Животът- начин на употреба! > Политика, религии, себеосъзнаване

Това трябва да ни плаши "епизод 2"

<< < (244/919) > >>

juliang:

--- Цитат на: EDM electronics в Август 04, 2023, 11:29:23 am ---Ти виждал ли си уранова руда? - не си...
Аз имам един наследствен имот в подножието на уранова мина. Виждал съм уранова руда.
Тая цена дето я даваш е незнайно за кой уран първо и коя концентрация.
Уранът годен за горива и концентриран, обработени и цената му няма нищо общо с твоята таблица.

--- Край на цитат ---

И резонно възниква въпроса "когато не знаеш какъв и колко обогатен уран излиза от Нигер, защо смяташ че цената не е справедлива?". Ако от Нигер се изнася необогатен уран (което е абсолютно сигурно, щото никой няма да даде на диваците в Нигер центрофуги за обогатяване), то е нормално цената която получава Нигер да е ниска, защото Франция влага огромни пари да го обогати вече на нейна територия.

--- Цитат на: EDM electronics в Август 04, 2023, 11:29:23 am ---Цената на урана зависи от това колко е обогатен. Ако се продава пръст с уранова руда, вероятно цената ще е 100 пъти по-ниска.
--- Край на цитат ---
Затова и Нигер получава само $11... елементарно.

EDM electronics:

--- Цитат на: juliang в Август 04, 2023, 11:35:22 am ---И резонно възниква въпроса "когато не знаеш какъв и колко обогатен уран излиза от Нигер, защо смяташ че цената не е справедлива?". Ако от Нигер се изнася необогатен уран (което е абсолютно сигурно, щото никой няма да даде на диваците в Нигер центрофуги за обогатяване), то е нормално цената която получава Нигер да е ниска, защото Франция влага огромни пари да го обогати вече на нейна територия.
Затова и Нигер получава само $11... елементарно.

--- Край на цитат ---

Ами първо е добре ти да не реагираш така остро и импулсивно, защото сам виждаш, че по същия начин можех аз да реагирам. Но де знаеш, де не, при теб обикновено знанията идват от търсачката, ти ги нямаш готови.

И няма нищо елементарно, елементарно е само ограбването.
Това което дават на Нигер е 5% по подобие на нашето злато, но ние сме още по-зле 2%.

Пригожин говори за 30-50% било достойния приболь на новото правителство на Нигер.
Виждаш ли сега колко е просто да разбереш, че в единия случай печелиш 5%, а в другия мин. 30%, не да ми говориш за незнайно коя цена на урана и в кое състояние и кой точно вид.

Генералната мисъл е, че Африка поема по друг път, чупи колониалните окови и едни други геополитически играчи, съперници на колониалната империя САЩ, предлагат по-справедливи условия за суровините й.

Това на запад го наричат ПАЗАРНА ИКОНОМИКА, нали така?  :D - сърдене да няма.
Всеки собственик сам решава на кого и на каква цена ще си продава стоката.
Африка реши да смени купувача и цената. Запада да го духа, на кой му пука освен на самия него.....и вероятно на теб, незнайно защо.  :D

juliang:

--- Цитат на: EDM electronics в Август 04, 2023, 11:44:22 am ---Ами първо е добре ти да не реагираш така остро и импулсивно, защото сам виждаш, че по същия начин можех аз да реагирам. Но де знаеш, де не, при теб обикновено знанията идват от търсачката, ти ги нямаш готови.

--- Край на цитат ---
Признавам си че и аз допускам понякога грешки, но не се ли замисли че няма как урана да струва в пъти повече от златото? Това че пригожин разправя за цената на урана пък още повече трябва да те подсети че може да има някаква грешка - той разбира от  екзекутиране с чук, клане на цивилни и бомбардиране на жилищни сгради, ама не е спец по борсови курсове на урана :)

--- Цитат на: EDM electronics в Август 04, 2023, 11:44:22 am ---Пригожин говори за 30-50% било достойния приболь на новото правителство на Нигер.
Виждаш ли сега колко е просто да разбереш, че в единия случай печелиш 5%, а в другия мин. 30%, не да ми говориш за незнайно коя цена на урана и в кое състояние и кой точно вид.

