Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Разлагане на водата
Мега зелени проекти...
epwpixieq-1:
--- Цитат на: Радико в Септември 23, 2021, 06:45:04 pm ---Въпрос на желание и сръчност. Щот с пари трудно ще стане.
--- Край на цитат ---
Тук сте много прав, и това важи за много неща. Преди време бях пуснал, в друга тема, опита на този колега: https://www.youtube.com/watch?v=xAkIKxA3Jm0
Хвърляне на много пари в такива проекти е глупост. Познанията и умненията са най-важното нещо, с тях и технология на процеса си идва на мястото, а тя обикновенно е доста основна (не високо-технологична), понеже природата си знае работата.
juliang:
Пикси, чуй какво казва в последните секуди: "Правим около 30-35 ЛИТРА на ден"... 35 литра газ са 0.035 кубически метра. Както казах по-горе, в 1 куб. м. метан има около 10 киловата. Тук са наполовина. Тоест на ден тоя пич вади... 0.2 киловатчаса. Или около ... 4 стотинки.
ЧЕТИРИ СТОТИНКИ НА ДЕН!!! И това са ако ползваш електричество вместо тая газ. Ако купуваш енергията като метан... да видим ... 0.035 от 70 стотинки (700 лева за 1000 куб.м.)... 2.5 стотинки... или около 10 лв. за година... а понеже биогазта е наполовина калорична - цели 5 лева на ГОДИНА...
Радико:
Юлияне, продължаваш да гледаш на нещата само от собствената си кула и да ги интерпретираш по най удобният за каузата ти начин. Тия хора от клипа са получили толкова газ. Само събирайки някакъв материал във едно бидонче оставяйки всичко остансло на произвола на съдбата. София е един доста голям град къде два милиона вече ако не са и повече. Обаче микроорганизмите в ей тези пет метантанка на снимката наоравена с гугъл мапс успяват да преработят всичките отпадъци на София във метан и тор. Ако погледнеш мястото от по високо ще видиш и други съоръжения които са утаители аератори и кво ли не, но тяхната цел е от пречиствателната да излезе чиста вода. Всичко събрано от тези утаители се ореработва във въпросните пет метантанка и то доста бурно. И няма нужда от електроника сложнотии скъпотии и т.н. защото това са животинки не искат кой знае какъв комфорт за да да си живуркат. Целив въпрос се свежда до това да подбереш правилното стадо примерно три кози две крави и 20 гъски. Щот и микроорганизмите са много много видове доста повече от животните, хранят се едни с други и т.н. всичко си е природно саморегулирано. От теб се иска само да добавяш свеж материал и да махаш отработеният. Нищо сложно и мищо скъпо. Да отглеждаш картофи е малко по сложно от това.
juliang:
Няма снимка, ма се сещам за какво говориш :)
Не съм казал че не е възможно. Но е нерентабилно, и колкото по-малки са обемите, толкова по-нерентабилно става.
На практика ефекта от цялата инсталация е екологичен, не енергиен. Не изхвърляш толкова много активни отпадъци, а не че получаваш кой-знае колко енергия.
А ако искаш нещата да се случват качествено, всичката тая гняс трябва да се подгрява до около 30-35 градуса. На практика няма дрожди, които да работят при температури под 10-15 градуса. А подгряването изисква енергия. В инсталациите които съм виждал енергията за подгряването поне се получава от горенето на газта която е произведена, та може да се каже че е безплатна. но пак е необходимо оборудване, което са инвестиции. В това на филма ... смяташ ли че получените 35 литра газ ще са достатъчни за да се затопли "реактора" до 35 градуса и да се поддържа температурата? Аз мисля, че не - така че тая инсталация дори не може да се самоподдържа. Да, в момента работи някак си, ама не ща да питам пича какво прави зимно време.
Радико:
Забравил съм снимката ето я долу
Температура от 15 градуса въобще не е проблем. Осигурява се като се зарови в земята реактора или като се обвие със топлоизолация за да не изстива. Нещата не са рентабилни когато ги гледаш през твоята призма, но от гледна точка на други хора са много много рентабилни. Примерно в една селска къща в село без канализация "а такива са 90% от селата" задължително трябва да се изгради септична яма за канализацията. Ами ето го 3/4 от разхода за инсталацията човека ще го даде без да има никаква възвръщаемост. И сметката се промени изведнъж тотално. Има още много фактори някой от тях ти ги пренебрегваш за други въобще и на ум не ти идва. Въпроса е, че в България а и не само тук има хора които имат остра нужда от такова нещо и биха вложили пари. Искаш ли да ти изброя двайсетина села в близост до София в които цените на имотите скочиха в пъти изкупуват се строи се канализация няма инвеститорите имат пари а се пудят какво да направят за да си решат проблема.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия