Автомобили, топлинни машини, алтернативни горива > Електромобили

Tesla Model 3 Motor

(1/4) > >>

hristo:
https://www.youtube.com/v/esUb7Zy5Oio
IPM-SynRM motor in Model 3 Tesla motor's cars
Цената на  вентилен реактивен електродвигател с вътрешни (вградени в ротора) постоянни магнити (ВРД с вПМ) е най-ниската от всички известни модели на електрически машини. Скъпа част в системата е само електронния инвертор, който е задължителен за всички съвременни задвижвания с променлива скорост. Простата конструкция на ВРД му осигурява някои нови предимства в сравнение с другите видове електромотори. Електрическите намотки на ВРД са независими една от друга, и дори в случай на напълно окъсила намотка двигателя продължава да функционира. Вентилните реактивни електродвигатели имат проста конструкция, нямат намотки в ротора.
https://www.youtube.com/v/3SAxXUIre28
Почему двигатели Тesla самые дорогие?\Обмотка Славянка\Мотор Колеса:
https://www.youtube.com/v/Y69Eu4UulMk
https://www.youtube.com/watch?v=Y69Eu4UulMk

Радико:
Що си мислиш, че е някакво изключително постижение. Я глей китайците от какво изкарват два киловата мощност:
https://m.banggood.com/Wholesale-Warehouse-N5065-320KV-1820W-Outrunner-Brushless-Motor-For-Electric-Scooter-Skate-Board-DIY-Kit-wp-Es-1270024.html?rmmds=search&act_poa=SKU531985&cur_warehouse=ES   
Предои време имаше клип в тубата как със четири такива картинг на някакви ентусиасти дигаше къде 100 километра в час.

krasias:
hristo, който и инструмент от безколекторните да отвориш било бормашина, гайковерт, циркуляр имат същия електродвигател. Доста преди Тесла да се похвалят с него. А и не е нищо по различно по параметри от един добре направен трифазен мотор с двойнокафезен ротор, който има същите характеристики само дето няма опасност да му се размагнити ротора.

hristo:

--- Цитат ---Първоначално Тесла използва индукционни (или асинхронни) електрически двигатели (между другото, изобретени от Никола Тесла).

В Модел 3, компанията използва IPM-SynRM мотор (Вътрешен постоянен магнит - синхронен релукционен двигател), известен също като PMa-SynRM постоянен магнит, подпомаган синхронен релукционен двигател.

По принцип това е тип, който комбинира тип двигател с постоянен магнит с двигател с синхронен релукционен двигател, за да постигне по-желана характеристика в приложението на EV - висока ефективност при ниски и високи скорости.

Tesla не е първата, която използва този тип двигатели, но неговата версия се счита за една от най-добрите (просто поради високата ефективност и обхвата на автомобилите Tesla).

Специфичната иновация на Tesla е сегментираните магнити (четири части вместо по-типичния единичен твърд магнит). Според Learn Engineering това помага за намаляване на вихровите токове и намалява риска от прегряване на магнити.
--- Край на цитат ---

IPM-SynRM motor този тип мотор на Тесла Модел 3, са всъщност обединени два мотора в един, един с постоянни магнити и втори с превключване (вентилен) на Реактивността (привличане на желязо). Втория SynRM тип е синхронен, който работи при включване на намотката се премества завърта на определени градуси привлича металната котва. В самата котва (ротор) няма намотки само желязо с явни полюси, като при стъпковите мотори, но те там при стъпковите мотори котвата е магнетизирана с постоянни магнити. Другия тип мотор с вътрешни постоянни магнити в желязото на статора са вкарани редки неодимови магнити, които са разход на кобалт и вкарват програмирано остаряване и при прегряване мотора си губи качествата, а цената е завишена заради скъпия кобалт и никел и др. редки метали в магнитите освен това надеждността страда при топлинно прегряване insane mode и в новия TESLA MODEL Y са се върнали към класическия Асинхронен трифазен мотор с Кафезен Ротор с Меден кафез, при който КПД е по-ниско, но е използван в EV1 през 1996 год и то успешно от тогава няма конкуренция особенно със съвременното векторно управление - задвижвания с променлива скорост.

epwpixieq-1:
Когато започнат да им падат цените на под $1000 за задното задвижване:
https://www.ebay.com/itm/15-19-TESLA-MODEL-S-85d-Rear-DRIVE-UNIT-ENGINE-MOTOR-AWD-Small-dual/184190344467?epid=2312547451&hash=item2ae2999d13:g:hHMAAOSwygFeWWlZ
ще си взема едно за разцъкване. Очаквам това да стане до 3-4 години, освен ако цените на материалите не се вдигнат страшно много, но и така да стане, ще има толкова много вече, втора употредба електрички и остатъчни части, че душата да ти иска да се занимаваш с тях.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия