линкове де, образовай ни... :)
--- Цитат на: VITAN в Ноември 16, 2023, 12:14:51 pm ---5. Северна Корея обогатява уран с центрофуги. Иран тоже...
--- Край на цитат ---
Обаче САЩ не може... просто брилятно съждение.
VITAN:
--- Цитат на: juliang в Ноември 16, 2023, 06:01:33 pm ---Давай линкове де, образовай ни... :)
--- Край на цитат ---
1. Както предният път ще кажеш: Гроздето е кисело...
2. Без да си направиш труда, да прочетеш, че най-важното е накрая. Изобщо децата страдат от дефицит на вниманието и не могат да се съсредоточават за много повече от 5 минути.
https://www.youtube.com/v/6pu9qfF4BMo
Русский Уран убил Ядерную Энергетику США
juliang:
Някои от нещата са верни, други са абсолютна лъжа.
За разлика от параноичните ватенки, за американските заводи за изработка на ядрени материали информацията е много по-свободно достъпна:
https://www.nrc.gov/info-finder/materials/index.html
VITAN:
Разчиташ на това, че публиката няма да вдене за какво иде реч.
Как казах: Гроздето е кисело...
П.п. Даже не знаеш какво да кажеш в своя полза. Ама на всяка манджа жужидия...
juliang:
За разлика от теб аз не пускам "анализи" на "говорещи глави", които ми обясняват какво да мисля, а давам факти, от които човек сам да си извади заключенията.
Ето още малко сухи факти, без обяснения - смятам че хората в този форум имат глава на раменете си и могат сами да си правят изводите:
https://www.eia.gov/energyexplained/nuclear/where-our-uranium-comes-from.php
--- Цитат ---Sources and percentage shares of total U.S. purchases of uranium in 2022 were:
Canada - 27%
Kazakhstan - 25%
Russia - 12%
Uzbekistan - 11%
Australia - 9%
Six other countries combined - 16%
--- Край на цитат ---
В цифри:
https://www.intellinews.com/us-uranium-imports-from-russia-more-than-double-in-6m23-290685/
--- Цитат ---In the first six months of the year, the US more than doubled its imports of Russian uranium, spending $695.5mn in the process.
--- Край на цитат ---
Русия за 2022 е получила от САЩ 1.3 милиарда за ядрено гориво... САЩ направо фалира, а Русия забогатя от тая сума...
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия