Възобновяеми енергоизточници, нагревателни и хладилни системи > Други нагревателни устройства
Проектиране на пещ.
montanar:
Само директна комсумация - мощността я имам даже в излишък. (към 8кв)
Може да помисля за някакъв малък кинетичен буфер ма това последно.
С баКтерии всяка кауза икономически е изгубена спрямо цената им на тоя етап.
dmitarp:
Ако искаш да ти е електросъпротивителна, за тези температури може да използваш най-обикновен кантал, но спиралата трябва да е положена във тръба или улей, а не да виси, ако искаш дълго време да ти кара. По простият вариант според мен, е не електросъпротивителна, а дъгова пещ, или плазмена още по-добре, един плазматрон се събира в дланта ти, недостатъка му е че трябва да има носещ неутрален газ, и охлаждаща вода.
Ако материала, не се опира до стените, използвай вата вече масово има такива издържащи до 1200 градуса, но ватите не са износоустойчеви, и затова ако материала се опира до стените ти трябват огенупорни тухли, а за тези температури и обикновени плътни тухли вършат работа, и след тухлите слагаш вата. И в двата случая не е необходимо, металното скеле да се нагрява до високи температури.
Ако ти трябва наистина херметичност, и работа на пеща по да вакуум или налягане, тогава нещата много се усложняват, трябва ти метален вътрешен корпус, най-добре двустенен, материала не трябва да се опира до стените, които е добре да се подържат при температури не по високи от 650 градуса, и много други подробности.
GreenHulk:
А с индукционна пещ не е ли по-лесно?
montanar:
Вероятно ще се опра на електросъпротивителна - най вече зарад простотата на реализация - електродъговата е капризна към захранване (и съпътстващи условности), индукционния принцип също не е решение - токът в случаят няма да е особено стабилен. Подхода ми е максимално прагматичен а не идеалистичен.
Самият процес не е капризен - имам достъп до неограничени количества прекрасна суровина за производство на калциев оксид - в последствие калциев хидрооксид - просто желая да уплътня тая мощност максимално просто и ефективно.
Херметичността не е ключов фактор но е желателен защото въглеродния диоксид който отпада може да се ползва и за отопление - за това съм заложил херметичността като условие.
dmitarp:
Щом е за такива цели пеща трябва да е проточна, добре си замислил централно загряване, за мен обаче си остава че по-доброто ще е дъгово загряване, но и електросъпротивително става, централно разположена кереамична тръба и вътре нагревателният елемент, или ако имаш въглероден нагревателен елемент директно. Отгоре пускаш камъните (с почти еднаква едрина), отдолу подаваш въздух, с малка скорост, така че да отнася въглеродният диоксид, ако нямаш такова продухване, концентрацията на СО2, ще е толкова висока, че ще ти трябват по-високи температури и много по дълго време да се извърши процеса. В крайна сметка се реализира една класическа варова пещ, с електронагряване и продухване с въздух, добре е височината на пеща да е висока, така че въздуха да отдаде почти цялата си топлина преди да е излязъл от пеща, не ти трябва горещи газове да излизат от пеща, после да се чудиш как да утилизираш тяхната топлина.
Навигация
[0] Списък на темите
Премини на пълна версия