Генералната мисъл е, че Африка поема по друг път, чупи колониалните окови и едни други геополитически играчи, съперници на колониалната империя САЩ, предлагат по-справедливи условия за суровините й.

--- Край на цитат ---

Сега чакаме да видим каква цена ще обяви Русия за нигерския уран... що ли си мисля че народа на Нигер няма да забогатее от тая сделка...

--- Цитат на: EDM electronics в Август 04, 2023, 11:44:22 am ---Африка реши да смени купувача и цената. Запада да го духа, на кой му пука освен на самия него.....и вероятно на теб, незнайно защо.  :D

--- Край на цитат ---
Тя и Украйна реши да смени другарчетата с които си играе, и се оказа че някой не може да понесе такова нещо. Та знам ли в Нигер какво може да се случи... дали няма да сготвят новото правителство в няколко големи тендежери на площада - в буквалния смисъл :)

EDM electronics:

--- Цитат на: juliang в Август 04, 2023, 11:50:26 am ---
Сега чакаме да видим каква цена ще обяви Русия за нигерския уран... що ли си мисля че народа на Нигер няма да забогатее от тая сделка...

--- Край на цитат ---

Имаш право да вангуваш колкото си искаш.  :D

Проверих по руските медии, колко получава Нигер за урана, вярно е - 11$. Но отново не е посочена мерната единица. И в клипа на Пригожин нямаше мярна единица, аз написах гр., защото предположих така. Стори ми се 11 $ за кг. уран по-евтино от кило боб или още там нещо....

Но както казах, не е важно, че не съм улучил мерната единица, важно е отношението на цената на продукта и печалбата. Като разделиш 218 на 11 се получава по-малко от 5%.

И впрочем, като чуя някоя новина, не се втурвам да проверявам стойностите по други новини, щото на ден чета 500 новини, и ако трябва да прочета още 5 000  за проверка, няма да ми остане време да чеша пъпа.  :)

Ти обаче от заядливост и от напъни да ме хванеш в някаква лъжа, щото така ти се иска, викаш дай сега да му натрия носа на EDM еlectronics - правоприемника на комунистите  ;), да го злепоставя и той да се почувства зле...победен...  ;)

Обикновено си свалям от ТикТок доста клипове, но този не позволяваше, иначе щях да ти го сваля и да го кача, щеше да чуеш нещата които казвам.

Впрочем, понеже спореше с други колеги, че Зеленски бил наркоман и руска пропаганда, имам записан клип на телефона си от ТикТок със Зеленски, как обяснява на публиката, как взима наркотици, какви са те, кога и какъв е ефекта. Той не крие, че е наркоман, ти го криеш. Що така бе Миме?  :D

Да си играя ли да закача клипа или ще повярваш?  :)

VITAN:
Женерал'ь Шарл дьо Гол, лето 1961-во.

Африкански колонии получават свобода, но де-юре, не де-факто.

1. Гласуват в ООН - както каже Франция.
2. Военни бази - където и както каже Франция.
3. Кой ще добива полезните изкопаеми - както каже Франция.
4. По колко ще се плащат - както каже Франция.
5. Още десетина "врътки" - както каже Франция.

Иначе женерал'ь дьо Гол много си го обичаме. Наше момче, измъкна златото от форт Нокс.

П.п. Започнал е процес на истинска деколонизация...
Сиреч, да не е валидна фразата на любимия ви Чърчил (цитирам по памет):
Колониите не са престанали да бъдат колонии, нищо, че са получили свобода.
(и тук, тъдява е така)

П.п.2 Между френския Макрон и канадския Трюдо нещо се е пръкнал нежен романс  >:(

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия