Начало > Новини от света на технологиите

2 пъти по-ниски сметки през зимата?

<< < (18/28) > >>

Радико:

--- Цитат на: MTM в Януари 09, 2021, 09:34:26 pm ---Ако се направи качествено, няма да имате проблем. Не еи така пускаме серпентината в комина. Така ще задръства комина. Събаря се част от комина, където ще се положи серпентината и наново се изгражда комина. Като самата серпентина се вгражда и измазва финно. Комина си остава със стария диаметър.
 Имам познат живее в апартамент. По тоя начин, без  други топлоносители си топли целият апартамент.
 За всичко си има начин. Стига човек да го иска.
 Но не и цялото лято да събираш топла вода, а зимата да се топлиш с нея. Не става.

--- Край на цитат ---
Знаеш ли хората си облицоват комините отвън със фибран за да не изстиват че няма тяга ако са студени ти ми говориш да го охлаждаш допълнително шегаджия. Добрият уред дали котле дали печка отнема всичко което е разумно да се отнеме от газовете. Повече отнемане не дава сериозни икономии а дава сериозни проблеми. Конденз, катран, криозол. Все гадости.

MTM:
Радико така си мислиш ти. При майсторско изпълнение, нямаш грижи.

epwpixieq-1:

--- Цитат на: Bat_Vanko в Януари 09, 2021, 09:24:54 pm ---На думи и като идея всичко е перфектно, но а сега да направиш малко реални изчисления при следните предположения:
1. Топлиш водата през август месец и я използваш за 30 студени и мъгливи дни през януари;

--- Край на цитат ---
Това не е предположение а условие. Топлината се събира (основно) Юни,Юли,Август та даже и Септември и се използва когато има нужда, като може да се използва като топла вода за цялото домакинство.

--- Цитат на: Bat_Vanko в Януари 09, 2021, 09:24:54 pm ---2. Къщата е достатъчно малка и достатъчно добре изолирана за да може да се отоплява само с 4 kW електроенергия;

--- Край на цитат ---
Щом като къщата е малка и добре изолирана значи няма да трябва много за отопление, така че тази цялата система, при положение че се направи, само за използване от домакинството на къщата, може да е също н е много голяма. Все пак обаче 4 KWh за 24 са си почти 100 KWh на денонощие. Не знам каква е тази малка къщичка добре изолирана а да изисква 100 KWh. При мен на 220 м2 са ми необходими 125 KWh  на денонощие, при -4С навън и 20 С вътре в къщата.

--- Цитат на: Bat_Vanko в Януари 09, 2021, 09:24:54 pm ---3. Температурата под земята е 10 гр и вода по хладка от 25 гр е неизползваема;

--- Край на цитат ---
Нали затова има изолация с фибран от 20 см. Вижте характеристиките (R value) на фибрана и преценете какви са загубите. Аз ги изчислих на 2% на месец, колко ги изчислявате вие?

--- Цитат на: Bat_Vanko в Януари 09, 2021, 09:24:54 pm ---4. Както предлагаш 20 см изолация пенополистирол и 3 м изкоп
Крайният резултат от изчисленията трябва да бъде - максималната температура на загряване на водният акумулатор и неговият обем за да може да се поддържа 20 гр температура в къщата.

--- Край на цитат ---
Затова когато писах и направих изчисленията казах че това е базова линия. Щом като някой желае да подобри, лично аз съм такъв случай, то трябва допълнително работа а не само базовата. Моето лично виждане е че като се прави воден акумулатор в действителност, както вие казвате, той трябва да се загрее максимално и затова трябва още площ и малко повече работа.

Ето изчисленията
https://mazeto.net/index.php/topic,11355.msg119564.html#msg119564

juliang:
4 киловатсекунди (4 000 джаула) в литър вода за 1 градус. Ако приемем че грееш водата до 80 градуса, това са 4 киловатминути в литър. Ако приемем че ти трябват 4 киловата за да грееш къщата, за всяка минута греене ти трябва литър вода. 60 литра за час. 1 440 литра за ден. 43 200 литра за месец.

80 градуса е безумна температура, ще имаш огромни загуби. Ако я намалим до смислените 50 градуса, обема става 86 кубика, или 86 тона.
4 киловата е смешно, ще ти трябва поне двойно. Кубиците/тоновете станаха 170.

Да, няма да грееш къщата постоянно, но от 170 тона да я намалиш наполовина ... пак е невъзможен обем, ще ти трябва пещера да го съхраняваш. 

И това е за месец. А за цяла зима?

epwpixieq-1:

--- Цитат на: juliang в Януари 10, 2021, 12:04:54 am ---4 киловатсекунди (4 000 джаула) в литър вода за 1 градус. Ако приемем че грееш водата до 80 градуса, това са 4 киловатминути в литър. Ако приемем че ти трябват 4 киловата за да грееш къщата, за всяка минута греене ти трябва литър вода. 60 литра за час. 1 440 литра за ден. 43 200 литра за месец.

80 градуса е безумна температура, ще имаш огромни загуби. Ако я намалим до смислените 50 градуса, обема става 86 кубика, или 86 тона.
4 киловата е смешно, ще ти трябва поне двойно. Кубиците/тоновете станаха 170.

Да, няма да грееш къщата постоянно, но от 170 тона да я намалиш наполовина ... пак е невъзможен обем, ще ти трябва пещера да го съхраняваш. 

И това е за месец. А за цяла зима?

--- Край на цитат ---

--- Цитат на: epwpixieq-1 в Януари 09, 2021, 02:00:21 am ---При положение че искаме да складираме тази (приблизително казано 3 MWh или 9.8 GJ енергия, според дадените показатели ), като пак казвам това е базова линия а не максимума, при максимална температура 55 С (и диференциал от 40 С с почвата), ще ни трябват около 50 м3 вода (168 MJ на един кубик). Температурата може и да се повиши, но и топлинните загуби ще започнат да се повишават също. 50 м3 са 5х5х2 (като оптимално ще бъде тези 2 метра да са поне на метър от повърхността). Изолация от 10 см с фибран ще даде загуби около 150 J/s, 13 MJ за 24 часа или около 1% на седмица, 4% на месец ( като е ясно че при 2х нарастване на фибрана загубите спадат на 50%). Тоест за  целия зимен сезон 5 месеца, загубите са 20%. (или 10% при 20 см фибран).

При една необходимост от 60 KWh на денонощие ( както е при мен на 110 m2 ) площ тази енергия ще стигне за малко повече от месец. Вижда се че не е много, но не забравяйте че още от началото приех доста сурови параметри за загуби по цялата система на "събиране" на топлинната енергия. При положение че намалим тази суровост или обратно че събираме енергията по-оптимално, като повишим събираемостта от подпокрвиното пространство, то тогава съвсем спокойно, само тази топлинна енергия, би стигнала за половината отопление през зимния сезон, на една (сравнително добре изолирана площ) от 110 m2[/sup[/i][/b]]. Да не забравяме обаче, че като имаме такъв  воден топлинен акумулатор, та даже и с малко по-големи размери, ние съвсем спокойно може да добавим към него соларни термални панели, и така да увеличим складираната енергия до такава степен че изцяло зимата да се отоплява цялата къща на енергия складирана през лятото.

--- Край на цитат ---
Само да отбележа че 55С ще бъде малко в действителност, ще трябва да е 65С, максимум 70 С ( но повече няма смисъл ) като топлинните загуби ще нарастват по-осезаеми.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия