Автор Тема: Ефект на Джанибеков  (Прочетена 25362 пъти)

Неактивен Аtos

  • Global Moderator
  • Много Напреднал
  • *****
  • Публикации: 4 290
  • Мисля, следователно...мисля!
Re: Ефект на Джанибеков
« Отговор #60 -: Декември 28, 2020, 12:12:04 pm »
Към Радико и Технократ - спорът ви е безсмислен, докато не си уеднаквите понятията, а именно - кое смятате за "по-голям хаос"?
Това, че дадено вещество се разпростира в по-голям обем, не означава непременно "повече хаос", както и обратното!

(забележете че гайката се върти, и се преобръща, точно по оста, по която, когато си представите нормалните равнини по тази ос, сеченията на гайката НЕ СА СИМЕТРИЧНИ)
epwpixieq-1, при тези всички видеоматериали, няма как точно да се фиксира оста, по която се преобръща гайката, не, че теоретично не е възможно да е така. Просто е невъзможно почти да се установи точно на практика. Освен това, въпросното предположение обяснява как става, а не защо.


Преобръщането става понеже инерционния момент трябва да се съхрани, а тялото няма как само да се оптимизира и приложи въртящия се момент по една от другите две оси, където има симетрия в равнината (където е центъра на масата), и където при едно съответно подобно въртеливо движение тялото не би имало такива преобръщания.

Това донякъде съвпада с моето предположение:

това наистина е автопрецесия!
Понеже няма как да има на практика идеална ос на въртене точно през центъра на масата, все с някакви хилядни (или още по-малко) разлика, едната част на масата преобладава в количество от едната страна, започва ефект на ексцентричност, който рязко се усилва мултипликативно.
Колкото по е отдалечен центърът на масата от геометричния център на оста на въртене, толкова по-изразен е ефектът.

Но не напълно! Иначе куршум, изстрелян от винтонарезно оръжие би проявявал същият ефект!
Дори АК5.45, чийто куршум е с изместен център на тежестта спрямо ротационната ос не го проявява!