Алтернативни енергоизточници > Теории, хипотези, физични опити

Теоречитни и праткични постулати при флуидната динамика

<< < (8/21) > >>

Радико:

--- Цитат на: VITAN в Април 25, 2021, 06:21:35 pm ---juliang - Главен инквизитор

Бутане и дърпане било смешно!
Хайде да инквизираш следното - защо при една и съща схема/условия и пр.
времето на включване на транзистора и времето на изключването му са различни. В чия полза?
На бутане или на дърпане?
Повечето от нас разбират от потоци електрони - да минем на тая плоскост.

--- Край на цитат ---
Не Витане. В точно тая област абсолютно никои от нас нищо не разбира. Само си въобразяваме, че нещо ни е ясно.

VITAN:
Пикси е прав. Дадох ви и пример от живота. Но няма да споря за 'бутането' и "дърпането".
Не виждам какво ви топлят тия спорове.

Bat_Vanko:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Април 24, 2021, 04:20:00 pm ---Кажете според вас, каква зависимост изразява въпросното уравнение (дадено на снимката) приложено към компонентните  X,Y,Z на вектора на скоростта  на некомпресиращ се флуид.

--- Край на цитат ---
Пикси това твоето е върха на некомпетентността: хвърли едно уравнение и зададе задачка - "Ха сега познайте какво исках да кажа" Същото това уравнение го има в "Съпротивление на материалите" Напрегнато и деформационно състояние в точка. Има го и в магнетизма - анизотропия на феромагнетиците. Като знам че математиката е универсалният език съм сигурен че може да може да се намери и на други места описващо и други явления. Но на мене ми е по интересно как тази формула доказва твоята теза за съществуването на "импеданс на флуида". Очаквам да не увърташ повече и да хвърляш някакви имена а да навлезеш в конкретика - все пак тезата е твоя и ти трябва да я защитиш.

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Април 24, 2021, 04:35:43 pm ---Hа така ли, да оставим на страна че въздуха е флуид (и то компресиращ се) и да погледнем къе във точно тези статии виждате "акустика"?
https://link.springer.com/article/10.1007/BF00265099
https://journals.physiology.org/doi/abs/10.1152/jappl.1966.21.1.329?journalCode=jappl
https://patentimages.storage.googleapis.com/a8/5d/9a/b5ce4977465396/US5609576.pdf ( това е даже патент за измерване на импеданса на движението на флуид )

--- Край на цитат ---
Пикси ти като даваш такива линкове, четеш ли статиите или стигаш само до заглавието. И ако случайно си ги прочел разбра ли им смисъла? Разбирам че това не ти е по умственият капацитет за това ще се наложи да ти го кажа по разбираемо. Става въпрос за импеданс на флуид движещ се в СИС-ТЕ-МА (хората дори са си го казали  в прав текст). Забележи особеността - СИСТЕМА съдържаща клапани, пружини, помпи, дозатори и т.н. всички тези елементи имащи своя маса и инерционност. Като казах "инерционност" си спомних че още в началото на тази тема ти казах че не правиш разлика между инерция и импеданс, но ти спомена че разбираш от диференциали - е сега видяхме и от тях колко разбираш. Самият флуид импеданс няма.

dmitarp:
Тръбата в която тече някакъв поток от флуид е еквивалентна на индуктивността в електрическите схеми. При установени течения (постоянен ток ) импеданса губи смисъл. Точно това се описва в тези статии, като смисъла е да се определи фазата, на входния импулс. Това си е пак частен случай, в който към основното установено течение прибавяш друго, и засичаш фазата му накрая на тръбата.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: Bat_Vanko в Април 25, 2021, 07:37:36 pm ---хвърли едно уравнение и зададе задачка - "Ха сега познайте какво исках да кажа" Същото това уравнение го има в "Съпротивление на материалите"

--- Край на цитат ---
Не Bat_Vanko, въпроса ми беше точно дефиниран, върнете се и прочетете единственото изречение отново (цитирано отново по-долу за ваше улеснение).

--- Цитат на: Bat_Vanko в Април 25, 2021, 07:37:36 pm ---Същото това уравнение го има в "Съпротивление на материалите" Напрегнато и деформационно състояние в точка. Има го и в магнетизма - анизотропия на феромагнетиците. Като знам че математиката е универсалният език съм сигурен че може да може да се намери и на други места описващо и други явления.

--- Край на цитат ---
Това къде го има и къде са го описали или преписали някой хора не ме интересува, въпроса е не къде го има а какво означава. И да повторя фундаменталния въпрос, които зададох и на който не сте отговорили:

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Април 24, 2021, 04:20:00 pm ---Кажете според вас, каква зависимост изразява въпросното уравнение (дадено на снимката) пприложено към компонентните  X,Y,Z на вектора на скоростта  на некомпресиращ се флуид.

--- Край на цитат ---
И така не видях отговор на въпроса, и да ви помогна понеже явно въпреки че е пред очите ви, и най-вероятно ви е преподавано, не го осъзнавате, това уравнение може да не е равно на 0, като може да е положително число, та даже и отрицателно (въпреки че това води до други условности за структурата на флуида).

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Април 24, 2021, 04:20:00 pm ---Има го и в магнетизма - анизотропия на феромагнетиците.

--- Край на цитат ---
Това е така, но то не се е появило ей така при магнетизма, понеже първо е било осъзнато какво означава  като процес при флуидната динамика и след това приложено към магнетизма а и към други подраздели в науката. Замислете се в това, не случайно ви го зададох като въпрос, точно за да видя дали разбирате фундаментално тази динамика. А тя иначе може да се приложи на много места, където логиката за на за развитието на физическия процес е издържана.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия