Начало > Новини от света на технологиите
Новини за суперкондензатори...
Bat_Vanko:
Значи опитната постановка е следната: банка 50 бр кондензатори 200 uF / 400 V вързани паралелно всички. Свързващи проводници 50 мм2 дължина около 75 см общо. Мощен контактор с медни накрайници ф23 мм - след всеки удар при ток над 3000 А те се залепяха и трябваше да ги разлепям ръчно. Товар и едновременно шунтово (измерително) съпротивление беше 4 бр кантал Ф2.5 мм и дължина около 2 - 3 см - съпротивлението му - 0.04 ом (измерено). На осцилограмата се виждат два пика - първият се дължи на контакта между грапавините на повърхността на контактора а вторият след заваряването им. Меря тока на вторият пик, който е по голям. При 340 V напрежение на разреждане на тока през веригата беше 4 000 А пиково. При 360 V единият кондензатор не издържа и цялата банка се разтовари през него. Принципно такава импулсна работа на кондензаторите силно скъсява живота им, но това го разбрах по късно :D
П.п. Чукча писател, чукча не читател ;)
VITAN:
--- Цитат на: Bat_Vanko в Януари 06, 2021, 09:14:50 pm ---Принципно такава импулсна работа на кондензаторите силно скъсява живота им, но това го разбрах по късно :D
П.п. Чукча писател, чукча не читател ;)
--- Край на цитат ---
Ти го каза.
Bat_Vanko:
Vitan, както казах "чукча писател, чукча не читател". Четеш но не разбираш смисъла на прочетеното. Е да ти го каза като за 3 клас: Щетите от взрива на кондензатора, макар че през него се разреди цялата банка кондензатори (50 бр), не бяха еквивалентни на тротилова шашка с неговите размери. Според мен тя би имала маса около 100 гр.
За твоя информация импулсният режим при кондензаторите не е забранен, но при колкото по ниско напрежение от пробивното се работи толкова повече издържа кондензатора. А аз бях само на 10% под пробивното. Причината е аналогична на умората на материала, в случая диелектрика.
VITAN:
1. Електролитите не могат да ти отдадат "взривна енергия", за която имам предвид.
Защо ли? Там оперираме с малко под 1 милисекунда. По-надолу > трудно...
Защо точно толкова - хайде, нали сте рота разбиратели, дигайте се на brainstorming 8)
Не знам как е било опроводяването, каква индуктивност е носело, но и там може малко да се помисли.
2. Качествените кондензатори (то зависи и от вида на диелектрика) трудно ще ги взривиш.
Някои от тях се "самовъзстановяват", губейки капацитет. Марковите кондензатори са друга бира.
3. За такива аварии няма как да се правят генерални изводи. Една язовирна стена може да се пробие, а може и да се срути нацяло. Предполагам кондензаторите не са били някакви ментета.
Или да?!
VITAN:
Има, които горят кротко и димят, има и които не се държат културно:
-
https://www.youtube.com/v/_WheLp0RdLQ
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия