Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Ветро генератори

Ветромобил-Инженери VS Законите на физиката?

(1/8) > >>

Номак:
https://www.youtube.com/watch?v=HUqrw_MRXPA

juliang:
Не съм сигурен че го разбирам съвсем, виждам че и водещия също не го обяснява съвсем разбираемо, но ... вътрешно го усещам защо се случва.

Примера с лодката, която може да се движи по-бързо от вятъра когато се движи косо, е разковничето. Лопатките на винта играят ролята на платната на лодката - те винаги са под ъгъл спрямо посоката на вятъра, и така могат да отнемат още малко енергия, въпреки че цялото превозно средство вече е със скоростта на вятъра.
И на мен ми е трудно да го обясня разбираемо, затова спирам.

mi68:
Здравейте колеги,
Да почнем с любимите ми теми за линейни системи (движение по вятъра) и нелинейни (движение косо на вятъра).
За линейна система F=m.a, където F e сила,  m - маса, a - ускорение.
За нелинейна (въртяща се с-ма) M=I.a,  M-въртящ момент, I-инерчен момент, a-ъглово ускорение(ползвам същата буква "а", не е неправилно, но идеята се схваща).
M=F.r, където  r е радиус. От тази връзка се вижда съществената разлика между линейни и нелинейни (кръгови) системи. В кръгови системи участва радиуса, а той не иска не хляб ни вода, т.е това не е енергия, а качество което води до количество на въртящият момент съответно повишаване или намаляване на скоростта. Следват инженерни изчисления, големина на витлото, ъгъл на атака на лопатките, маса (тегло) на ветромобила и т.н.
При по-сложни нелинейни системи, да кажем спирални има значение да ли се движиш центробежно или центростремително. Този елемент го има в представения ветромобил. Нещата са логични и прости!

Номак:
https://youtu.be/VUgajGv4Aok?t=844
изглежда че,ветромобила е свръхеденичен?!

Номак:
някой може ли да обясни,защо се самозахранва ветромобиль?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия