Относно загубите през изолация и нейната дебелина имаше някакви засукани обяснения от сорта че след един момент колкото и да вдигаш дебелината ефекта от изолацията става минимален.
Относно ВТА (воден Т.А.) преди го смятах и излизаше че кубик,тон вода ако се ползва целият му полезен реален полезен капацитет е около 80кв/ч (ползвам тия мерки за да е по-понятно на нормалните люде)
Възможно е да има насищане на изолационните свойства, и виждам как това може ще се обясни, понеже свойствата се явяват термично съпротивление и все едно е да се каже че след определено наслагване, на такова съпротивление, то вече няма смисъл, но все пак тук говорим за някакви си 10-20 см. От 10 см до 20 см, загубите падат на половина, при следващите 10 см (30 см изолация) допълнителната съпротивляемост пада само на 30%, спрямо 20 см-товата, а на следващото 10 см (40 см изолация) само на 20 %, спрямо 30 см-товата. Така че има насищане на добавъчната изолация, даваща само намаляващо маржинално нарастване на термичната съпротивителнителна стойност, и след определен момент наистина не си заслужава инвестицията.
При моите изчисления полезната енергия е 46 KWh/m
3 (1 m
3 при температураен диференциал от 40С, от 15 С до 55 С). 80 KWh са 288 MJ, не знам точно откъде излиза тази стойност, но това е топлинната енергия на 1 m
3 вода с 68.5 С температурен диференциал (приемем загрян от 21.5 С до 90 С).
Всъщност си мисля за нещо направено саморъчно подобно на това:
https://www.youtube.com/watch?v=m6on3qc4epc но заровено в земята, а и даже, човек ако се постарае и армиран бетонен бункер може да направи, като вътре постави изолацията и след това найлона.
Тези бидони, само те, при положение че се купуват (даже и на 20 лева, а те сигурно са повече), ще излязат 1000 лева. Тези средства могат да се дадат за изолация, изкопаването на рова, и дебел найлон ( идеята от видеото ), като виждането е повечето от нещата да са направени с подръчни материали за да се запази рентабилността на проекта както и възможността за инвестиране в по-голям обем.
Преди време по невнимание бях оставил духалката на 320°С закачена на алуминиевата ѝ основа на резервоара точно срещу пластмасата - нз какъв материал е, но за една цигара време ми замириса и мястото беше само меко.
Тоест размекнало се, но не прави дупка и не гори.
Пир тази система температури по-високи от 60-65С няма смисъл да се вдигат. Първо колкото повече е температурната разлика, между земята, изолацията и водата толкова повече ще са загубите, като R-value, коефициента на топло-съпротивителност, се дава обикновено при 24 С температурен диференциал. И второ тук имаме огромна маса вода, в зависимост от кубатурата на рова, и можем да си позволим да работим с по-ниски температури.